Primul Muzeu al Iluziilor din România. „E o experienţă unică să te aşezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fără să ţi se întâmple nimic“

Primul Muzeu al Iluziilor din România. „E o experienţă unică să te aşezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fără să ţi se întâmple nimic“

În Muzeul Iluziilor de la Cluj va fi o încăpere a oglinzilor  FOTO Asociaţia Astronomică Pluto

Asociaţia Astronomică  Pluto din Cluj va deschide, pe 28 iulie, în premieră, în ţară, un Muzeu al Iluziilor la cinematograful Dacia din Cluj. Acesta va putea fi vizitat vreme de 10 zile până pe 6 august. Organizatorii ineditului muzeu spun că acest concept de muzeu al iluziilor e nou pentru România, deşi este popular în multe dintre marile oraşe ale lumii.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanţii de orice vârstă să poată învăţa prin joacă şi interacţiunea directă cu exponatele”, spune Adrian Filpişan, iniţiatorul principal al Muzeului Iluziilor şi coordonatorul Asociaţiei Astronomice Pluto.

„Proiectul e, în primul rând, unul educativ şi neconvenţional. Cred că fiecare familie, fiecare copil şi fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor: e o experienţă unică să parcurgi tunelul vortex, să cânţi la theremin sau să te aşezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ţi se întâmple nimic, la fel cum e amuzant şi provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, adaugă acesta.

Muzeul Iluziilor îşi deschide porţile pe 28 iulie la cinematograful Dacia din Cluj, unde curioşii vor vedea pe viu cum funcţionează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte care vor fi expuse, dar şi prin explicaţiile unui povestitor care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcţionare şi va face demonstraţii live.

Ce se va putea vedea? ”Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, un vortex tunnel, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi aşteaptă pe vizitatori pentru prima oară în Transilvania la primul Muzeu al Iluziilor din România”, spun organizatorii.

Cele trei provocări

Muzeul Iluziilor de la Cluj va avea trei săli. Una va fi dedicată oglinzilor deformate, a doua, iluziilor optice - peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voinţa şi inteligenţa celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor, iar a treia încăpere va fi una a experienţelor unice - viztatorii vor afla secretul hologramele, vor experimenta vertijul într-un tunel lung de 6 metri, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să îşi încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci şi să le provocăm gândirea, să îi facem să înţeleagă care sunt mecanismele logice şi naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, mai spune Filpişan.

Acesta le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la muzeu deoarece vor pleca cu multe amintiri frumoase de acolo.

Muzeul va putea fi vizitat pe bază de rezervare la contact@muzeuliluziilor.ro sau numărul de telefon 0726519941. Durata unei vizite este de 50 de minute, iar preţul unui bilet este de 13 lei. Cinema Dacia se află pe strada Bucegi, la numărul 11.

Mai puteţi citi:

Astronomia pe înţelesul oamenilor de rând. Expoziţie la Cluj cu instrumente vechi. Bonus: observaţii gratuite în centrul oraşului sâmbătă, de Ziua Internaţională a Astronomiei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: