Primul pas „oficial” pentru ajutorarea copiilor cu autism din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 36 de luni vor fi testaţi în creşele din Cluj-Napoca prin intermediul unui test grilă, pentru a se depista câţi dintre aceştia prezintă simptomele autismului.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia Autism Transilvania în vederea testării copiilor din creşele clujene pentru depistarea riscului de a dezvolta tulburări din spectrul autist.

Importanţa acestui protocol este de a oferi acces la aceste teste unui număr cât mai mare de copii, ştiut fiind faptul că autismul şi bolile din spectrul autist nu prezintă simptome vizibile, nu se moştenesc şi nu pot fi depistate decât prin teste specifice.

Însă, odată depistată această maladie, copiii pot fi recuperaţi prin terapie specifică. Şansele de reuşită cresc cu cât problemele sunt mai devreme depistate, iar intervalul 18-36 de luni are cele mai mari şanse de reuşită în terapie. După 7 ani, un autism depistat nu mai poate fi tratat, iar copilul acela va deveni o povară pentru familie şi pentru societate.

„E un pas imens înainte faptul că vom reuşi să depistăm în timp util care copiii au autism, pentru a putea interveni din timp”, a spus Milena Prună, fondatorul Asociaţiei Autism Transilvania.

Testarea va fi realizată  prin aplicarea de către medicii de la creşe a testului de evaluare M-CHAT, în urma unui training susţinut de reprezentanţii asociaţiei, în colaborare cu un medic specialist în psihiatrie pediatrică. Testul este compus din 22 de întrebări la care se răspunde cu „da” sau „nu”.

Programul se va derula în două etape, prima de a oferi un training medicilor şi asistenţilor din creşele clujene cu privire la modalitatea de testare şi interpretare a reacţiilor copiilor la test, iar cea de a doua de aplicare a testelor în creşe.După aplicarea testelor, acestea se vor centraliza la asociaţie, iar copiii depistaţi cu forme din spectrul autist vor fi evaluaţi de către specialişti pentru diagnosticare.

La finalul acestei campanii Asociaţia va prezenta un raport, în urma căruia vom avea o imagine cu privire la incidenţa acestei boli la copiii clujeni.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite