Reînfiinţarea Mitropoliei Clujului, profeţită de Octavian Goga, susţine mitropolitul Andrei. Zece ani de la inaugurarea noii structuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a sărbătorit vineri, de Buna Vestire, zece ani de la reînfiinţare, în cadrul Liturghiei oficiată de mitropolitul Clujului, Andrei, însoţit de un sobor numeros de ierarhi invitaţi. Evenimentul aniversează zece ani de la înscăunarea mitropolitului Bartolomeu Anania şi 5 ani de la instalarea în rang a succesorului său, actuaul mitropolit Andrei.

La finalul slujbei oficiată la catedrala ortodoxă din Cluj-Napoca, mitropoilitul Andrei a făcut un scurt istoric al Mitropoliei, explicând că aceasta îşi trage originile din Mitropolia care ar fi fost înfiinţată la Feleac (sat învecinat oraşului Cluj-Napoca) în secolul XV, de către domnitorul Ştefan cel Mare. 

Parcurs tumultuos

„În secolele al XVI-lea şi al XVII-lea scaunul arhiepiscopal va ajunge la Alba-Iulia, iar în veacul al XVIII-lea va dispărea, după Unirea religioasă (naşterea Bisericii greco-catolice). Se va reorganiza pe vremea lui Andrei Şaguna, în secolul XIX, dar la Sibiu, unde era guvernatorul Transilvaniei. Scaunul rămâne desfiinţat, deşi Andrei Şaguna ar fi vrut să reînfiinţeze Eparhia. La începutul secolului XX inegalabilul Nicolae Ivan reconstruieşşte Eparhia, care devine cetru de forţă spirituală”, a explicat mitropolitul Andrei.  Originea actualei Mitropolii a Clujului în cea înfiinţată de Ştefan cel Mare este şi motivul pentru care reprezentanţii Mitropoliei vorbesc în fapt de o re-înfiinţare a acesteia în 2006.  

Re-înfiinţarea Mitropoliei Clujului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în noiembrie 2005, intrând în funcţiune în 2006. “De Buna-Vestire, în 2006, într-o duminică frumoasă, senină a fost întronizat primul ei mitropolit, Bartolomeu, de către părintele patriarh Teoctist, în faţa unei mulţimi de credincioşi. În încheierea cuvântului său, mitropolitul Baartolomeu spunea: ‘Trăiesc şi eu bucuria zilei de astăzi, dar bucuria mea nu este altceva dcât cântecul unei lebede care înainte să meargă între trestii să se culce este încredinţată că în urma ei un şir de aripi albe va aluneca pe şirul istoriei Transilvaniei”, a menţionat mitropolitul Andrei.

Profeţia lui Goga

Ierarhul a vorbit şi despre o “profeţie” a poetului Octavian Goga, care atunci când i s-au solicitat fonduri pentru construcţia catedralei, în calitate de ministru al Cultelor, a transmis că nu poate asigura suficientă finanţare însă catedrala “va deveni în scurt timp catedrala Mitropoliei Transilvaniei, pe care străinii au fugărit-o la Răşinari şi la Sibiu”. Scrisoarea lui Goga a fost adresată consilierului episcopului Nicolae Ivan, Sebastian Stanca şi a fost păstrată după aceea şi de fiul acestuia, poetul Radu Stanca.

“Profeţia lui Octavian Goga s-a împlinit în anul 2005, când Sfântul Sinod reînfiinţează Mitropolia de Cluj şi se pune în practică pe 25 martie 2006. Buna-Vestire de atunci a fost o bucrie pentru credincioşii din Centrul şi Nord Vestul ţării iar acum după zece ani dăm slavă lui Dumnezeu îl rugăm pe Dumnezeu să îi ocrotească pe ortodocşii de pe aceste meleaguri”, a transmis mitropolitul Andrei.

Sărbătoarea împlinirii a 10 ani de la re-înfiinţarea Mitropoliei Clujului va culmina cu un concert al Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu, care va avea loc vineri, 25 martie, de la ora 18, la Colegiul Academic (Casa Universitarilor).

Oficialităţi prezente

La evenimeentul festiv al Mitropoliei Clujului au participat numeroşi ierarhi invitaţi, între care mitropolitul Moldovei, Teofan şi cel al Parisului, Iosif. Oaspetele special a fost mitropolitul grec Pavlos din Drama, Grecia, care a adus în Cluj o parte din moaştele sfântului Gheorghe cel Nou Mărturisitorul. 

Vicepremierul Vasile Sebastian Dâncu, reprezentantul pentru Culte al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, s-au numărat între oficialităţile prezente.

Redimensionare

Trebuie precizat că în 2005 Mitropoliei Clujului i-au revenit în jurisdicţie patru Eparhii, a Alba-Iuliei, a Bihorului, a Maramureşului şi Clujului, fiind denumită Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În 2007 a fost înfiinţată şi Eparhia Sălajului. La un an de la moartea mitropolitului Bartolomeu, survenită în 2011 şi de la alegerea noului mitropolit, în persoana fostului arhiepiscop al Alba-Iuliei, Andrei Andreicuţ, Sinodul BOR a decis revenirea Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, a Episcopiei de Oradea, dar şi trecerea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu. Mitropolia Clujului a rămas cu doar trei Eparhii, a Clujului, Vadului şi Feleacului, a Maramureşului şi a Sălajului, schimbându-şi denumirea în Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Citeşte şi:

Ce e de preţ în faţa Domnului: „Tinerii educaţi pot schimba lumea. Totul începe în familie“- mesajul Mitropolitul Clujului despre „porci îngrăşaţi cu tărâţe“

Mitropolitul Clujului, despre iubire, avort, incinerare şi Catedrala Mântuirii Neamului: „Dumnezeu i-a lăsat omului sexul ca lumea să meargă înainte”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite