Primul oraş din România cu buget participativ. Boc: „Clujenii vor decide cum vor fi cheltuiţi o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite şi taxe“

Primul oraş din România cu buget participativ. Boc: „Clujenii vor
decide cum vor fi cheltuiţi
o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite şi taxe“

Emil Boc la Adevărul Live  FOTO David Munteanu

Clujul va fi primul oraş din România care va pune în practică ideea de buget participativ cu ajutorul tehnologiei moderne. Anunţul a fost făcut de Emil Boc, primarul Clujului, pe pagina sa de Facebook.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul Clujului, Emil Boc, declară, într-o postare pe Facebook, că oraşul Cluj va fi primul din România care va pune în practică ideea de buget participativ folosind tehnologia modernă şi explică ce presupune acest fapt.

Acesta a afirmat că fiecare proiect propus de oameni va trebuie să se încadreze între 50.000 şi 80.000 de euro. Proiectele adunate vor fi evaluate şi selectate de adminsitraţia locală, iar apoi supuse votului cetăţenilor.

„Vom aloca o sumă de bani, între 1 milion şi 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetăţenii să le propună în vederea dezvoltării şi modernizării oraşului, pe diverse domenii: parcuri/spaţii verzi/ locuri de joaca; strazi/alei/trotuare; puncte gospodăreşti/deşeuri; spaţii publice; clădiri publice şi modernizarea de şcoli ş.a.m.d. 

Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăştur, însă de această dată vom include şi componenta tehnologică - o aplicaţie inteligentă pentru telefoane mobile şi calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte şi pentru a evalua proiectele trimise de cetăţeni.

Fiecare proiect propus de cetăţeni, potrivit domeniilor menţionate, va trebui să se încadreze într-o limită pe care o vom stabili, între 50.000 şi 80.000 de euro. Primăria Cluj-Napoca va evalua şi filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea şi viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetăţenilor, pe domenii, fiecare cetatean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu. 

Clujenii pot să îşi facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale oraşului, se votează pe domenii, iar primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate şi supuse din nou unei campanii publice de mediatizare şi informare, pentru al doilea vot. În această etapă finală, toţi cetăţenii înscrişi pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanţate de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca“, notează Emil Boc pe Facebook.

Primaurl mai spune că ideea de buget participativ a fost lansată în cadrul Consiliului Consultativ de Inovare şi IT pentru realizarea şi promovarea acestei aplicaţii de bugetare participativă.

Mai puteţi citi:

Monitorul Oficial: Boc a donat 100.000 de lei pentru campania electorală. PNL: „e o eroare, e vorba de 50.000 de lei”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările