Rasism şi homofobie la UNATC. Semnal de alarmă tras de profesorii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Florin Zamfirescu, fost rector al UNATC, a fost primit de studenţii care-l susţin pe Andrei Rus, cu huiduieli. FOTO Eduard Enea
Actorul Florin Zamfirescu, fost rector al UNATC, a fost primit de studenţii care-l susţin pe Andrei Rus, cu huiduieli. FOTO Eduard Enea

Propunerea Comisiei de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” (UNATC)  de desfacere a contractului de muncă al lectorului Andrei Rus este criticată dur într-o scrisoare semnată de circa 40 de cadre didactice ale Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Lectorii Andrei Rus şi Andrei Gorzo au fost supuşi unor luări de poziţie rasiste şi homofobe, susţin profesorii clujeni.

Conflictul de la  Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” (UNATC) din Bucureşti are ecouri până la Cluj-Napoca. Circa 40 de cadre didacatice ale Universităţii Babeş-Bolyai s-au solidarizat cu cei doi lectori sancţionaţi de Comisia de Etică a UNATC. Comisia  s-a întâlnit pe 25 mai şi l-a audiat pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar la UNATC. Această audiere vine în contextul în care preşedintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, a sesizat Comisia de Etică atât în privinţa lui Andrei Rus, cât şi a altui critic de film, Andrei Gorzo, la rândul său lector în cadrul UNATC. "Textul sesizării afirma că Rus şi cu mine am fi vehiculat «informaţii neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere»", a scris Andrei Gorzo, pe contul său de Facebook.Comisia de etică a propus desfacerea contractului de muncă al lui Adrian Rus, decizie care ar urma să foe luată de Senatul instituţiei. 

Scrisoare deschisă de la UBB Cluj

Ataşăm mai jos scrisoarea deschisă a cadrelor didactice de la UBB Cluj: 

„Semnatarii acestei scrisori, cadre didactice ale Universităţii Babeş-Bolyai, dorim să ne exprimăm public solidaritatea cu colegii noştri Andrei Rus şi Andrei Gorzo, lectori universitari ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale”, precum şi cu redacţia publicaţiei Film Menu. Considerăm că în ultima perioadă colegii noştri au fost supuşi unor grave abuzuri de putere, unor vicii de procedură şi au fost victime ale denigrării publice din partea Rectoratului UNATC şi a unor membri ai Senatului UNATC. De asemenea, dorim să atragem atenţia asupra gravităţii faptului că nici Rectoratul, nici Senatul UNATC nu au sancţionat luările de poziţie profund rasiste şi homofobe, contrare eticii universitare, exprimate public de membri ai conducerii UNATC în relaţie cu colegii lor universitari”.

„O universitate nu îşi elimină angajaţii pentru delicte de opinie”

„În calitate de cadre universitare suntem preocupaţi de formarea şi menţinerea în spaţiul academic a unor condiţii care asigură libertatea academică: libertatea oricărui profesor sau cercetător de a nu fi de acord cu ideile dominante şi de a contrazice autoritatea de orice fel. Un mediu deschis este precondiţia pentru a putea îmbunătăţi, în mod colectiv, cercetarea, calitatea educaţiei, punerea în practică a pedagogiei orientate spre student şi, mai ales, relevanţa socială a activităţii noastre. Această decizie a conducerii UNATC instituie un precedent periculos, în care o universitate îşi judecă angajaţii după criterii non-academice şi îi elimină din sistemul educaţional pentru delicte de opinie. Suntem convinşi că, în absenţa unui angajament ferm de a menţine universitatea ca un spaţiu democratic, care respectă legislaţia şi reglementările interne, rolul acesteia ca instituţie şi comunitate academică va fi lezat. Considerăm că principiile universitare asumate şi de UNATC au fost grav încălcate şi că, în consecinţă, funcţionarea şi legitimitatea UNATC au fost grav prejudiciate”, se mai arată în scrisoare. 

„Diferenţele de viziune nu trebuie înăbuşite prin ameninţarea cu pierderea contractului de muncă”

„Recenta propunere a Comisiei de Etică de desfacere a contractului de muncă al lui Andrei Rus face transparentă transformarea într-un conflict de muncă a ceea ce, iniţial, a fost un dezacord de opinii şi viziuni între angajat şi conducerea universităţii, dezacord care ar trebui să fie permis şi încurajat într-un mediu academic ce se doreşte deschis, performant şi legal. Documentele şi relatările din spaţiul public atestă faptul că desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus este o sancţiune directă aplicată acestuia pentru luarea unei poziţii critice faţă de conducerea universităţii, ceea ce constituie un semnal de alarmă pentru întregul mediu universitar. 

Dincolo de solidaritatea cu colegii noştri, ne exprimăm totodată speranţa că Rectoratul şi Senatul UNATC vor lua o decizie în spiritul democraţiei, tradiţiei universitare, respectând reglementările interne la toate nivelele. Diferenţele de viziune sau cele privind gestiunea universităţii ar trebui rezolvate în cadrul forurilor instituţionale ale Senatului şi Consiliului de Administraţie în spirit colegial, nu înăbuşite prin ameninţarea cu pierderea contractului de muncă. De asemenea, sperăm ca legile şi regulamentele să fie interpretate astfel încât toate vocile, specializările profesionale şi rangurile universitare să îşi poată exprima poziţiile fără represalii, animate de dorinţa obţinerii unui beneficiu comun”, conchide scrisoarea semnată de circa 40 de cadre didactice de la UBB Cluj. Vezi aici cine a semnat petiţia. 

De la ce a pornit conflictul 

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, "în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron şi Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoşeneanu (Film) şi Paul Chiribuţă (Teatru), preşedintele Senatului, Laurenţiu Damian (care între timp a demisionat din funcţie, n.r.), şi directorul general administrativ, Emil Banea - a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări". Pe de altă parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat că "revista Film Menu NU este în pericol!", adăugând că "niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus că aşteaptă "scuze public, erori se pot produce oricând şi de către oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universităţii nu au pus vreodată în discuţie suprimarea revistei sub orice formă", se mai arăta în comunicatul UNATC.

Rus: "Homofobia, rasismul, antisemitismul şi xenofobia aduc prejudicii de imagine" 

Andrei Rus mai spune că nu afirmaţiile sale aduc prejudicii UNATC, "ci homofobia, rasismul, antisemitismul şi xenofobia afişate public din ce în ce mai des" de colegii săi "mai mult sau mai puţin faimoşi". Totodată, Andrei Rus spunea, miercuri seară, într-un alt mesaj publicat pe contul său de Facebook, că a fost informat neoficial că preşedintele Comisiei de Etică, Ştefan Velniciuc (profesor al Facultăţii de Teatru), a prezentat în şedinţa de miercuri a Senatului UNATC o decizie a Comisiei prin care se solicita desfacerea contractului de muncă al lui Rus. Motivul acestei propuneri este acela că Rus ar fi comis "mai multe abateri în sensul lezării imaginii publice a universităţii şi al lezării imaginii publice a conducerii UNATC". Andrei Rus spune că este surprins că pentru această decizie ar fi votat şase din cei opt membri ai Comsiei de Etică, în timp ce împotrivă ar fi fost doar doi. "Nu mă aşteptam oricum să mă susţină domnii Adrian Titieni (rectorul UNATC, n.r.), Florin Zamfirescu, Sergiu Anghel sau Doru Ana, ţinând cont că am scris despre domniile lor de-a lungul timpului. Dar aveam alte aşteptări de la colegii care mă cunosc de atâta vreme. Am înţeles, oricum, că nu s-a cerut votul Senatului şi că membrii acestuia au fost doar informaţi cu privire la decizia comisiei", a spus Andrei Rus. El a precizat că intenţionează să depună o contestaţie în termen de 15 zile de la momentul în care i se comunică oficial decizia Comisiei de Etică şi că va merge "cât mai departe se va putea" pentru a-şi apăra drepturile. "Şi nu mă voi opri din a solicita demisia conducerii actuale a UNATC, pe care o consider abuzivă şi incapabilă - cel puţin în ceea ce mă priveşte - să poarte un dialog «umanist» (vorba domnului Titieni din cadrul galei UNITER de acum două zile), şi nici din a acţiona, alături de din ce în ce mai mulţi oameni, pentru ca această instituţie să se modernizeze din toate punctele de vedere (nu doar material şi tehnologic)", a mai spus Andrei Rus.

Sesizarea lui Andrei Gorzo va fi analizată de Comisia de Etică pe 8 iunie 

Pe de altă parte, sesizarea în ceea ce îl priveşte pe criticul de film Andrei Gorzo urmează să fie analizată de Comisia de Etică a UNATC într-o şedinţă care va avea loc pe 8 iunie, la care a fost invitat să participe şi acesta. Andrei Gorzo spune însă că nu are de gând să apară în faţa Comisiei de Etică a UNATC. "Pe lângă faptul că ea se face vinovată de un viciu de procedură (a fost sesizată în privinţa aşa-ziselor «neadevăruri» vehiculate de Rus şi de mine pe 27 aprilie; potrivit Cartei UNATC, «comisia răspunde autorului sesizării în termen de 30 de zile de la primirea sesizării»; în cazul meu, perioada a fost depăşită, deci convocarea mea pentru data de 8 iunie se anulează automat), nu recunosc legitimitatea acestei comisii. Audierea colegului meu Andrei Rus a fost o mascaradă, demonstrând că această comisie nu e altceva decât braţul manevrat de rectorul Titieni întru strivirea disidenţilor. Nu mă interesează să particip la această mascaradă", a scris Andrei Gorzo pe pagina sa de Facebook. Andrei Gorzo a precizat că "lupta" va continua inclusiv în justiţie, unde Andrei Rus şi cu el ar urma să îşi recâştige posturile, în cazul în care le vor fi desfăcute contractele de muncă de la UNATC, ca urmare a unei decizii a Senatului acestei instituţii.

Citeşte şi

Scandal UNATC: Criticul de film Andrei Rus ar putea fi dat afară pentru lezarea imaginii instituţiei

„UNATC, reformează-te!“, au strigat peste 100 de studenţi în faţa instituţiei. Florin Zamfirescu şi Doru Ana au venit să-i înfrunte pe protestatari

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite