Recolta verificată din satelit. Agenţia Spaţială Europeană provoacă IT-iştii din România să folosească „ochiul din cer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicaţiile în agricultură pot utiliza datele din sateliţi. FOTO: eyeinthesky.ro
Aplicaţiile în agricultură pot utiliza datele din sateliţi. FOTO: eyeinthesky.ro

Informaţiile furnizate de sateliţi stau la baza aplicaţiilor care-i ajută pe fermieri francezi să afle când sunt copţi strugurii de pe marile plantaţii sau pe pescarii irlandezi să-şi amplaseze crescătoriile de peşte. Agenţia Spaţială Europeană a demarat un proiect de 800.000 de euro cu scopul de a-i stimula pe IT-iştii din România să realizeze astfel de aplicaţii.

“O aplicaţie folosită în Franţa permite fermierilor să afle de pe telefoanele mobile când recolta de struguri este coaptă şi gata pentru a fi culeasă. Acest lucru este util pe plantaţiile mari, unde este dificil să determini momentul în care trebuie să începi recoltarea. Cu ajutorul acestei aplicaţii, fermierii nu trebuie nici să iasă din case”, explică Bianca Muntean, managerul clusterului iTech Transylvania by ARIES (Romanian Association for Electronic Industry and Software), partenerul din România (cu sediul la Cluj-Napoca) al proiectului “EO ClimLab”. Această aplicaţie a fost unul dintre exemplele pe care oficialii Agenţiei Spaţiale Europeane le-au dat partenerilor români. Proiectul în valoare totală de 800.000 de euro are ca scop “dezvoltarea rapidă şi prototiparea de noi produse bazate pe Observarea Pământului – Earth Observation (EO), urmărind sprijinirea adaptării şi reducerii efectelor schimbărilor climatice în cadrul unor abordări multi-disciplinare legate de mediul de afaceri şi societate (agricultură, sănătate, managementul riscurilor, întreţinerea infrastructurilor, educaţie, diseminare).” Bianca Muntean precizează că proiectul urmăreşte popularizarea folosirii informaţiilor furnizate de sateliţi pentru crearea de aplicaţii în România, Polonia şi Cehia. “Obiectivul final este identificarea unor aplicaţii dintre care cele mai promiţătoare să fie sprijinite pentru a fi puse în aplicare. Practic se doreşte dezvoltarea de aplicaţii comerciale care să folosească datele puse la dispoziţie de sateliţii agenţiei”, mai arată magagerul. Proiectul este concentrat pe reducerea efectelor schimbărilor climaterice. 

 “Obiectivul final este identificarea unor aplicaţii dintre care cele mai promiţătoare să fie sprijinite pentru a fi puse în aplicare. Practic se doreşte dezvoltarea de aplicaţii comerciale care să folosească datele puse la dispoziţie de sateliţii agenţiei”,

Bianca Muntean, managerul clusterului iTech Transylvania by ARIES

"Ochiul din cer" : crescătorii de peşti dirijate prin satelit

Un alt proiect de succes al Agenţiei Spaţiale Europene se numeşte SAFI (Supporting our Aquaculture and Fisheries Industries- Sprijinind Acvacultura şi Industria Pescăritului-nr). Acesta foloseşte datele colectate de la sateliţii pentru a ajuta intreprinzătorii din domeniul creşterii peştelui. Informaţiile precum temperatura apei, mărimea valurilor, apariţia unor zone cu alge sau plancton periculoase pentru anumite tipuri de peşte pot fi obţinute rapid cu ajutorul sateliţilor. “Costurile acvaculturii în proporţie de 30–50%  reprezintă hrănirea. Peştii mânâncă mai puţin la temperaturi scăzute sau când condiţiile de vizibilitate sunt reduse. SAFI permite anticiparea acestor condiţii  astfel încât să nu se risipească hrana frunizată acestora”, se arată în prezentarea programului. 

În ce constă proiectul 

Contractul de finanţare a fost semnat la mijlocul lunii octombrie şi se va derula pe o perioadă de 18 luni. Din finanţarea de 800.000 de euro a proiectului, României îi revin circa 300.000 de euro, susţine Bianca Muntean. În proiesct sunt implicaţi parteneri din Polonia şi Cehia. 

Una dintre principalele componente ale proiectului este organizarea de evenimente, cum ar fi de exemplu hackatoane (opt ediţii) în cadrul cărora IT-iştilor le vor fi date mai multe provocări. “Cele mai bune aplicaţii vor fi premiate cu bani. Experţii europeni le vor identifica pe cele care merită susţinute şi apoi vor fi identificate cele mai bune surse de finanţare. Pentru unele idei se va recomanda finanţarea prin investiţii private, altele vor fi îndumate către finanţarea europeană dedicată IMM-urilor, iar unele vor fi finanţate de Agenţia Spaţială Europeană”, explică managerul clusterului iTech Transylvania. Primul hackaton se va desfăşura în luna ianuarie. 

image

Imagine din satelit obţinută în cadrul proiectului SAFI care arată nivelul planctonului (zona cu albastru deschis) din zonele de coastă ale Irlandei. FOTO: SAFI

Platforme de date 

O altă componentă a proiectului este realizarea unui portal online în care vom fi inserate toate sursele de date disponibile gratuit, de la cele furnizate de Agenţia Spaţială Europeană, până la cele care aparţin autorităţilor publice precum agenţii de mediu, primării, gărzi de mediu, spitale, universităţi etc. “Ne dorim să aducem într-un singur loc toate aceste date care sunt relevante pentru realizarea aplicaţiilor despre care am vorbit. Platforma va permite şi prelucrarea de date, în sensul că se vor putea insera anumite informaţii, iar pe baza acestora vor putea fi oferite anumite scenarii”, arată managerul. Obiectivul va fi realizat de firma de IT din Baia Mare, Indeco. 

Se va realiza şi o patformă  eLearnig prin intermediul căreia IT-iştii interesaţi să poată învăţa cum pot fi folosite în aplicaţii datele furnizate de sistemul de sateliţi de observare a Pământului. Firma clujeană AROBS va realiza aceast portal.  

EO ClimLab

Mai specific, EO ClimLab include următoarele infrastructuri virtuale:

Un mediu de co-working fizic, găzduit de universităţi,

Un mediu virtual găzduit în cloud, care format din:

▪ Date de la sateliţii de Observare a Pământului, în special aferente misiunilor ESA,

▪ Date deschise de la furnizori locali şi senzori IoT,

▪ Capacităţi de stocare şi procesare,

▪ Instrumente pentru vizualizare, programare şi procesare,

▪ Instrumente pentru dezvoltatori (e.g. IoS, Android)

O componentă educaţională, cu training on-line şi fizic (EO ClimLab academy) şi suport tehnic,

O componentă de animare a comunităţii, inclusiv evenimente dedicate EOvation (hackatoane şi

provocări legate de date) care pun în legătură dezvoltatori (ofertă) şi utilizatori (cerere) pentru

produse EO (Observare a Pământului), pentru teme specifice

Sprijin financiar pentru idei şi echipe în faţa incipientă.

EO ClimLab poate fi operat de diverse entităţi (incubatoare, parcuri tehnologice, autorităţi locale, universităţi), care vor avea acces la pachetele EO ClimLab descrise mai sus, inclusiv la infrastructurile fizice şi virtuale şi suport.

Citeşte şi

Lecţie de la Cluj, Silicon Valley al Europei, despre cum îţi reinventezi afacerea prin cooperative de modă nouă - secretul cluster

Microsoft importă "creiere" din Cluj 

FOTO Lumea lui Knotch. Povestea unei românce din Silicon Valley care a creat o nouă reţea socială

Ex-premierul Moldovei:  „Silicon Valley este locul în care se întâlnesc ideile cu capitalul, nu se produce nimic. Clujul  va fi un loc în care se vor produce idei“

Ponturi din Silicon Valley pentru afaceri la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite