Proiectul fabulos care va da o altă faţă malurilor Someşului. La cât se ridică investiţia imensă de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Malurile râului Someşul Mic, care traversează municipiul Cluj-Napoca, vor fi transformate în zone pietonale, de agrement şi cu piste pentru biciclete. Investiţia depăşeşte 35 de milioane de euro.

Primăria Cluj-Napoca a demarat un prim proiect european în valoare de circa 123.696.371 lei, echivalentul a 25,5 milioane de euro, pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, zona 1 – Lunca Someşului Mic. Proiectul este finanţat cu fonduri europene şi ar urma să fie finalizat până la 30 aprilie 2023. Din întreaga valoare a proiectului, aproximativ trei sferturi reprezintă finanţare europeană, iar contribuţia proprie a Primăriei Cluj-Napoca se ridică la 34.038.247 lei. O a doua etapă, ale cărei costuri ajunge la încă 10 milioane de euro, vizează alte zone din Cluj traversate de râu.

În cadrul noului proiect, malurile Someşului vor fi transformate în zone pietonale şi de agrement. Tot aici ar urma să fie realizate şi o serie de piste pentru biciclete şi terase. În zonă ar urma să fie realizate mai multe alei, podeţe pietonale şi cicliste, iar banii vor fi utilizaţi şi pentru mobilierul urban, iluminatul public special şi pentru o serie de dotări de agreement, recreere şi sport. Nu în ultimul rând, conform proiectului, aici ar urma să se realizeze o serie de lucrări de protective vegetative şi plantări de arbori.  Proiectul mai prevede o reamenajare spectaculoasă a platoului Sălii Sporturilor „Horia Demian” într-o platformă publică, adaptată în funcţie de anotimp, cu un patinoar şi târg de Crăciun sau loc de organizare de concerte. 

Modernizarea zonei, gândită de arhitecţi spanioli

Primăria Cluj-Napoca a lansat încă de acum câţiva ani un concurs de soluţii „Rethinking Someş”, câştigat în 2018 de o echipă de arhitecţi spanioli condusă de José Mayoral Moratilla. 

„Prin proiect, Someşul iese din izolare şi se deschide către zonele oraşului pe care le traversează, devenind spaţiu de contact cu apa, natura şi oamenii. În lungul malurilor râului, apar spaţii verzi şi publice noi, legate între ele de trasee de promenadă şi agrement pentru pietoni şi biciclişti. Dintr-o barieră urbană care desparte oraşul în două, Someşul poate deveni un loc de întâlnire şi de petrecere a timpului liber, unde cele două maluri se întâlnesc. Proiectul prevede transformarea malurilor Someşului pe o lungime de 10 km în alei pietonale, de agrement, cu piste de biciclete, cu locuri de concerte, cu zone de terase şi gradene care să faciliteze accesul la apă”, spune Moratilla.

Proiectul ajunge la 35 de milioane de euro

În total, proiectul ajunge la 35 de milioane de euro (168 milioane de lei), pentru care Primăria Cluj-Napoca atrage fonduri europene. Prima etapă, revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic, este în valoare de 123.696.371 lei, iar contribuţia proprie a municipalităţii se ridică la 34.038.247 lei

A doua etapă a proiectului, Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, zona II – Parcul Armătura şi zona III – platoul Sălii Sporturilor este în valoare totală de 44.242.722 lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Cluj-Napoca este în valoare totală de 4.199.883 lei.

În cifre, este vorba nu mai puţin de 16 kilometri de spaţii pietonale, pe toată lungimea pe care râul travsrersează Clujul. dar şi extinderea infrastructurii de piste pentru biciclişti cu aproape 11 kilometri şi extinderea spaţiilor verzi  cu 112.000 mp şi peste 2.000 de arbori plantaţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite