Un profesor de la cea mai mare universitate din Ardeal a fost dat afară pentru că a plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia de Etică a UBB a dat astăzi verdictul în cazul profesorului acuzat de plagiat
Comisia de Etică a UBB a dat astăzi verdictul în cazul profesorului acuzat de plagiat

Profesorul universitar dr. Gheorghe Popescu, de la Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), a fost sancţionat cu desfacerea contractului de muncă pentru plagiat.  Acesta a preluat teza de doctorat de-a unei studente şi a publicat-o sub semnătură proprie.

Comisia de Etică a UBB analizat sesizarea depusă de profesoara dr. Valeria Gîdiu, în data de 22 aprilie 2013. În urma analizei probelor de la dosar şi în urma audierilor efectuate în cadrul Comisiei de Etică a UBB a stabilit că profesorul Popescu a plagiat, ceea ce constituie o abatere gravă de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică (art. 310, lit. a), Legea nr. 1/2011). În consecinţă, Comisia, în conformitate cu art. 22 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei de Etică a UBB, a luat decizia desfacerii disciplinare a contractului de muncă, domnului prof. univ. dr. Gheorghe Popescu.

Ce s-a întâmplat

Valeria Gîdiu, fost doctorand la UBB, a declarat, luni, că a depus o plângere la Rectoratul UBB, în atenţia Comisiei de Etică a universităţii, dar şi la Decanatul FSEGA şi că cere retragerea cărţii plagiate de pe piaţă.

"Sunt revoltată de această situaţie de plagiat. Eu am susţinut în ianuarie 2012 teza de doctorat cu titlul «Academia de înalte studii comerciale şi industriale Cluj - Braşov 1920 - 1950», coordonator ştiinţific fiind profesorul universitar Gheorghe Popescu, de la FSEGA.

Ulterior, în acelaşi an, am publicat teza în două volume la Editura Grinta, acreditată la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS). Cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus am descoperit, sâmbătă, la standul Universităţii Creştine «Dimitrie Cantemir», o carte cu acelaşi titlu, dar semnată de Gheorghe Popescu şi alţi trei autori, apărută în anul 2013.

Plângere la Comisia Etică

Am făcut o comparaţie între cele două cărţi şi am fost neplăcut surprinsă să constat că textul din volumul meu coincide în totalitate, inclusiv ca referinţă bibliografică, cu textul din cartea cumpărată. E incredibil. Nu m-a consultat şi nici nu m-a anunţat nimeni dintre autorii cărţii cu privire la publicarea acesteia. Numele meu nu apare pe lista autorilor, ci doar în «Cuvântul Înainte», undeva la pagina 8, unde se face referire la teza mea de doctorat. Eu sunt, aşadar, o referinţă bibliografică. Am depus o plângere la Rectoratul UBB, în atenţia Comisiei de Etică a universităţii, dar şi la Decanatul FSEGA", a spus Gîdiu.  Potrivit acesteia, la elaborarea tezei de doctorat a lucrat pe un fond din cadrul Arhivelor Naţionale Cluj, fiind primul cercetător care a studiat acest fond.

Vrea retragerea de pe piaţă a lucrării lui Popescu

Valeria Gîdiu a menţionat că aşteaptă din partea Comisiei de Etică a UBB retragerea de pe piaţă a cărţii lui Gheorghe Popescu. "Eu nu ştiu să mai fi făcut cineva aşa ceva. Dincolo de furtul intelectual, nu cred că poate fi numit profesor. Menirea unui profesor este alta şi nu cred că un profesor trebuie să facă aşa ceva", a afirmat Valeria Gîdiu. Aceasta a adăugat că, în afară de Gheorghe Popescu, ştie că un alt autor care apare în carte, Radu Danciu, este decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", iar un alt autor, Tudor Popescu, ar fi fiul lui Gheorghe Popescu.  "Al treilea autor, Ruben Filimon, nu ştiu cine este", a precizat Gîdiu. Gheorghe Popescu nu a putut fi contactat.  Valeria Gîdiu este lector universitar şi predă, ca şi colaborator, la Facultatea de Business a UBB

Citeşte şi 

Profesor de la UBB, acuzat de o fostă doctorandă că i-ar fi plagiat în totalitate lucrarea. Aceasta a depus plângere la rectorat şi cere retragerea cărţii de pe piaţă 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite