Reacţia UDMR privind acuzaţia adusă de DNA viceprimarului Clujului: „În mass-media să nu fie promovate ipoteze care nu corespund realităţii“

Reacţia UDMR privind acuzaţia adusă de DNA viceprimarului Clujului: „În mass-media să nu fie promovate ipoteze care nu corespund realităţii“

Kelemen Hunor FOTO David Muntean

UDMR are prima reacţie oficială la o zi după ce DNA Cluj a făcut percheziţii la domiciul şi biroul din primărie al viceprimarului Horvath Anna. Preşedintele partidului spune că „a aflat cu consternare faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis o acţiune penală împotriva doamnei Horváth Anna, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca“. Consilieri locali din PSD cer demisia lui Horváth Anna din funcţia de viceprimar.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a venit cu o declaraţie oficială la o zi după ce viceprimarul susţinut de partid este vizat de o anchetă a DNA.

Reacţia lui Hunor, transmisă printr-un comunicat de presă:

„Uniunea Democrată Maghiară din România a aflat cu consternare faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis o acţiune penală împotriva d-nei Horváth Anna, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Uniunea este solidară cu Anna Horváth şi îşi exprimă încrederea şi susţinerea faţă de viceprimarul Clujului, deoarece este vorba despre un politician care, timp de foarte mulţi ani, a activat în interesul comunităţii maghiare cu onestitate şi respect pentru litera legii.

UDMR aşteaptă finalizarea cât mai curând a anchetei organelor de justiţie şi avem încredere fermă că rezultatul cercetării va demonstra nevinovăţia colegei noastre. Până atunci, însă, considerăm că prezumţia de nevinovăţie i se cuvine şi viceprimarului municipiului Cluj-Napoca.

Totodată, considerăm că, într-un stat de drept, este de aşteptat ca în mass-media să nu fie promovate ipoteze care nu corespund realităţii. Astfel de practici încalcă principiile democraţiei“, afirmă preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Ce s-a întâmplat cu o zi înainte

Procurorii DNA Cluj au dispus marţi, 11 octombrie, cercetarea viceprimarului Horvath Anna prin măsura controlui judiciar.

Aceştia au făcut percheziţii luni, 10 octombrie, acasă la viceprimarul Horvath, la biroul acesteia din Primăria Cluj-Napoca, la casele a doi dintre consilierii acesteia, la sediul UDMR, la biroul şefei de la Direcţia Urbanism din cadrul administraţiei locale. După circa 6 ore de percheziţii, viceprimarul Horvath a fost dusă la audieri, iar înainte a declarat că nu a fost încă acuzată. A fost audiată două ore, apoi eliberată. La ieşire, însoţită de avocatul său, aceasta a refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor, deşi le spuseseră acestora mai devreme, în jurul orei 13.00, că percheziţiile vizează anumite nereguli privind finanţarea campaniei sale electorale pentru funcţia de primar al Clujului, din 5 iunie.

Primarul Emil Boc şi celălalt viceprimar, Dan Tarcea (PNL), se află într-o vizită în Coreea de Sud.

Consilierii locali din PSD cer demisia lui Horvath Anna din funcţia de viceprimar:

Grupul consilierilor social-democraţi din Consiliul Local Cluj-Napoca îi solicită viceprimarului Anna Horvath demisia de onoare având în vedere că a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile pentru trafic de influenţă, potrivit unui comunicat al DNA. Chiar dacă beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, viceprimarul Anna Horvath trebuie să demisioneze, în semn de respect faţă de comunitate şi instituţia primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Primarul Clujului, Emil Boc, se află în vizită în Coreea de sud, alături de viceprimarul Dan Tarcea (PNL), şi nu a avut momentan nicio reacţie oficială, nici pe Facebook.  

Mai puteţi citi:

Viceprimarul Clujului, vizat de percheziţiile DNA într-un dosar de corupţie: „Am acţionat strict în baza legilor aflate în vigoare, cu onestitate“

Percheziţii DNA la Primăria Cluj. Sunt vizate eventuale nereguli privind finanţarea campaniei electorale a viceprimarului Horvath Anna

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările