VIDEO Prinţul Charles al Marii Britanii, DHC al UBB: „Ce mă aduce atât de des în România? Tot ceea ce reprezentaţi voi după secole întregi de istorie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Charles părăseşte Universitatea Babeş-Bolyai . FOTO Remus Florescu
Prinţul Charles părăseşte Universitatea Babeş-Bolyai . FOTO Remus Florescu

Prinţul Charles al Marii Britanii a primit luni, titlul de Doctor Honoris Causa al UBB în cadrul unei ceremonii restrânse în Aula Magna a universităţii clujene.  „Brandul dumneavostră ca ţară este legat de valorile şi tradiţiile autentice, de gustul produselor alimentare, de biodiversitatea unică şi de peisaje”, a spus acesta. Ascultă întregul discurs al moştenitorului Coroanei Britanice.

UPDATE 17.37 Prinţul Charles a plecat de zece minute de la UBB Cluj, unde în faţă îl aşteptau oameni ca să-l salute. Acesta a dat mâna cu ei, a făcut conversaţie şi a acordat autografe. Nu a făcut declaraţii presei. Apoi Prinţul a plecat la aeroport.

UPDATE 17.09 UBB a acordat în cadrul unei ceremonii restrânse luni, 29 mai 2017, de la ora 16.30, în Aula Magna a UBB, titlul de Doctor Honoris Causa Alteţei Sale Regale Charles, Prinţ de Wales.

„Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural şi natural, tradiţiile voastre, dar şi capacitatea voastră de inovare şi schimbare. Tot ceea ce reprezentaţi voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră şi întregul vostru potenţial. Toată energia pe care o puteţi pune în mişcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume“, a afirmat Alteţa Sa Regală cu ocazia discursului rostit în cadrul ceremoniei, potrivit unui comunicat.

Ce a spus Prinţul Charles la ceremonia de înmânare a titlului de Doctor Honoris Causa al UBB

Prinţul şi-a amintit de la prima sa vizită din România, în urmă cu 20 de ani, când a fost impresionat de Transilvania: „Am învăţat să apreciez aceste peisaje şi comunităţile de aici din ce în ce mai mult. Este rar şi poate unic în Europa cum s-au conservat peisajele de aici, dar şi specii de fluturi şi animale. Aici, oamenii trăiesc în armonie cu natura”. Moştenitorul Coroanei Britanice a vorbit despre brandul României: „Arhitectura voastră, frumoasele voastre ferme, biodiversitatea, mozaicul de locuitori, diversitatea comunităţilor şi tradiţiilor, în Transilvania şi România, toate acestea, împreună, sunt o comoară, comoara voastră către lume. Brandul dumneavostră ca ţară este legat de valorile şi tradiţiile autentice, de gustul produselor alimentare, de biodiversitatea unică şi de peisaje şi, de asemenea, de capacitatea de inovare. Acestea vă fac speciali, de aceea mă întorc întotdeauna în România şi de aceea o parte din sufletul meu este întotdeauna aici”, a afirmat Prinţul Charles.

''Noi, toţi cei din restul lumii, avem ceva de învăţat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei. Au deopotrivă o semnificaţie spirituală, cât şi socială, economică şi ecologică. Dar acest lucru contează, în mai cinicele vremuri de astăzi, când există aşa o obsesie a eficienţei şi a comodităţii? Da, contează, pentru că esenţialul este că în acele peisaje omul trăieşte încă în armonie cu natura'', a spus Prinţul de Wales.

Prinţul şi-a început discursul în limba română afirmând că este „profund mişcat şi foarte recunoscător pentru marea şi deosebita onoare“ de a fi distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al „celei mai vechi universităţi din România“.

Titlul i-a fost înmânat de rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, şi de preşedintele Senatului, preotul Ioan Chirilă.   

Distincţia - mai precizează reprezentanţii UBB - a fost acordată în urma votului din data de 8 mai 2017 al Senatului UBB, în semn de recunoaştere a contribuţiei deosebite a Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales în domeniul valorificării patrimoniului cultural românesc, al promovării valorilor istorice multiculturale, al cunoaşterii mediului spiritual şi natural românesc peste hotare, precum şi pentru întărirea cooperării dintre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi România.

printul charles

FOTO UBB

„Prin proprietăţi, prin fundaţii şi asociaţii, prin încurajarea investiţiilor şi a competiţiei, prin interesul pentru restaurarea monumentelor şi protecţia naturii, dar mai ales prin exemplul personal, prinţul de Wales a devenit un adevărat protector al Transilvaniei şi al României. De la Viscri, din centrul Transilvaniei istorice, şi până la Săpânţa, în inima Maramureşului istoric, Alteţa Sa Regală, cu ajutorul Trustului „Mihai Eminescu”, al altor organizaţii, fundaţii şi asociaţii, dar mai ales cu ajutorul oamenilor inimoşi care-l înconjoară şi preţuiesc, lasă sigilii perene, în vederea conservării tradiţiilor istorice şi a naturii neîntinate. (…) Prinţul Charles se constituie într-un adevărat ctitor, reconciliind natura cu istoria, credinţa cu arhitectura, modernitatea cu monumentele trecutului“, a precizat cu ocazia decernării distincţiei, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, potrivit unui comunicat.

UPDATE 16.10 Prinţul Charles a sosit la UBB Cluj la ora 15.45. 

printul charles la cluj foto adevarul

UPDATE 14.00 Distincţia va fi acordată în urma votului din data de 8 mai 2017 al Senatului UBB, în semn de recunoaştere a contribuţiei deosebite a Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales în domeniul valorificării patrimoniului cultural românesc, al promovării valorilor istorice multiculturale, al cunoaşterii mediului spiritual şi natural românesc peste hotare, precum şi pentru întărirea cooperării dintre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi România.

Moştenitorul Coroanei Regale Britanice, aşteptat la Cluj în jurul orei 15.30, va primi titlul onorific în cadrul unei ceremonii restrânse. După primirea titlului onorific, acesta va părăsi Clujul cu un avion.

Mesajul care va fi rostit de rector la ceremonia restrânsă: 

„LAUDATIO cu ocazia ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales 29 mai 2017

Alteţa Voastră Regală,

A fost un timp în istorie, cu mult înainte de Uniunea Europeană, când Britannia (Anglia de azi) şi Dacia (România de azi) făceau parte din acelaşi stat, numit Imperiul Roman, întins pe trei continente, din ceţurile reci ale Mării Nordului până în nisipurile fierbinţi ale Africii şi de la Tigru şi Eufrat până la Oceanul Atlantic. De-atunci, raporturile dintre locuitorii de pe Tamisa şi cei de la Dunăre şi Munţii Carpaţi s-au păstrat, s-au perpetuat, s-au întrerupt şi s-au reluat mereu, din timp în timp, în ciuda marii distanţe, conducând la o mai bună cunoaştere reciprocă.

Englezii au fost un model de naţiune occidentală europeană şi au oferit străinilor standarde de organizare a vieţii comunitare, de la conducerea monarhică şi democratică a statului până la funcţionarea universităţilor – cele din Cambridge şi Oxford fiind adevărate repere mondiale. Structura formală a universităţilor medievale s-a păstrat în anumite privinţe – în ciuda rapidelor modernizări – până astăzi.

Astfel, această universitate a noastră, fondată la 1581 prin decret regal şi refondată apoi de mai multe ori, este astăzi cea mai veche, mai mare şi mai prestigioasă din România. În cadrul ei, s-a învăţat consecutiv în latină, în germană, în maghiară şi în română, până când am ajuns să avem astăzi o universitate cu trei limbi oficiale de studiu, română, maghiară şi germană (limbile etniilor principale ale Transilvaniei), cu zeci de programe în engleză şi franceză, cu mulţi studenţi din UE şi din alte părţi ale lumii.

Fiecare student este liber să-şi aleagă limba de studiu. De asemenea, UBB este singura universitate din Europa cu patru facultăţi de teologie creştină, în conformitate cu principalele confesiuni istorice din Transilvania: ortodoxă, romano-catolică, protestantă şi greco-catolică. Cu alte cuvinte, întreaga tradiţie multiculturală, plurietnică şi multiconfesională a regiunii este respectată.

Între personalităţile care v-au precedat în primirea acestui titlu de onoare se numără savanţi de clasă, laureaţi ai premiului Nobel, capete încoronate, şefi de state şi de guverne, între care Mario Vargas Llosa, cancelarul Angela Merkel, regele Mihai I al României, papa Benedict al XVI-lea, Bartolomeu, patriarhul ecumenic, Bronislaw Geremek, Jacques Le Goff, Hans-Adam al II-lea, principe de Liechtenstein şi mulţi alţii.

Distinşi ascultători, Înălţimea sa regală Charles, prinţ de Wales, face parte dintr-o venerabilă casă regală europeană, cu rădăcini medievale. Ca moştenitor al tronului, prinţul Charles are ca atribuţie principală sprijinirea Majestăţii Sale Regina ca element focalizator al mândriei naţionale, al unităţii şi credinţei, menţinerea solidarităţii în societate, reprezentând stabilitatea şi continuitatea, importanţa serviciului public şi a sectorului de voluntariat. Toate acestea se îndeplinesc prin încurajare permanentă şi exemplu personal. Studiile superioare (începute în 1967) le-a făcut la Cambridge, la faimosul Trinity College, specializându-se în arheologie, antropologie şi istorie, ceea ce explică gustul special al Alteţei Sale Regale pentru monumente, pentru moştenirea trecutului, pentru tradiţii.

Înainte de a fi învestit oficial ca Prinţ de Wales (în 1969), a petrecut un semestru la University College of Wales, învăţând să vorbească limba velşă. În 1970, prinţul a devenit membru al Camerei Lorzilor, apoi pilot de avion în Royal Air Force, absolvent al Royal Naval College şi comandant în Royal Navy, pilot de elicopter etc. În ultimii 40 de ani, în rolul de moştenitor al tronului, prinţul a vizitat circa 100 de ţări, îndeplinind în medie 600 de angajamente pe an. Este adesea prezentat ca fiind un deschizător de drumuri, un lider mondial în munca de responsabilitate socială corporativă, demonstrând de timpuriu beneficiile agriculturii organice, găsind căi de sprijinire a tinerilor neangajaţi în muncă, în educaţie sau în alte forme de pregătire.

Înălţimea Sa Regală a vorbit prima oară despre mediul înconjurător în 1968 şi a avertizat demult despre efectele ireversibile ale schimbării climei. Ca lider al protecţiei mediului de peste patru decenii, a lucrat cu mediul de afaceri, cu organizaţii de caritate, cu guverne, cu alte entităţi spre a promova căi sustenabile de viaţă şi de muncă.

În 1998, Prinţul Charles a făcut prima sa vizită în România. Era pentru a doua oară în istorie când un principe de Wales călca oficial pe pământ românesc. Predecesorul său fusese Edward, viitor rege al Marii Britanii şi împărat al Indiei, care petrecuse în 1888 o zi la Bucureşti şi mai multe zile la Castelul Regal Peleş, reşedinţa de vară a regelui Carol I al României şi a reginei Elisabeta. Viitorul rege Edward al VII-lea şi-a continuat apoi drumul prin „Wild Carpathia”, cu trenul, până la Gheorgheni, în Transilvania, unde s-a întâlnit cu prinţul de coroană Rudolf de Habsburg al Austro-Ungariei (fapt repus în valoare de prof. emerit Adrian Nicolescu). Din 1998, prinţul Charles a fost de nenumărate ori în România, în vizite private sau oficiale, vestind mereu lumii că există în Carpaţi şi la Dunăre o ţară „binecuvântată între toate de Domnul pre pământ” (Nicolae Bălcescu). Prin proprietăţi, prin fundaţii şi asociaţii, prin încurajarea investiţiilor şi a competiţiei, prin interesul pentru restaurarea monumentelor şi protecţia naturii, dar mai ales prin exemplul personal, prinţul de Wales a devenit un adevărat protector al Transilvaniei şi al României.

De la Viscri, din centrul Transilvaniei istorice, şi până la Săpânţa, în inima Maramureşului istoric, Alteţa Sa Regală, cu ajutorul Trustului „Mihai Eminescu”, al altor organizaţii, fundaţii şi asociaţii, dar mai ales cu ajutorul oamenilor inimoşi care-l înconjoară şi preţuiesc, lasă sigilii perene, în vederea conservării tradiţiilor istorice şi a naturii neîntinate. Aceste tradiţii vin din trecut şi privesc spre viitor. Prinţul Charles, cu sensibilitatea sa specială pentru istorie şi arhitectură, observabilă încă de pe vremea studiilor universitare, a remarcat de la început rolul României de sinteză a civilizaţiilor, de reunire a Occidentului catolic şi protestant cu Orientul bizantin şi ortodox. De aceea, în Transilvania, lângă turnurile ascuţite ale bisericilor gotice ce străpung cerul se văd uşor cupolele rotunjite ale bisericilor bizantine, la fel cum la câteva sute de metri de o construcţie barocă se poate vedea o capelă în stilul Renaşterii, lângă un auster loc de închinăciune unitarian (antitrinitar) stă o sinagogă, iar la câţiva paşi de ele răsare o biserică de lemn…

Toate acestea simbolizează civilizaţia europeană în evoluţia ei, poate mai bine conservată aici decât în alte părţi şi socotită de aceea de către Alteţa Sa Regală o comoară nepreţuită, demnă de a fi păstrată.

Cu acest rol de păstrător al vieţii oamenilor şi al produselor bune ale muncii lor, Prinţul Charles se constituie într-un adevărat ctitor, reconciliind natura cu istoria, credinţa cu arhitectura, modernitatea cu monumentele trecutului. La toate acestea au lucrat românii de rit bizantin, maghiarii catolici, calvini şi unitarieni, germanii catolici şi luterani, evreii şi alţii, creând aici – dincolo de inerentele dispute şi neînţelegeri – un model de convieţuire europeană.

Alteţa Voastră Regală, Vă aflaţi la Cluj-Napoca/ Kolozsvár/ Klausenburg, al doilea oraş ca mărime al României, capitală de provincie a Imperiului Roman (ca şi Londra/ Londinium) şi proclamat municipiu acum 1900 de ani. Oraşul de astăzi are circa 400 000 de locuitori, între care aproape 100 000 sunt studenţi. Fiecare al patrulea locuitor al oraşului este student, universitatea fiind brandul locului. De-a lungul timpului, am învăţat să vieţuim, să supravieţuim, dar şi să convieţuim. În universitate, ne aflăm împreună cu scopul învăţăturii, educaţiei, cercetării, comunicării şi dialogului.

Credem sincer că prin cultură se ajunge la libertate.

Alteţa Voastră Regală, Aici, în România, vă aflaţi acasă şi sperăm să vă simţiţi mereu acasă. Motivele sunt deopotrivă obiective şi subiective. Vă leagă de această ţară nenumărate fire, inclusiv înrudiri îndepărtate (venite prin dinastia Basarabilor a Ţării Româneşti, mai exact prin urmaşii principelui Vlad Dracul) sau mai apropiate (venite prin regina Maria – nepoata reginei Victoria a Marii Britanii – al cărei bust ne veghează în holul acestei universităţi), dar vă leagă mai ales afinităţi de suflet, dragostea pentru locuri şi pentru oameni, succesiunea de dealuri şi de văi a acestui spaţiu, câmpurile acoperite cu flori, pădurile şi apele străbătute încă de animale sălbatice şi de peşti, dar mai ales oamenii primitori, aşa cum aţi afirmat de multe ori.

Senatul acestei universităţi şi-a îndeplinit o datorie de cinste, aceea de a vă onora şi de a vă aduce mai aproape de noi. Suntem siguri că împărtăşiţi alături de noi deviza de pe stemă: Traditio nostra unacum Europae virtutibus splendet („Tradiţia noastră străluceşte împreună cu virtuţile Europei”).

Noi vă considerăm urmaşul ctitorilor noştri de acum un secol, când regele Ferdinand al României şi regina Maria a României (stră-mătuşa Alteţei Voastre Regale) au refondat această venerabilă instituţie în cadrul Regatului României.

Acceptând această invitaţie a noastră reunită, făcută de Senatus Academicus et Rector Magnificus, ne-aţi onorat şi ne-aţi înnobilat, dându-ne încredere în forţa tradiţiei îndreptată cu privirea spre viitor. Dorindu-vă sănătate şi putere spre a servi în continuare naţiunea britanică şi omenirea, Universitas magistrorum et scholarium Almae Mater Napocensis vă urează precum odinioară: Vivat, crescat, floreat!

Acad. Prof. Ioan-Aurel Pop, rector“.
 


Universitatea Babeş-Bolyai va acorda luni, 29 mai, titlul de Doctor Honoris Causa Prinţului Charles al Marii Britanii.

Titlul onorific va fi acordat în cadrul unei ceremonii restrânse care va începe de la ora 16.30 în Aula Magna a UBB  - situată pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 1.

Prinţul de Wales a renovat mai multe case vechi din Transilvania şi a lansat peste 12 proiecte caritabile în regiune.

Mai puteţi citi:

 

Prinţul Charles ar fi acceptat titlul onorific de „Prinţ al Transilvaniei“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite