Principesa moştenitoare Margareta şi Principele Radu al României - cetăţeni de Onoare ai judeţului Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni clujeni vot vota, săptămâna viitoare, un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj alteţelor Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României şi Principelui Radu al României. Proiectul menţionează sprijinul Curţii Regale pentru Cluj, care cuprinde fondarea Operei şi a Teatrului Naţional, a Muzeului Etnografic şi sprijinirea Universităţii.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, Vakar Istvan, a iniţiat un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj - “Clujean de onoare” Alteţelor Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României şi Principelui Radu al României.  Documentul va fi supus aprobării plenului deliberativului clujean în cadrul primei şedinţe a forului administrativ judeţean, eveniment care va avea loc miercuri, 28 ianuarie 2015, cu începere de la ora 13.00.  „Consider că prin acest gest îndeplinim o datorie de onoare a autorităţilor clujene, aceea de a recunoaşte şi aprecia, la adevărata valoare, implicarea şi sprijinul deosebit pe care Alteţele Lor Regale le-au manifestat în numeroase domenii, în beneficiul direct al clujenilor, în continuarea unei nobile misiuni asumate încă de la început de Casa Regală a României”, a declarat Vakar Istvan.

Clujul şi familia regală 

 „Legăturile Casei Regale a României cu Clujul datează încă de pe vremea primului Rege al României, Majestatea Sa, Carol I, iar comunitatea clujeană a acumulat, în timp, o imensă datorie de recunoştinţă faţă de Casa Regală a României. Unul dintre cei mai faimoşi artişti originari din Cluj, Carol Pop de Satmary/Karoly Papp de Szathmary, a fost sprijinit direct de Majestatea Sa, Regele Carol I al României. Primul fotograf de război din lume, artistul clujean a fost numit şi fotograful oficial al Curţii Regale a României. În momentele mai dificile, a fost sprijinit financiar şi moral de Majestăţile Lor, Regele Carol I şi Regina Elisabeta a României. Regele Carol I al României a intervenit personal, în anul 1892, pe lângă împăratul Franz Jozef al Austro-Ungariei, pentru a obţine graţierea liderilor românilor ardeleni, condamnaţi la închisoare în procesul Memorandiştilor de la Cluj. Intelectuali ardeleni de frunte, precum Alexandru Papiu-Ilarian, absolvent al Liceului Piariştilor din Cluj şi al Facultăţii de Drept din Cluj, au fost sprijiniţi de Majestatea Sa, Regele Carol I, atunci când s-au mutat peste Carpaţi. În acţiunea de fondare a Societăţii Academice Române, devenită Academia Română, Regele Carol I al României a avut grijă să fie incluşi reprezentanţi ai tuturor comunităţilor româneşti, inclusiv ai Transilvaniei. Majestăţile Lor, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, au avut un rol covârşitor în determinarea intrării României în Primul Război Mondial şi în realizarea Marii Uniri. Majestatea Sa, Regina Maria, a participat personal la Conferinţa de Pace de la Paris pentru a obţine recunoaşterea internaţională a Rezoluţiunii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, care prevedea Unirea Transilvaniei cu Regatul României. Majestatea Sa, Regele Ferdinand I, a refondat Universitatea din Cluj, la început aceasta purtând numele de Universitatea Daciei Superioare, apoi a luat numele marelui rege. Universitatea Regele Ferdinand I a fost o instituţie de elită, a cărei tradiţie este continuată azi de Universitatea Babeş-Bolyai”, se arată în proiectul de hotărâre. 

Regele Ferdinand a contribuit la fondarea Operei Române din Cluj

„Tot Regele Ferdinand I a contribuit la fondarea Operei Naţionale Române şi a Teatrului Naţional Român din Cluj. Sunt remarcabile acţiunile Familiei Regale din anii de după război. Doar în preajma Crăciunului din 1921, Majestatea Sa, Regele Ferdinand I şi Alteţa Sa Regală, Principele Moştenitor Carol, au fondat 150 de biblioteci populare în satele României Mari, inclusiv în judeţul Cluj. Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, a sprijinit cultura românească într-o manieră care nu a putut fi egalată până acum. Generoasele subvenţii ale Fundaţiilor Regale au contribuit la susţinerea unor mari intelectuali ai României. Filosoful clujean Lucian Blaga s-a numărat printre beneficiarii sprijinului regal. Fără sprijinul Majestăţii Sale, probabil că nu ar fi fost posibilă strălucitoarea efervescenţă culturală din perioada interbelică. Regele Carol al II-lea a fondat, printre altele, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, instituţie de cultură aflată în prezent sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, împreună cu Principele Moştenitor Mihai, au sprijinit construirea Catedralei Ortodoxe Române din Cluj, un imens candelabru cu Coroana Regală aflându-se în naosul acestui lăcaş de cult. Tot Majestatea Sa, împreună cu Principele Moştenitor Mihai, au participat la ceremonia de sfinţire a acestei Catedrale. Familia Regală a României a sprijinit şi mutarea sediului Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de la Gherla la Cluj. Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, a susţinut construirea Academiei Teologice Greco-Catolice din Cluj, azi Academia de Muzică Gheorghe Dima”, se mai arată în proiectul de hotărâre. 

Ocrotitorul universităţii clujene în exil 

„Majestatea Sa, Regele Mihai I, a fost ocrotitorul Universităţii clujene în exil la Sibiu, în anii grei ai Celui de-al Doilea Război Mondial. Majestatea Sa, împreună cu Regina-Mamă Elena a României, au contribuit la alinarea suferinţelor refugiaţilor din Transilvania de Nord. În numeroase oraşe, precum Turda, au fost create instituţii care au acordat primul ajutor refugiaţilor. Universitatea Regele Ferdinand I, în refugiu la Sibiu şi la Timişoara, a beneficiat din plin de sprijinul Casei Regale a României iar la finalul Celui de-al Doilea Război Mondial, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, s-a implicat activ în lupta diplomatică ce avea să consfinţească revenirea Transilvaniei de Nord la trupul Regatului României. Universitatea Regele Ferdinand I a revenit în Cluj cu sprijinul direct al Majestăţii Sale, Regelui Mihai I. Regele României s-a implicat şi în alinarea suferinţelor cauzate de conflagraţia mondială, prin sprijinul acordat spitalelor şi cantinelor clujene”, se mai arată în proiectul de hotărâre. 

Transilvania Fest, sub patronajul Casei Regale 

„După căderea comunismului, Principesa Moştenitoare Margareta a României a venit în ţară şi, de 25 de ani, munceşte neobosit în folosul României. În primele zile ale anului 1990, Alteţa Sa Regală a vizitat Clujul, iar unul dintre primele sale interviuri a fost acordat seniorului presei clujene, Virgil Lazăr, simbol al României libere şi deţinător al titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj. Alteţa Sa Regală, Principesa Moştenitoare, s-a implicat personal în acordarea unor burse în folosul elevilor clujeni, prin intermediul fundaţiilor pe care le patronează. Numeroşi artişti clujeni au beneficiat de sprijinul Alteţei Sale Regale. Principesa Moştenitoare Margareta a României s-a implicat activ în promovarea intereselor europene şi euroatlantice ale României. Şi alţi membri ai Familiei Regale au onorat Clujul cu vizitele Lor. Majestăţilor Lor, Regele Mihai I şi Regina Ana, au vizitat în repetate rânduri capitala Transilvaniei. Majestatea Sa, Regele Mihai I, este Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. De asemenea, Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României, s-a implicat în promovarea şi susţinerea unor acţiuni culturale şi educative. Numeroasele lansări de carte, organizate în şcoli sau la Centrul Cultural Casino, patronajul acordat unor iniţiative educaţionale, precum concursul de citit al Transylvania College sau fondarea Royal School in Transylvania, participarea la dezbateri sau conferinţe ştiinţifice, precum cea găzduită în toamna anului 2013 de Biblioteca Centrală Universitară sunt semnificative în acest sens. Este remarcabil Înaltul Patronaj Regal acordat de Alteţele Lor Regale, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, celui mai frumos festival agrar din România, Transilvania Fest, iniţiat de către Indrei şi Pamela Raţiu la Turda, sub numele de Turda Fest. Acest festival a dus judeţul nostru în Cartea Recordurilor, prin cea mai lungă funie împletită din ceapă, la Turda, şi prin cel mai mare coş de nuiele din lume, împletit în Cluj-Napoca”, mai precizează actul.  

Citeşte şi

FOTO „Regele urmărit“. Documente din dosarele Securităţii despre Regele Mihai I al României

FOTO Principele Radu al României a primit în dar un butoi de vin şi o icoană din partea locuitorilor satului Regina Maria, din Soroca

Principele Radu şi-a lansat ultimul volum la Buzău, oraşul unde a îndeplinit stagiul militar

Principele Radu al României lansează volumul „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite