Războiul geniilor. Cum „l-a bătut“ Tesla pe Edison, iar apoi a refuzat să împartă Premiul Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikola Tesla a reuşit să iasă învingător în faţa marelui său rival, Thomas Edison. FOTO: wikimedia.org
Nikola Tesla a reuşit să iasă învingător în faţa marelui său rival, Thomas Edison. FOTO: wikimedia.org

Nikola Tesla şi Thomas Edison au avut o relaţie sinuoasă, însă tocmai războiul de idei şi rivalitatea i-a aruncat într-o competiţie care a dus la mari descoperiri şi invenţii.

Prima întâlnire dintre cei doi savanţi a avut loc în 1884, la New Yok. Tesla avea pe atunci doar 28 de ani şi i-a fost recomandat lui Edison de Charles Batchelor. Thomas Edison, care era deja pe atunci un prosper oameni de afaceri, l-a angajat pe Tesla, într-o primă fază, ca inginer electrician. Nu a durat însă mult şi geniul sârbului l-a convins pe acesta să-i dea o sarcină pe cât de dificilă, pe atât de provocatoare. Astfel, Tesla a fost desemnat, la cererea sa, să reproiecteze  generatoarele de curent continuu deţinute de companiile lui Edison.

”Războiul curenţilor” cu Edison

Deşi a început promiţător, colaborarea dintre cei doi savanţi nu s-a încheiat în cele mai bune condiţii. Clifford A. Pickover notează în cartea sa „Strange Brains and Genius: The Secret Lives of Eccentric Scientists and Madmen“ că Edison (foto, jos) i-ar fi promis lui Tesla venituri de 50.000 de dolari, echivalentul a peste un milion de dolari în prezent, însă nu s-a ţinut de cuvânt.

image

După producerea rupturii, cei doi au devenit mari rivali, mai ales după ce sârbul s-a ambiţionat să-i demonstreze fostului său patron superioritatea curentului alternativ asupra curentului continuu. Rivalitatea lor nu a trecut neobservată nici de presa vremii, care a numit confruntarea ”războiul curenţilor”. Tesla a ieşit învingător, după ce a reuşit să demonstreze la Chicago, în 1893, superioritatea teoriei sale.

Însă Edison nu şi-a recunoscut înfrângerea. Dornic să se răzbune, savantul american s-a bazat pe toate relaţiile sale din mediul academic şi a apelat la un război pshihologic. Thomas Edison a iniţiat o adevărată campanie menită să demonstreze opiniei publice cât de periculoasă ar fi folosirea curentului alternativ. Victoria lui Tesla avea să fie însă deplină şi cu ajutorul omului de afaceri George Westinghouse, care l-a sprijinit financiar şi l-a ajutat să-şi breveteze descoperirea. 

Au fost la un pas să împartă premiul Nobel

Ironia sorţii a făcut ca mult mai târziu, în 1916, cei doi mari rivali să fie puşi în situaţia de a împărţi premiul Nobel pentru fizică. Însă Nikola Tesla nu a putut să uite felul în care a fost minţit de fostul său patron şi nici campania pe care acesta a dus-o ani la rând împotriva sa. Astfel, Tesla a refuzat premiul,   spre surprinderea tuturor. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite