Profesorul Naumescu, după alegerile din Franţa: „E o premieră în istoria celei de-A Cincea Republici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reconfirmat în fruntea Franţei, Macron are emoţii din nou FOTO EPA-EFE
Reconfirmat în fruntea Franţei, Macron are emoţii din nou FOTO EPA-EFE

Coaliţia creată în Franţa în jurul partidului lui Macron s-a impus duminică, 12 iunie, în primul tur al alegerilor, dar emoţiile de abia acum vin. Profesorul Valentin Naumescu anticipează o victorie a oamenilor lui Macron, dar şi o perioadă dificilă pentru alianţă.

Majoritatea prezidenţială, o coaliţie sub eticheta Ensemble! (Împreună), a obţinut la primul tur al alegerilor din Franţa, duminică, 25,75% din voturi, cu 21.442 de voturi mai mult decât alianţa de stânga NUPES (25,66%), din 23,3 milioane de alegători.

Coaliţia Ensemble! a fost creată în jurul partidului prezidenţial - La Republique En Marche! (Republica în Mişcare, LREM), redenumit Renaissance (Renaştere) -, cuprinzând Mouvement Democrate (Mişcarea Democrată, MoDem), a lui Francois Bayrou, şi mişcarea Horizons a fostului premier Edouard Philippe.

Profesorul Valentin Naumescu, de la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, spune că victoria coaliţiei din jurului preşedintelui Macron e una fragilă, în acest moment, departe a a avea o majoritate confortabilă.

O victorie mică a lui Macron

„Se pare că alianţa centristă a lui Macron va obţine cele mai multe mandate pe 19 iunie, dar este posibil să nu aibă o majoritate absolută, caz în care va fi nevoie de o coaliţie de guvernare. Chiar dacă va obţine majoritatea absolută după turul II, aceasta va fi oricum la limită şi cu risc de a cădea pe parcursul legislaturii sub 50%. În concluzie, Macron va deţine în continuare guvernarea şi va da premierul, dar guvernul va trebui să fie mult mai atent la Adunarea Naţională şi chiar să îşi negocieze anumite măsuri şi decizii. Depinde cum vor vota în turul II alegătorii lui Le Pen, în circumscripţiile în care partidul lor nu mai are candidat calificat în finală”, spune profesorul clujean.

valentin naumescu foto facebook

Valentin Naumescu spune că urmează cinci ani de guvernare dificilă pentru Macron. FOTO Arhivă personală

Decisive vor fi, desigur, alegerile din turul doi, când se va stabili configuraţia legislativului din Hexagon. Favorită este coaliţia prezidenţială, însă oamenii preşedintelui Macron vor avea şi ceva emoţii, de această dată. „În opinia mea, centriştii lui Macron vor câştiga cele mai multe finale în faţa stângiştilor lui Melenchon, beneficiind de susţinerea partidelor şi alegătorilor moderaţi, care nu vor să aducă la guvernare o opţiune populistă de stânga, evident nesustenabilă economic şi cu efecte dezastruoase pe termen lung asupra economiei franceze, care are nevoie acum de un plus de competitivitate economică, nu de scăderea competitivităţii şi de o nouă încărcătură socială”, subliniază Naumescu. 

Varianta unei coaliţii cu Republicanii

Profesorul a vorbit şi despre sistemul electoral aparte din Franţa, diferit de cel din România şi din alte ţări. Valentin Naumescu spune că sistemul electoral francez cu două tururi avantajează în mod evident partidele moderate şi dezavantajează partidele extremiste, care nu mai au resurse de creştere în turul al doilea. „Exact aşa a fost gândit sistemul electoral francez, pentru a elimina din Parlament formaţiunile radicale”, arată Naumescu.

Şi pentru că nu va avea o majoritate confortabilă, Alianţa prezidenţială are mai multe opţiuni în turul 2, iar cel mai probabil va opta pentru o coaliţie.

„Dacă va fi nevoie de coaliţie (adică Ensemble va obţine sub 289 de mandate), cel mai probabil coaliţia se va face cu Republicanii, chiar dacă aceştia vor avea un număr destul de mic de deputaţi, în comparaţie cu NUPES şi RN”, crede Naumescu.

Record negativ

Primul tur al alegerilor a arătat şi un aspect neaşteptat, mai spune profesorul. Francezii nu s-au închesuit deloc la vot, nemulţumiţi de oferta electorală, iar duminică am asistat la un record nedorit în ultimele şase decenii. Toate acestea vin pe fondul nemulţumirii francezilor, dezamăgiţi în ultima vreme de aleşii lor.

„Surprinde scăderea participării la vot sub 50%, o premieră în istoria celei de-a 5-a Republici Franceze (după 1958). Francezii au părut mai degrabă nemulţumiţi de oferta politică din alegeri şi neîncrezători în partide. Faptul că cele mai mari blocuri politice, reunind mai multe partide, abia adună 25% dintre votanţi, arată fragmentarea politică şi lipsa de credibilitate. Urmează cinci ani de guvernare dificilă pentru Macron, sub spectrul unei victorii a populiştilor în 2027”, a încheiat profesorul Naumescu.

Vă mai recomandăm şi:

Ce consecinţe ar putea avea „umilirea Rusiei”. Verdictele a patru analişti români

Politologul Cristian Pîrvulescu, despre război şi „moderaţii şi ulii” din jurul lui Putin: „Un melanj periculos”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite