Psiholog, despre fotografiile cu banane făcute la un bal al bobocilor din Cluj: Sunt prea mulţi adolescenţi fără sprijin pentru a înţelege ce înseamnă intimitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O relaţie proastă dintre adolescent şi părinte şi lipsa unei educaţii sexuale centrate pe ce înseamnă intimitate şi sexualitate pot duce la expuneri publice şi comentarii abuzive, este de părere psihologul Domnica Petrovai.

Domnica Petrovai este psiholog clinician şi psihoterapeut cognitiv-comportamental, cu o experienţă de 20 de ani în domeniu. Este preşedinte al Asociaţiei de Psihologia Copilului şi Adolescentului din România şi expert în sănătatea mintală pentru copii şi adulţi.

Specialistul a explicat pentru "Adevărul" ce crede că se ascunde, la o analiză mai profundă, în spatele pozelor cu adolescenţii din Cluj care au mimat sexul oral la un bal al bobocilor.

Domnica Petrovai crede că un părinte care se uită la acele imagini poate vedea teamă, îngrijorare, dar poate şi înţelege că acei adolescenţi ar avea nevoie de mai mult sprijin.

Ce se ascunde în spatele imaginilor

„Acele fotografii reflectă o foarte proastă relaţie a adolescenţilor cu părinţii lor pentru că aici, cu cât adolescentul are o relaţie mai apropiată, care are la bază siguranţa şi încrederea, cu atât adolescentul se simte mai protejat şi mai puţin expus unor experienţe sau experimente care să-i lezeze siguranţa sau imaginea de sine“, afirmă Domnica Petrovai.

Psihologul crede că puţini părinţi sunt suficient de apropiaţi de copiii lor în lumea modernă. „O relaţie sigură şi apropiată între părinte şi adolescent îl protejează foarte mult pe adolescent de experienţe care l-ar putea răni şi i-ar da un sentiment de nesiguranţă. Din experienţa mea sunt încă foarte puţini părinţi care păstrează o relaţie apropiată“, adaugă aceasta.

În opinia sa, convingerea că un copil are mai puţin nevoie de părinte în perioada adolescenţei este total greşită deoarece tot ce ţine de protecţie, sprijin, îndrumare este nevoie să vină dinspre mamă şi tată.

„Sunt mult prea mulţi adolescenţi care cresc şi se educă în relaţia cu ceilalţi adolescenţi, ceea ce din punctul meu de vedere este grav, deoarece nu au acea relaţie stabilă, un model sănătos, un sprijin de la care să înveţe ce înseamnă relaţie sănătoasă, ce înseamnă intimitate“, susţine psihologul.

Percepţii greşite despre sexualitate

În opinia acestuia, multe programe de educaţie sexuală din mai multe ţări au eşuat pentru că au fost centrate pe ameninţări şi pericole de care adolescenţii trebuie să se ferească, dar şi deoarece au exclus o abordare din prisma ideii de relaţie, de a explica ce înseamnă, de fapt, intimitate, ce înseamnă să intri/să ieşi dintr-o relaţie. „Au nevoie foarte mare de părinţi să înţeleagă lucrurile astea“, subliniază psihologul.

Domnica e de părere că faptul că educaţia sexuală, cât şi unde se face în România, este acum centrată pe pericole care-i determină pe adolescenţii să se simtă mai în nesiguranţă şi să caute alte surse, la fel de nesănătoase, dar şi să caute un sprijin în rândul colegilor lor.

Un alt aspect legat de o educaţie sexuală sănătoasă ţine de exemplul părintesc, dar şi modul în care părintele discută cu copilul despre ce ănseamnă o relaţie sexuală, intimitate. „Părinţii care au o relaţie bună, de înţelegere, depăşesc momentele grele cu înţeleptciune, atunci semnificaţia pe care ei (n. r. adolescenţii) o au despre ce înseamnă sexualitate şi iubire este una plăcută, confortabilă, nu una ameninţătoare“, detaliază expertul în sănătatea mentală pentru copii şi adulţi.

Perioada 10-14 ani este una vulnerabilă pentru adolescenţi. „E mai mare nevoia de acceptare şi conştientizează mult mai greu care sunt consecinţele. Acceptă comportamente sau reacţii nepotrivite din partea celorlalţi copii“, adaugă Domnica Petrovai.

Părintele trebuie să simtă când e momentul potrivit ca să abordeze discuţia legat de educaţia sexuală şi ar fi bine să nu fie ruşinat sau deranjat de subiect întrucât lucrurile nu vor merge cum ar trebui.

„Cred că avem o foarte mare problemă, şi aici mă refer la cultura românească. Este asociată educaţia sexuală cu boli, abuzuri, relaţii victime-abuzator, nu cu sexualitatea sănătoasă ce înseamnă, în primul rând, o relaţie sănătoasă cu graniţe sănătoase între persoane de sex opus. Lipsa acestei educaţii creează o foarte mare confuzie în rândul adolescenţilor şi face posibilă influenţa din mass-media, acces la pornografie – care este din ce în ce mai mare datorită Internetului, ce duce la o deformare a ceea ce înseamnă feminitate şi masculinitate“, subliniază psihologul.

Acesta consideră că discuţii dintre adolescenţi şi părinţi i-ar ajuta pe primii să scape de percepţii eronate despre faptul că feminitate nu înseamnă să fii supusă sau să statisfaci nevoile sexuale ale celuilalt, iar masculinitate nu e egal cu a fi potent şi performant sexual.

Ce ar fi bine să facă societatea pentru acei adolescenţi

Domnica Petrovai spune că ar fi bine ca protagoniştii pozelor să fie ajutaţi de comunitate, să se discute cu ei deoarece în timp unii ar putea dezvolta reacţii de depresie sau anxietate, să se discute şi cu părinţii, iar situaţia să nu fie băgată sub preş.

„Comentariile agresive sunt un abuz la adresa acelor tineri. Nu este problema nimănui să judece, să respingă. Cea mai înţeleaptă decizie ar fi ca ei să fie sprijiniţi. Ei, părinţii, profesorii. Să fie iniţiat un fel de workshop, o conferinţă. Oricum lucrurile nu ar trebui băgate sub preş. Acei copii ar avea nevoie de un sprijin imediat. (…) S-ar putea ca pentru unii să fie o experienţă traumatizantă şi să fie reacţii de depresie, anxietate. Au nevoie să fie sprijiniţi. E foarte probabil ca unii dintre acei tineri să nu ceară ajutorul, să nege, să minimalizeze ce s-a întâmplat, să pară că nu le pasă, că a fost ceva distractiv, dar asta e o formă de protecţie“, explică psihologul.

Însă, reacţia, adaugă Domnica, nu trebuie să fie una de pedeapsă: „să nu intrăm într-un mesaj de blamare, ci le oferim un sprijin“.

Mai puteţi citi:

Preot ortodox, despre scandalul sexului oral mimat la Balul Bobocilor: „Acei tineri trebuie să-şi trăiască tinereţea, iar oamenii să nu arunce cu pietre“

Cum a fost la balul la care s-a mimat sexul oral: „Am văzut părinţii strâmbându-se, foarte şocaţi, dar elevii erau cu gura până la urechi”

Reacţia ISJ Cluj cu privire la pozele cu adolescenţi mimând sexul oral la un Bal al Bobocilor

VIDEO Adolescenţi de clasa a IX-a mimând sexul oral la Balul Bobocilor. Setul de imagini care revoltă sute de români pe Facebook

Comentariile internauţilor la pozele cu adolescenţi mimând sex oral la un Bal al Bobocilor din Cluj: „E mai uşor să deschizi gura decât să deschizi o carte?“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite