Proteste în ţară şi la Bruxelles ale ecologiştilor împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simpatizanţii campaniei „Salvaţi Roşia Montană“ au ocupat, în urmă cu câteva luni bune, Hotelul Conti, unul dintre simbolurile Clujului, pentru a arăta că se opun vehement proiectului minier de la Roşia Montană  FOTO: Florina Pop
Simpatizanţii campaniei „Salvaţi Roşia Montană“ au ocupat, în urmă cu câteva luni bune, Hotelul Conti, unul dintre simbolurile Clujului, pentru a arăta că se opun vehement proiectului minier de la Roşia Montană  FOTO: Florina Pop

Ecologiştii organizează duminică, 1 septembrie, de la ora 17.00, un mare protest în toată ţara împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Spiritele s-au încins după ce guvernul a aprobat un proiect de lege privind reglementarea exploatării miniere de la Roşia Montană.

”1 septembrie 2013 este Zi de lupta impotriva cianurii si fracturarii! Facem un apel catre cei care vor iesi duminica in strada, indiferent pentru care dintre cele doua cauze: nu uitati ca Romania se afla acum sub asediu! Rosia Montana si Barladul reprezinta stalpii de rezistenta! Sa ne facem ambele mesaje auzite, din Bucureşti la Bârlad, din Cluj la Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Tg. Mureş, Iaşi, Bruxelles sau Viena! SOLIDARITATE!!!”, au scris organizatorii evenimentului pe Facebook.

Aceştia adresează un mesaj şi românilor care locuiesc în afara graniţelor ţării: „Cei care locuiesc în afara ţării pot ieşi duminică în faţa ambasadelor şi consulatelor României cu mesaje pentru Salvarea Roşiei Montane! Faceţi poze şi postaţi-le. Roşia Montana este peste tot“

La Cluj, ecologiştii se vor întâlni duminică, de la ora 17.00, în Piaţa Unirii.

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.


"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.
 

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană”.

Mai puteţi citi:

Protest la Timişoara împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite