Proiecţii spectaculoase şi legende despre univers la Cluj. „Adevăratul planetariu e acela în care li se spune copiilor că pot să vorbească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curioşii de toate vârstele sunt aşteptaţi în acest weekend la cinematograful Dacia din Cluj nu la film, ci la proiecţii spectaculoase şi prezentări interactive despre planete, constelaţii şi alte frumuseţi ascunse pe bolta cerească.

De ce e rotund Pământul? Cum adică se învârte? Cum se formează anotimpurile? Sunt întrebările prin care copiii îşi pun în încurcătură părinţilor şi la care cei de la Planetariul Mobil, primul de acest gen din ţară, le vor răspunde, sâmbătă şi duminică, 17 şi 18 septembrie, în cadrul proiecţii inedite la cinematograful Dacia din Cluj-Napoca. „Sunt întrebări foarte simple la care, din păcate, părinţii se blochează. Şi la şcoală li se explică, dar unii copii răspund cu da când, de fapt, n-au înţeles“, spune Adrian Filpişan, iniţiatorul şi coordonatorul principal al Planetariului Mobil Educaţional, primul de acest gen din ţară.

Proiecţiile vor avea loc într-un dome mobil, adică într-o jumătate de sferă, cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri. Acesta are o capacitate de a găzdui 60 de persoane. O proiecţie durează aproximativ 45 de minute, iar un bilet costă 11 lei. Proiecţiile încep, şi sâmbătă, şi duminică, de la ora 9.00 şi se încheie la ora 18.00.

Monştrii nu sunt pe lună

Tema prezentărilor interactive de la Cluj poartă numele „Exploratori ai Universului: Galileo Galilei şi Curiosity”. Cei de la planetariu le vor arăta curioşilor o hartă 1:1 a boltei cereşti de deasupra Clujului, hartă însoţită şi de explicaţii. Participanţii vor putea vedea şi o proiecţie 3D a unor asteroizi în mişcare, care poate fi văzută fără ochelari speciali. Participanţilor li se va explica cine a fost Galileo Galilei, cum a schimbat el lumea, dar şi ce a făcut robotul numit Curiosity.

„Pe lângă faptul că Galileo Galilei e un nume frumos, se pronunţă uşor şi copiii îl reţin uşor, noi trebuie să-l ţinem minte pentru că el a fost omul care a pus la îndoială totul. El a fost primul care s-a uitat la cer printr-un telescop şi a desenat pentru prima dată craterele de pe lună şi a spus că pe lună nu sunt monştrii“, explică Adrian Filpişan.

Rostul întrebării

IT de profesie, el împreună cu câţiva amici s-au lovit de întrebările unor copii despre univers şi anotimpuri şi s-au gândit să-i ajute şi pe ceilalţi părinţi oferindu-le celor mici răspunsuri prin proiecţii la primul planetariu mobil din ţară.

„Planetariile sunt fascinante şi datorită cupolei. Pasionaţii pot să vadă proiecţii de 360 de grade. (...) Adevăratul planetariu, şi pe acestea dorim noi să-l promovăm şi să-l şi salvăm, e acela în care copiilor li se spune de la început că pot să vorbească“, declară Filpişan.

În opinia sa, e foarte important ca la orice planetariu prezentarea să fie interactivă. „În planetariile mobile nu există scaune. Oamenii se aşează jos. Cerul nu-l privim de pe scaun, şi nu cu popcorn şi cola. (...) Noi armonizăm informaţia, adică dacă povestim de Mercur, prima planetă din sistemul solar, nu spunem doar că e prima planeta de la Soare, ci şi că Mercur a fost mesagerul zeilor, deci armonizăm şi cu partea de mitologie“, explică Adrian. În prezentarea de la planetariu se îmbină cunoştinţe din matematică, istorie, geografie cu cele de astronomie.

„Vrem să fie o alternativă la balet, circ, teatru“, încheie iniţiatorul planetariului mobil.

Cei care vor să vadă cerul şi să-i asculte poveştile îşi mai pot face rezervare la 0752690245 sau contact@planetariumobil.ro. Cei mai mici dintre participanţi trebuie să aibă 4 ani şi să fie însoţiţi de un adult. Proiectul Planetariu Mobil Educaţional este o iniţiativă a Asociaţiei Astronomice Pluto. Iar evenimentul de la Cluj se va desfăşura în parteneriat cu Cinematograful Dacia şi Calendarul Magic.

Mai puteţi citi:

Cum ne scăpăm copiii de obezitate. Soluţii la îndemâna oricărui părinte: „Nu trebuie să ai o sumedenie de bani ca să faci sport“

La 35 de ani, Alexandra Pintea poate fi instructor de fitness oriunde în Europa şi crede că sportul şi o alimentaţie sănătoasă sunt singurele care pot să ne scape copiii şi cei dragi de obezitate. E suficientă o plimbare prin oraşele unde locuim ca să vedem cu ochii noştri că statisticile legate de obezitate, şi la copii, şi la adulţi, dovedesc că suntem o ţară cu greutate. La propriu. Soluţii?

Greşelile de care să ne ferim când facem mişcare. Exemplul dat de o tânără care fugea de sport, iar acum e antrenor personal în Cluj

La 15 ani, Emilia Cotul descoperea că sportul nu înseamnă doar vaiete şi durere. La 18 ani avea era instructor de fitness cu acte în regulă, iar acum este antrenor personal la Cluj, unde ţine şi lecţii de tae bo, fitness şi aerobic. Acum, la 26 de ani, mărturiseşte că din copila ce ura sportul a devenit omul pe care nu-l scoţi cu una cu două din sala de fitness. ”În primul rând, făcând sport faci un lucru pentru tine”, spunea ea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite