Răspunsul aşteptat de la începerea mişcării de ocupare a Universităţii Babeş-Bolyai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii UBB au explicat de ce au ocupat un amfiteatru din cadrul Universităţii FOTO: Remus Florescu
Studenţii UBB au explicat de ce au ocupat un amfiteatru din cadrul Universităţii FOTO: Remus Florescu

Revendicările studenţilor care au ocupat o sală din clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai nu au şocat pe nimeni, ele se referă la burse, la cămine, la admiterea în universitate etc. În prima conferinţă de presă organizat de la începutul mişcării, adică de 8 zile, delegaţii studenţilor explică de ce a fost nevoie să ocupe un amfiteatru al universităţii pentru a-şi spune solicitările.

 După 8 zile de la începerea mişcării de ocupare a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), în care studeţii au dormit noapte de noapte, într-una dintre sălile din sediul central al instituţiei, protestatarii au organizat o conferinţă de presă. După ce au prezentat câteva dintre revendicări, legate de existenţa unui spaţiu autonom de dezbatere în cadrul universităţii, de burse, de gratuităţile la transportul în comun, de  sistemul de admitere, raportul dintre universitatea şi piaţa muncii etc., doi dintre delegaţii studenţilor au explicat de ce a fost nevoie să ocupe un amfiteatru din UBB pentru acţiunea lor. “Ocuparea în sine a fost un gest menit să atragă atenţia că uneori trebuie să reflectăm şi să discutăm dacă modul în care funcţionează lucrurile e un mod potrivit pentru noi”, a declarat Anamaria Murg, unul dintre delegaţii studenţilor.  “În plus, Universitatea a devenit un spaţiu închis şi refractar pentru dezbaterile care nu vin din partea instituţiei”, a completat-o Alexandru Boguş. 


Ocuparea continuă cât va fi nevoie


Unul dintre delegaţii protestatarilor Alexandru Boguş a declarat că s-a făcut pace cu conducerea Universităţii, care a pus la dispoziţia studenţilor o sală pentru a fi ocupată, unde o parte dintre stundeţi dorm noapte de noapte, şi un amfiteatru unde se desfăşoară dezbaterile.  Acesta a precizat că la protest sunt implicaţi în mod constant circa 20-50 de studenţi. De asemenea, 50 de cadre didactice au semnat pentru sprijinirea studenţilor.  “Nu ştim cât va dura ocuparea, cât va fi nevoie pentru a putea discuta problemele pe care le avem”, a spus Anamaria Murg. Studenţii continuă dezbaterile şi după ce vor identifica toate revendicările, vor stabili ce să facă cu ele. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite