Regizorul Krzysztof Zanussi, consultant în comisia pentru cultură a Vaticanului,  va fi distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2014

Regizorul
Krzysztof
Zanussi, consultant în comisia pentru cultură a Vaticanului,  va fi distins cu Premiul pentru întreaga carieră la
TIFF 2014

Regizorul Krzysztof Zanussi FOTO: TIFF

Regizor, scenarist şi producător polonez Krzysztof Zanussi va fi distins cu Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania care se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 30 mai - 8 iunie. Cineastul a regizat peste 40 de filme de ficţiune şi documentare, pentru cinema şi TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premiul pentru întreaga carieră îi va fi înmânat lui Krzysztof Zanussi  la gala de închidere a TIFF. Despre personalitatea acestua se va discuta şi în cadrul unei proiecţii speciale a lungmetrajului său de debut, „Structura cristalului“, lansat în 1969. Acest film i-a adus premii importante şi recunoaşterea criticii internaţionale.
Cineastul polonez va susţine şi un masterclass pentru pasionaţii de film în ultima zi a festivalului, duminică, 8 iunie.

Scurtmetrajul său de absolvire, Moartea unui provincial (1966), a câştigat Leul de Aur la Veneţia. A regizat peste 40 de filme de ficţiune şi documentare, pentru cinema şi TV, majoritatea distinse cu numeroase în festivaluri.

Alte filme regizate de cineastul polonez şi distinse cu premii: Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Festivalul de la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie şi Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti şi Marele Premiu al Juriului la Veneţia, Anul soarelui liniştit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneţia şi nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiţia Festivalului de la Veneţia.

Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice şi la European Graduate School din Elveţia şi conduce studiourile TOR din Polonia. Este şi preşedinte al European Federation of Audiovisual Performers şi consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultură a Vaticanului.
În 2001, a obţinut titlul de Honoris Causa din partea Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.
Zanussi pune în scenă, totodată, spectacole de teatru şi operă la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma.

Viaţa sa şi opera sa au ajuns subiect de documentar - Anxiety / Niepokój (2004), de Krzysztof Tchórzewski.

Imagini cu toate afişele TIFF pot fi regăsite AICI.

TIFF (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Mai puteţi citi:

Mesajul din spatele afişului TIFF 2014: „Dacă Decebal ar trăi azi, sigur ar vrea să vadă Avatar 3D“

FOTO Ţepeş şi Matia Corvin, cinefili cu ochelari 3D pe afişul TIFF 2014

TIFF în top 100 de festivaluri de film din lume. Cea mai importantă revistă a industriei mondiale de film promovează Clujul drept o viitoare destinaţie cinematografică de succes

Tudor Giurgiu, regizor: „Cinematografia este un teren al nimănui“

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român

FOTO „Clujul meu şi Clujul tău“. Zeci de mii de lei donaţi pentru tipărirea unui album neconvenţional despre oraşul Cluj

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: