Războiul declaraţiilor pe tema COVID-19. Acuzaţiile unui savant distins cu Nobel: „Este muncă de biolog molecular, de ceasornicar de secvenţe genetice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii au dat tonul disputei şi au acuzat că SARS-CoV-2 ar fi creat în laborator, însă cei mai mulţi oameni de ştiinţă au infirmat ipoteza. Există şi savanţi care înclină să creadă că noul coronavirus ar fi un virus artificial.

Recent, printre vocile care au pus problema că SARS-CoV-2 ar fi un virus creat în laborator s-a numărat şi francezul Luc Montagnier. Laureat al  Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2008, împreună cu Françoise Barré-Sinoussi, pentru descoperirea virusului imunodeficienţei umane, Montagnier şi-a exprimat convingerea că virusul este artificial. 
 

În sprijinul afirmaţiei sale, francezul a readus în discuţie faptul că SARS-CoV-2 ar avea elemente ale HIV în genomul său şi chiar elemente ale germenului malariei. Într-un interviu publicat pe site-ul pourquoidocteur.fr., el a afirmat că foarte probabil, acest virus ar fi fost realizat în laboratorul din Wuhan, oraşul în care au fost înregistrate primele cazuri de COVID-19.

Luc Montagnier a mai spus că SARS-CoV-2 ar fi rezultat dintr-o tentativă de a produce un vaccin împotriva virusului SIDA şi că s-ar fi răspândit artificial, cel mai probabil dintr-o eroare de manipulare a specialiştilor chinezi. „Am ajuns la concluzia că a avut loc o manipulare pe acest virus. Parţială, nu spun totală. Există un model, care este virusul clasic, provenit mai ales de la lilieci, dar căruia i-au fost adăugate şi secvenţe din HIV. Nu este ceva natural, este muncă de profesionist, de biolog molecular, de ceasornicar de secvenţe genetice. În ce scop? Nu ştiu. Una din ipotezele mele ar fi că s-a dorit dezvoltarea unui vaccin împotriva SIDA”, a spus francezul. Însă nu doar expertul din Hexagon a ajuns la această concluzie. 

Pro şi contra  

Ipoteza lui Montagnier este luată în calcule şi de Filippa Lentzos, cercetător de biosecuritate la Kings College London. „Originea epidemiei este încă o întrebare deschisă”, a spus Lentzos.

În schimb, cei mai mulţi cercetători cred că noul coronavirus a luat naştere la lilieci, iar ulterior ar fi fost transmis unei alte specii înainte  de a ajune şi la om. Încă de la începutul pandemiei, cercetătorii chinezi şi-au îndreptate atenţia spre pangolin, afirmând că acesta este animalul intermediar.

Însă nu doar oamenii de ştiinţă chinezi avansează aceste teorii. Emma Holdcroft, epidemiolog molecular la Universitatea din Basel, spune că a căutat dovezi în sprijinul afirmaţiilor că virusul ar fi fost creat în laborator. Nu a găsit însă decât contrariul, aşa că a declarat la final că „nu exista nici o dovadă că virusul a fost creat artificial sau eliberat dintr-un laborator”. Montagnier şi adepţii teoriei că virusul a fost creat într-un laborator au fost contrazişi şi de Shan-Lu Liu, şeful unei echipe de cercetători de la Ohio State University. Acesta susţine că genomul virusului este cunoscut, şi că, mai mult ca sigur dacă ar fi fost modificat de mâna omului ar fi fost relativ uşor de identificat genele introduse în mod artificial.

China, dată în judecată de americani

Chiar dacă cei mai mulţi oameni de ştiinţă contrazic ipoteza unui virus artificial, scandalul a luat amploare în Statele Unite. Preşedintele Trump i-a acuzat direct în câteva rânduri pe chinezi, iar replica acestora nu s-a lăsat aşteptată. Chinezii au afirmat la rândul lor că virusul ar fi fost adus în ţara lor de ofiţerii americani.
 

Replica asiaticilor nu i-a impresionat pe americani. Mai mult, două cabinete de avocatură din Statele Unite au depus o plângere împotriva statului chinez în legătură cu actuala pandemie de coronavirus, cerându-i să plătească pentru pagubele provocate contribuabililor şi oamenilor de afaceri americani. 

Lucas-Compton şi The Berman Law Group, două cabinete de avocatură influente în Statele Unite, s-au asociat într-o acţiune în instanţă împotriva regimului comunist de la Beijing. Cele două societăţi vor ca Beijing să fie găsit vinovat pentru pierderile suferite de contribuabilii şi oamenii de afaceri americani din cauza pandemiei de coronavirus.

China „trebuie să plătească pentru ceea ce a făcut”, subliniau reprezentanţii Bergman Law Group, acuzând conducerea de la Beijing că a acţionat lent şi neglijent în prima fază de răspândire a coronavirusului. Cele două societăţi nu menţionează o sumă anume de despăgubire, dar presa americană o estimează la şase trilioane de dolari.

Poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

   

Acuzată de Statele Unite că sprijină China şi că ar ascunde adevărul în privinţa originii virusului şi a epidemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a răspuns oficial acuzaţiilor. 

„Am ascultat opiniile multor oameni de ştiinţă şi suntem convinşi că virusul este de origine naturală", a declarat Michael Ryan, şeful Departamentului de Urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de AFP.

Reacţia organizaţiei vine la doar o zi după ce Direcţia Naţională de Informaţii a Statelor Unite anunţase că noul coronavirus nu a fost creat de om sau a fost modificat genetic. „Serviciile de informaţii se alătură consensului larg al comunităţii ştiinţifice pentru a conveni că virusul COVID-19 nu a fost creat de oameni sau modificat genetic”, au informat specialiştii americani într-un comunicat, conform AFP. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite