Reacţia UMF Cluj la acuzaţiile France 2: „Imaginea facultăţii a fost asociată cu unele nereuşite profesionale ale unor tineri rezidenţi dintr-un spital francez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la absolvirea studenţilor de la UMF Cluj. FOTO: Florina Pop
Imagine de la absolvirea studenţilor de la UMF Cluj. FOTO: Florina Pop

Jurnaliştii de la France 2 au susţinut într-un reportaj difuzat zilele trecute că studenţii francezi care au învăţat la Universitatea de Medicină din Cluj sunt slab pregătiţi. Oficialii universităţii s-au arătat suprinşi că „imaginea acesteia a fost asociată cu unele nereuşite profesionale ale unor tineri rezidenţi dintr-un spital francez, care nu erau toţi absolvenţi ai universităţii noastre.”

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj a devenit un El Dorado pentru tinerii francezi care vor să devină doctori şi dentişti, dar care nu au reuşit să intre la o Universitate din ţara natală. Dar cât de valoroase sunt diplomele primite aici? – se întreabă jurnaliştii francezi în debutul documentarului difuzat pe 7 aprilie pe postul de televiziune France 2.  

În 2016, într-un spital de lângă Paris, opt absolvenţi de Medicină au fost suspendaţi pentru incompetenţă. Şase dintre ei veneau de la Cluj: 3 stagiari români şi 3 francezi, arată televiziunea franceză. „Nu ştiau să citeasca un EKG. E totuşi inacceptabil să nu poată interpreta o analiză de sânge elementară. Şi mai ales unii diintre ei nu avuseseră niciodata ocazia sa examineze un pacient”, susţine un medic din spitalul francez.

Concluzia jurnaliştilor de la France 2, care au arătat că sunt semne de întrebare privind profesionalismul viitorilor medici francezi pregătiţi la Cluj, a determinat reacţia universităţii: „Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca îşi exprimă surprinderea privind faptul că, în reportajul realizat de o echipă de jurnalişti ai televiziunii France 2 şi difuzat în data de 7 aprilie 2017, imaginea sa a fost asociată cu unele nereuşite profesionale ale unor tineri rezidenţi dintr-un spital francez, care nu erau toţi absolvenţi ai universităţii noastre.”.

Universitate evaluată de organisme internaţionale

În replica Universităţii faţă de reportajul jurnaliştilor francezi se arată că „Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca înţelege că piaţa serviciilor de educaţie este concurenţială, dar acest fapt ar trebui să determine o creştere a calităţii serviciilor şi nu etichetarea nejustificată a unei universităţi ca fiind mai puţin performantă. Accentuăm faptul că procesul de învăţământ, curricula şi stagiile practice au fost evaluate de către organisme internaţionale, precum EUA (European University Association), CIDMEF (Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d'Expression Française), CIDPHARMEF (Conférence Internationale des Doyens des Facultés de Pharmacie d'Expression Française), CID-CDF (Conferinţa Internaţională a Decanilor Facultăţilor de Chirurgie Dentară de Expresie Franceză) şi au fost considerate în conformitate cu standardele europene. Suntem prima universitate din estul Europei care a primit certificatul de calitate „Label CIDMEF”.” 

UMF Cluj: 2.200 de studenţi din 64 de ţări

„Subliniem faptul că UMF „Iuliu Haţieganu” apreciază interesul studenţilor din Franţa şi din alte ţări, pentru învăţământul medical clujean, considerându-l un avantaj care contribuie la atmosfera multiculturală din universitatea noastră. La ora actuală, UMF „Iuliu Haţieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenţi cetăţeni străini din România, peste 2.200, provenind din 64 de ţări. Programul de studiu în limba franceză a fost înfiinţat în octombrie 2000. După 2007 a crescut numărul studenţilor proveniţi din state membre ale UE, în special din Franţa (în prezent sunt peste 900)”, mai arată biroul de comunicare al UMF. 

Studenţii străini sunt acceptaţi la UMF în cadrul unei competiţii, pe baza evaluării dosarelor candidaţilor şi a interviurilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulamentele universităţii. „La admiterea din acest an universitar la Facultatea de Medicină s-au depus 451 de dosare pentru 120 de locuri, concurenţa fiind de 3 candidaţi pe un loc”, arată reprezentaţii universităţii.

De ce vin în România stundenţii străini

Interesul studenţilor străini pentru UMF „Iuliu Haţieganu” se datorează, spun oficialii universităţii, „în mare parte tradiţiei şi calităţii recunoscute a şcolii noastre, dar şi organizării universităţii după modelul marilor şcoli medicale din vestul Europei. Motivele care determină interesul studenţilor francezi pentru România, respectiv pentru UMF „Iuliu Haţieganu” sunt calitatea învăţământului medical românesc şi a actului didactic, infrastructura de nivel european, modalitatea de selecţie, caracterul pronunţat aplicativ al învăţământului medical clujean care îmbină teoria cu practica încă din primul an de studiu, relaţia de parteneriat dintre cadrele didactice şi studenţi, învăţământul clinic axat pe pacienţi, posibilitatea de a efectua stagiul clinic direct la patul bolnavului, precum şi cadrele didactice cunoscătoare de limbă franceză”.

France 5 vs France 2 

În comunicat UMF mai arată că „în ultimii ani, presa franceză şi-a manifestat constant interesul pentru învăţământul medical clujean, realizând multiple vizite şi reportaje pe această temă. În noiembrie 2016, ultima vizită a jurnaliştilor din cadrul aceluiaşi trust de presă, France TV (France 5), s-a concretizat printr-o serie de reportaje difuzate în cadrul emisiunii Magazine de la Santé, care au relevat în mod pozitiv activitatea universităţii noastre”.

Vasile Puşcaş: „documentar realizat în contextul campaniei electorale”

Profesorul Vasile Puşcaş, de la UBB, fostul negociator-şef al procesului de aderare a României la UE, susţine că „documentarul vine pe fondul campaniei electorale din Franţa, unde candidata la preşedinţie Marine le Pen marşează pe ideea că Franţa este atacată din toate părţile.” Puşcaş susţine că autorităţile din România, inclusiv cele guvernamentale, ar trebui să apere universitatea clujeană, care este una dintre cele mai performante din ţară.  

Citeşte şi

Universitatea de Medicină din Cluj, „El Dorado” pentru viitorii medici francezi. France 2: studenţii sunt slab pregătiţi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite