Promovează România şi este medaliat de onoare al Vienei: „Vreau să dovedesc că noi, românii, suntem cel puţin la fel de buni ca ceilalţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Simion Giurcă, directorul Biroului de promovare turistică al României la Viena, 2014 a însemnat nu doar enorm de multă muncă, ci şi recunoaştere care, uneori, vine când te aştepţi mai puţin. Primăria Vienei i-a acordat medalia de onoare pentru merite în turism.

Trăieşte în Viena de vreo 20 de ani unde se ocupă de tot ce înseamnă imaginea României în materie de turism în această parte a Europei. O face cu multă, multă pasiune. Simion Giurcă, timişorean get-beget cu prieteni în toată România, are studii în Finanţe şi Contabilitate, un master în Dezvoltare regională şi ştie cu ce se mănâncă conceptul de managementul promovării turistice.

„Nu am ales Viena, ci aşa s-a nimerit. Vin cu plăcere în ţară de câte ori am ocazia, privat sau în interes de serviciu. Viena este un oraş frumos, dar din nefericire cam scump. Îmi place caracterul său cosmopolit şi normalitatea oraşului“, spune Simion Giurcă, directorul Biroului de turism din Viena al Autorităţii Naţionale pentru Turism din România, într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul“.

Modest, extrem de ocupat, dar şi perfecţionist, Simion Giurcă pune suflet în orice eveniment de turism pe care îl organizează şi în orice răspuns pe care îl dă oricărui turist curios. A înţeles foarte bine că inima turismului sunt oamenii şi serviciile pe care aceştia le oferă, nu doar peisajele frumoase care atrag prinţi şi actori de Holllywood.

Medalia - "o apreciere din partea unor oameni care nu se joacă cu astfel de lucruri“

În calitatea sa de reprezentant oficial al României, acesta spune că orice recunoaştere, fie şi una personală, este onorantă pentru ţara noastră. 

„Bucurie. Mândrie. Împlinire. Asta am simţit în momentul în care mi s-a acordat premiul. O diplomă, o distincţie, şi, implicit, această medalie, reprezintă aprecierea unui comportament corect faţă de muncă, de societate, faţă de ţara care mă onorează cu încrederea acordată pentru a o reprezenta şi faţă de ţara în care îmi desfăşor activitatea. Medalia primită reflectă recunoaşterea de care eforturile făcute se bucură din partea societăţii austriece. Ca român, mi-am dorit şi îmi doresc nu numai să îmi fac treaba bine, ci să pot dovedi că suntem cel puţin la fel de buni ca şi ceilalţi. Această medalie este, în egală măsură, o apreciere pentru mine şi pentru ţara mea din partea unor oameni care nu se joacă cu astfel de lucruri. Şi asta mă bucură“, afirmă directorul Biroului de promovare turistică al României la Viena.

image

Medalia de onoare a Primăriei Viena pe care a primit-o Simion Giurcă  FOTO: arhiva personală a lui Simion Giurcă

Cui se acordă această medalie

Medalia de Onoare a oraşului Viena, explică Giurcă, se acordă din 1949 pentru merite deosebite în domeniile culturii, ştiinţei şi economiei, merite care au marcat viaţa oraşului. Din 1949 încoace au fost decernate 285 de medalii, majoritatea unor personalităţi cetăţeni austrieci. Însă sunt şi câteva excepţii. Printre cei mai cunoscuţi deţinători ai medaliei se numără: Lorin Maazel (dirijor/1997), Billy Wilder (regizor/1997), Karl Wlaschek (proprietar pe atunci al lantului de magazine Billa/2004), Klaus Maria Brandauer (actor/2008), Ioan Holender (director Opera de Stat Viena/2010), Jose Carreras (tenor/2011) Albert Hochleitner (GM Siemens/2010) şi Adolf Wala (Director al Băncii Naţionale a Austriei/2009). Anul acesta s-au acordat trei medalii. Două unor austrieci (un om de turism austriac şi lui Christian Mutschlechner, manager din 1990 al Vienna Convention Bureau) şi a treia, românului Simion Giurcă.

„Mi s-a acordat prima medalie oferită unui om de turism străin. Astfel de distincţii te obligă la ceva mai mult. Valoarea unei medalii este dată de prestigiul celui care ţi-o oferă. Din acest punct de vedere există o responsabilitate asumată de a demonstra, prin ceea ce faci şi eşti, că ai meritat-o cu prisosinţă. Odată cu recunoaşterea, indiferent de ce fel, vine automat şi necesitatea de a confirma încrederea acordată. Întotdeauna mi-am dorit să nu dezamăgesc. Nu aş vrea să devin “un pom lăudat”. Şi asta obligă“, mărturiseşte românul.

image

Ceremonia  FOTO: arhiva personală a lui Simion Giurcă

România, destinaţie turistică atractivă pentru austrieci

În vară, pe 25 iunie mai precis, Simion Giurcă a fost anunţat de Cancelaria Ordinelor din cadrul Primăriei Viena, printr-o scrisoare oficială, că a fost propus pentru decernarea Medaliei de Onoare a oraşului Viena. În scrisoare i se cerea acordul pentru ca oficialii austrieci să dezbată propunerea în  Consiliu. Trei luni mai târziu, a mai venit o altă scrisoare, semnată, de această dată de Michael Häupl, primarul general şi prim-ministru al landului Viena. Aceasta îl înştiinţa că s-a aprobat în şedinţă de consiliu acordarea medaliei şi că pe 4 decembrie va avea loc ceremonia.

image

Alături de un reprezentant al oficialităţilor vieneze, la acordarea distincţiei FOTO: arhiva personală a lui Simion Giurcă

„M-a surprins plăcut că dr. Michael Ludwig, fost viceprimar şi actual consilier responsabil cu politica de construcţii, a dorit să-mi acorde personal medalia. Tot dânsul a prezentat şi tradiţionalul Laudatio. M-a surprins plăcut şi prezenţa la ceremonie a câtorva mari personalităţi ale turismului austriac, a doamnei Mirela Matichescu, vicepreşedinta Autorităţii Naţionale pentru Turism, doamnei Silvia Davidoiu, ambasadorul României în Austria şi doamna Irina Cornişteanu, director al ICR Viena, a  domnului Cristian Macedonschi, consilier local şi preşedinte al Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare Turistică Braşov (n.r. acesta împreună cu Mirela Matichescu au fost prezenţi ca reprezentanţi ai turismului românesc la ceremonie). M-a uimit că, în Laudatio, domnul Ludwig a vorbit şi despre România ca important partener, dar şi ca destinaţie turistică atractivă“, spune Giurcă. 

Acesta mărturiseşte că munceşte din plăcere, convingere, responsabilitate şi din respect pentru el însuşi, nu pentru felicitări.

„Îmi fac datoria pentru că aşa sunt construit. Aşa cred că este bine şi moral. Să ne facem fiecare cât mai bine munca. Să fim români exemplari“, afirmă Simion Giurcă.

Mai puteţi citi:

FOTO Povestea neurochirurgului care salvează îngeri: „Toate lucrurile în ştiinţă se explică până la un anumit punct, după apare divinitatea“

VIDEO Cei mai frumoşi români. Daniel David, „tatăl“ roboţilor terapeutici din România

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români: Alexandra Marcu a dus tricolorul pe cei mai înalţi vulcani ai lumii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite