Producţie a Naţionalului din Cluj, nominalizată pentru cel mai bun spectacol la UNITER. Alţi doi clujeni primesc premii speciale

Producţie a Naţionalului din Cluj, nominalizată pentru cel mai bun spectacol la UNITER. Alţi doi clujeni primesc premii speciale

Imagine din spectacolul "Clasa noastră", de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi, de la Teatrul Naţional din Cluj. FOTO Nicu Cherciu

„Clasa noastră”, o producţie a Teatrului Naţional din Cluj cu premiera în decembrie 2015, a fost nominalizată la categoria „Cel mai bun spectacol” la Gala UNMITER 2016. Câştigătorii celor mai importante premii care se acordă în teatrul românesc vor fi anunţaţi în cadrul evenimentului care va avea loc pe 9 mai, la Oradea.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Clasa noastră”, de Tadeusz Słobodzianek, în regia László Bocsárdi, a avut premiera în luna decembrie 2015 la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Tema piesei este una provocatoare, autorul confruntându-şi ţara cu o posibilă implicare în atrocităţi comise, asupra evreilor, în secolul XX.

"Înainte de premieră cu o săptămână spectacolul a ajuns să fie aproape terminat. În puţinele repetiţii rămase s-au mai schimbat doar nişte mici amănunte. Cred că nu am mai “păţit” asta nicăieri, să termin aşa repede un spectacol, să nu am emoţii, că nu-mi ajunge numărul stabilit de repetiţii. S-a întâmplat, să avem şansa să găsim atât de repede cheia potrivită şi totul să se întâlnească în mod fericit.  S-a lucrat foarte bine, actorii de la bun început au fost foarte puşi pe treabă,  deschişi, deosebit de conştiincioşi şi   totul s-a legat uşor”, a declarat László Bocsárdi în decembrie 2015 într-un interviu pentru Adevărul.

La categoria „Cel mai bun spectacol” au mai fost nominalizate „The Sunset Limited”, de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, la Teatrul UNTEATRU, Bucureşti şi „Tihna”, după Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”

Nominalizările pentru Cluj, pentru spectacole şi prestaţii actoriceşti din anul 2015, se opresc aici. În schimb, actorul Marian Râlea, în prezent membru al companiei Teatrului Naţional din Cluj, este nominalizat la premiul pentru „cel mai bun actor în rol principal”, pentru rolul Tullius din spectacolul Marmură la Teatrul Bulandra, Bucureşti.

Juriul pentru nominalizările Galei UNITER 2016 a fost alcătuit din criticii de teatru Claudiu Groza, Doina Papp, Cristina Rusiecki. Lista completă a nominalizărilor poate fi accesată AICI.

Premii pentru Anca Măniuţiu şi Miklós Bács

 

Două personalităţi care îşi desfăşoară activitatea la Cluj se numără pe lista celor care vor primii premii pentru întreaga activitate, respectiv premii speciale. Eseistul şi criticul teatral Anca Măniuţiu, conferenţiar universitar la Facultatea de Teatru şi Telviziune a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) va primi premiul pentru întreaga activitate la categoria critică teatrală. Lui Miklós Bács, un mentor al tinerei generaţii de actori, şi el conferenţiar universitar la Facultatea de Teatru din Cluj, îi va fi acordat un premiu special. Premiul de Excelenţă îi va fi atribuit la ediţia din acest an coregrafului Gigi Căciuleanu.

Gala Premiilor UNITER 2016 se va desfăşura pe 9 mai la Teatrul „Regina Maria” din Oradea.
 

Citeşte şi:

FOTO Premiile UNITER 2015. Lista completă a câştigătorilor

FOTO Regizorul Victor Ioan Frunză: „Comisarii UNITER tribalizează teatrul"

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările