Rectorul UBB: „Sunt zone în Secuime unde cultura şi limba română sunt Cenuşărese. Toţi cetăţenii români trebuie să cunoască româna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, Ioan-Aurel Pop, susţine că incidente precum cel de la Odorheiu Secuiesc sunt rezultatul implicării factorului politic pe fondul centenarului şi al unor atitudini de genul „Nu avem ce sărbători”. El spune că, deşi sunt zone în Secuime unde „cultura şi limba române sunt Cenuşărease”, toţi cetăţenii ţării trebuie să cunoască limba oficială.

Întrebat ce părere are despre incidentele de la Odorheiul Secuiesc, unde o vânzătoare de la Kaufland a fost filmată în timp ce refuza să servească un client pentru că acesta nu ştia maghiară (sau cel puţin aşa pare din filmarea devenită virală pe YouTube) şi Protecţia Consumatorilor a amendat supermarketul pentru că o vânzătoare nu cunoştea limba română, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a declarat: 

„Eu mă feresc să mă pronunţ deoarece nu am toate detaliile. Se poate întâmpla să fi fost provocată vânzătoarea respectivă şi atunci e regretabil. V-aş putea spune, fără să risc să fiu interpretat, dacă lucrurile stau aşa cum au fost prezentate în presă, că acesta este rezultatul amestecului factorului politic. În ţara asta oamenii s-au înţeles întotdeauna, eu în prima parte a vieţii am trăit în Braşov, care este aproape de Sfântul Gheorghe şi Miercurea Ciuc, şi-mi aduc aminte că acolo oamenii erau politicoşi, dacă li te adresai în română ţi se răspundea în română. Aceste momente apar în contextul centenarului, în contextul bâlbâielilor noastre legate de centenar, când unii colegi maghiari inflamează oamenii cu atitudini de genul: „Noi nu avem ce sărbători”, ”În 100 de ani, România nu a făcut mare lucru sau nimic pentru Transilvania” sau alte elucubraţii de genul acesta”. 

Rectorul UBB s-a referit la controversatele afirmaţii ale preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care au iscat un schimb de replici dur cu filosoful Andrei Pleşu.  

„Sunt zone unde cultura şi limba române sunt Cenuşărese”

Rectorul UBB mai crede că „situaţii de acest gen se pot întâmpla în cazul unora cu cultură generală mai redusă, care au fost educaţi într-o anumită formă; ştim că în anumite părţi din secuime cultura şi limba române sunt Cenuşărese. E posibil ca această izbucnire să fi apărut pe fondul acesta.” 

Ioan-Aurel Pop admite, pe de altă parte, că sunt şi români care provoacă astfel de incidente: „Dacă a fost o provocare este regretabil şi este adevărat că sunt români care încearcă marea cu degetul şi sfidează anumite cutume. Orice om care trăieşte în România îşi poate folosi limba maternă şi eu militez pentru asta. Cred că trebuie să terminăm cu acest gen de inflamări, deoarece atmosfera este şi aşa inflamată în România şi în Europa, şi să dăm un exemplu de bună înţelegere şi convieţuire”.  

Întrebat dacă în România pot exista excepţii privind cunoaşterea limbii române, Pop a fost ferm: „ 

„În Odorheiul Secuiesc sau oriunde pe teritoriul României, orice cetăţean român e obligat să ştie limba română, care este unica limbă oficială. Aceasta este o obligaţie în orice stat din lumea aceasta, limba română trebuie însuşită în mod obligatoriu. Cu siguranţă că pe lângă limba română putem învăţa zeci de alte limbi, începând cu limba maternă, dar asta nu înseamnă că limba română nu trebuie învăţată”. 

Citeşte şi

Korodi Attila, despre scandalul micilor româneşti din Secuime: „S-a exagerat fix de Ziua Limbii Române. Atât a putut face sistemul educaţional pentru aceşti tineri“

VIDEO Kaufland, amendat cu 10.000 de lei. Discriminare cu repetiţie la Odorheiu Secuiesc. Directorul OPC Braşov: „Nu e o excepţie”

Manipulare în cazul incidentului din Odorheiul Secuiesc? Kaufland explică de ce nu a fost servit bloggerul clujean

VIDEO Refuzat la Kaufland în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia maghiară: „De ce nu ştiţi ungureşte, că sunteţi în Ţinutul Secuiesc?”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite