Proiectul de nota 10 al unor elevi din Cluj: „E datoria noastră să dăm formă oraşului, să îl schimbăm în mai bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu meniul în Braille de la un restaurant din Cluj  FOTO: elevul Alex Buia
Imagine cu meniul în Braille de la un restaurant din Cluj  FOTO: elevul Alex Buia

Mai mulţi elevi din Cluj şi profesoara lor au pus în practică proiectul numit „Feel your menu“ prin care mai multe localuri din Cluj au tradus meniurile în Braille.

„Toate ideile pleacă întotdeauna de la copii“, spune profesoara Anda Culişir de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“ din Cluj. Unul dintre elevi are o mătuşă nevăzătoare şi aşa a început totul. Elevii s-au documentat şi au descoperit că Bucureştiul e singurul oraş din România unde există restaurante ce au meniuri traduse în Braille.

„Clujul, aşa oraş european şi cu pretenţiile pe care le are, încă are probleme de accesibilizare“, adaugă profesoara. De aceea, elevii ei încearcă să facă o schimbare. O spun şi public, pe foile scrise de pe mese, de la lansarea meniului de joi, 15 martie:

„E datoria noastră să dăm formă oraşului, să-l schimbăm în mai bine, să îl schimbăm într-o sufragerie comună tuturor. Începem prin a găsi soluţii de a face turismul în Cluj mai cool, mult mai interesant decât era înainte“.
initiativa elevi cluj foto facebook sabin gherman

Imagine cu meniul lansat azi FOTO: Facebook Sabin Gherman

Şi instituţiile au o probleme, mai spune Anda Culişir. De aceea, la ediţia din acest an a Ghibstock-ului – un festival cu scop caritabil pe care elevii de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“ îl organizează de câţiva ani - vor să se îndrepte spre muzee. Cei de la Muzeul Zoologic şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-au arătat interesaţi de o colaborare.

La localurile din Cluj care au meniuri în Braille există posibilitatea să se adauge, anul acesta, şi altele.

Mesajul pe care îl transmit aceşti elevi prin gestul lor este unul clar. 

„Suntem toţi la fel. (n. .r.) Nevăzătorii se descurcă la fel ca şi noi, au joburi şi sunt oameni de succes. Să-i tratăm la fel cum ne tratăm unii pe alţii şi să facem un oraş accesibil pentru toţi cetăţenii lui şi pentru turiştii din toate categoriile!“, afirmă Anda Culişir.

Autorii lansării de joi, 15 martie, de la la restaurantul Marty Boulevard sunt tinerii de la Clubul de iniţiativă comunitară IMPACT al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu“ din Cluj şi Asociaţia „BLANĂ!“. Iniţiativa lor face parte dintr-un proiect mai mare cu nume sugestiv „Feel your city“.

Mai puteţi citi:

Iniţiativa ingenioasă a unor tineri din Cluj: traducerea meniurilor de restaurant pe limba nevăzătorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite