Raed Arafat a cerut anchetă la Cluj: Ambulanţa, acuzată că a intervenit după 50 de minute la un accident mortal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat a cerut efectuarea unei achete. FOTO: Adevărul
Raed Arafat a cerut efectuarea unei achete. FOTO: Adevărul

Direcţia de Sănătate Publică din Cluj va efectua lunea viitoare, la solicitarea secretarului de stat Raed Arafat, o anchetă după ce un şofer a murit încarcerat într-un accident care a avut loc la Turda, în judeţul Cluj. Serviciul de Ambulanţă a fost acuzat că a intervenit cu întârziere, după 50 de minute, afirmaţie respinsă de directorul instituţiei, Horia Simu.

Secretarul de stat Raed Arafat a cerut, joi, o anchetă la Serviciul de Ambulanţă Cluj după ce un şofer a murit încarcerat la Turda, pentru că salvarea a ajuns la el cu întârziere. Accidentul s-a produs luni seara, în localitatea Stejeriş, lângă Turda, la ora 20.45. Cei care au intervenit să ajute victima au fost şoferii aflaţi în trafic. Martorii spun că un medic a ajuns la victimă abia după 50 de minute de la efectuarea apelului la serviciul de urgenţă. Echipajul de descarcerare a ajuns primul la locul accidentului, dar nu a intervenit asupra victimelor aşteptând medicul. După circa o jumătate de oră, la locul accidentului a ajuns o ambulanţă cu o asistentă. Aceasta nu a avut ce să facă, aşa că a chemat o alta ambulanţă, care a facut 20 de minute pentru a aduce şi un medic. Şoferul încarcerat a decedat. 

Ce spune şeful Ambulanţei Cluj 

Şeful Serviciului de Ambulanţă Cluj, Horia Simu, a declarat pentru Adevărul: „Ancheta se va face luni, iar marţi sau miercuri se vor da publicităţii rezultatele. Mi se pare tendenţios să spui că Ambulanţa a întârziat foarte mult. Prima salvare a ajuns după 27 de minute. Cine e şofer ştie în cât timp se fac 29 de kilometri pe vreme ploioasă. Nu e bine să ne dăm cu părerea că a durat foarte mult fără să ştim ce s-a întâmplat”. Simi a mai spus că într-adevăr, în prima ambulanţă nu era medic, şi s-a aşteptat după o altă salvare: „Problema e că există un singur medic arondat pe zona Turda- Câmpia Turzii şi acela era la un alt accident. Regula spune că se deplasează cea mai apropiată ambulanţă, aceasta nevând medic la bord pentru că acesta era la alt accident”. În zonă sunt arondate patrul ambulanţe şi un singur medic. 

 „Ar fi ideal să existe câte un medic pe fiecare ambulanţă, dar acest lucru nu se întâmplă”, a concluzionat Simu. El a mai susţinut că, pe de altă parte, procedurile de urmat în caz de stop cardio- respirator „trebuie ştiute de toată lumea de pe o ambulanţă. E cea mai simplă urgenţă. Şi şoferul de pe SMURD ştie ce să facă în acest caz”. 

Citeşte şi 

O asistentă medicală şi şoferul unei ambulanţe au ajuns la spital din cauza unui şofer care nu s-a asigurat la virare

Un bărbat a murit pentru că timp de 30 de minute nu a fost niciun echipaj liber la Ambulanţă sau SMURD. Raed Arafat: „Analizăm cazul!”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite