VIDEO Robotul-terapeut de acasă care alungă depresia. Un proiect internaţional de 4 milioane de euro pus în practică la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un alt proiect de terapie cu ajutorul roboţilor a fost lansat azi, 26 iunie, la Cluj de către psihologul Daniel David. Acesta se numeşte „Help4Mood“, are o valoare de 4 milioane de euro şi este coordonat de un consorţiu internaţional din care fac parte universităţi din Marea Britanie, Italia şi Spania. Proiectul îşi propune să ajute, de acasă, persoanele care suferă de tulburări depresive.

70-80 % dintre persoanele care suferă de tulburări depresive şi ies din spital se întorc înapoi după o perioadă deoarece nu continuă acasă tratamentul prescris de specialist.

Proiectul „Help4Mood“, la care participă şi psihologi clujeni pe partea de psihologie clinică, vrea să îi ajute pe acei pacienţi care nu urmează acasă tratamentul psihoterapeutului cu ajutorul unui robot-terapeut.

Chipul acestui terapeut-robot şi-l alege pacientul din cele opt modele - unul într-o ţinută formală, altul într-o ţinută mai puţin formală, bărbat sau femeie. Cele 8 modele de avatar au fost alese ţinând cont de aşteptările pacienţilor, după un studiu făcut înainte.

„Studiile arată că ei, acasă, nu aplică corect tratamentele şi sfaturile psihoterapeutului. Căderile sunt foarte frecvente pentru că mulţi dintre ei nu implementează tratamentul acasă.

Şi atunci ce poţi să faci?  Să pui un psihoterapeut lângă fiecare pacient, acasă? Nu poţi face aşa ceva!

Dar dacă nu pot duce un psihoterapeut acasă aş putea, eventual, duce un psihoterapeut robot. El ar putea să îndeplinească funcţii pe care ar trebui să le îndeplinească un psihoterapeut în carne şi oase.

Şi astfel a apărut ideea proiectului Help4Mood prin care să creăm acest sistem de inteligenţă artificială, sub forma unui avatar, care joacă rolul unui terapeut acasă la un pacient. Practic, îl ai pe un computer“, explică Daniel David, directorul Institutului Naţional de Psihoterapie de la Cluj.

Daniel David vorbeşte despre un proiect european de tratare a depresiei cu ajutorul unui robot-terapeut

Robotul-terapeut îl pune pe pacient să răspundă la câteva întrebări legat de starea sa şi apoi îi dă sfaturi.

Vezi mai jos cum funcţionează:

Activitatea pacientului poate fi monitorizată cu ajutorul unor instrumente (cu senzori) care pot fi puse la mână ca un ceas, la cureaua de la pantaloni sau la breloc, sau chiar sub saltea, în timpul somnului. Aceste instrumente arată dacă pacientul prezintă sau nu riscul de a cădea în depresie.

Proiectul este unul pilot, iar din toamnă vor începe testele pe pacienţi, iar cei care doresc să verifice cât de util este acest program se pot înscrie la sediul Clinicii Universitare PsyTech, republicii 37, 0756.012.412,  e-mail clinicadepsihologie@gmail.com.

Mai puteţi citi:

Şcoala clujeană de psihoterapie, prima  din România inclusă într-o prestigioasă reţea academică europeană

A fost inaugurată clădirea SF a Clujului cu platforma virtuală MATRIX şi roboţi terapeutici

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite