Primul Aqua Park din Cluj-Napoca ar urma să coste 30 de milioane de euro. De ce este contestat proiectul Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul realizării unui Aqua Park la Cluj-Napoca a trecut după mai bine de 10 ani de faza de promisiuni făcute în campania electorală: Consiliul Local a dat un vot de principiu în favoarea investiţiei estimate la 30 de milioane de euro şi  s-a trecut la realizarea studiului de fezabilitate. Grupul civic SOS critică iniţiativa, arătând că pe cele 16 hectare disponibile ar trebui amenajat un parc cu acces liber pentru toţi clujenii.

Una dintre promisiunile electorale preferate ale primarului Emil Boc, având în vedere că se discută de mai bine de 10 ani despre un astfel de proiect, este realizarea unui Aqua Park în oraş. La ultima şedinţă a Consiliului Local, care a avut loc miercuri, primarul a propus realizarea unui Aqua Park şi a unei Baze Sportive pentru fotbalul de performanţă. Consiliul local a dat un vot de principiu. Primarul Clujului, care promite de mai bine de un deceniu că va realiza un Aqua Park, a fost pus într-o situaţie penibilă când într-o comună de lângă oraş, Chinteni, a fost aprobat spre finanţare un proiect de Aqua Park în vara anului trecut. Ministerul Turismului va aloca 20 de milioane de euro pentru realizarea unui Aqua Park şi amenajarea unui lac în mica localitate învecinată cu municipiul Cluj-Napoca.   

Unde va fi amplasat Aqua Parkul din Cluj-Napoca

Obiectivul ar urma să fie amplasat în zona actualei Baze sportive Gheorgheni, care a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare rapidă – un mall şi mai multe clădiri de birouri şi rezidenţiale au apărut aici. 

„În această zonă a oraşului am identificat un teren în proprietatea municipiului care este în acest moment liber de sarcină, cu destinaţie zonă verde de agrement/parcuri sportive, pe locaţia fostei pepiniere Becaş (lângă "Cartierul Armatei"). Suprafaţa totală este de 16,5 hectare - conform extrasului de carte funciară pe care îl avem. Terenul este administrat de RADP Cluj, regie aflată în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca. Este momentan singurul teren pe care îl avem disponibil pentru un asemenea proiect, solicitat de comunitatea clujeană pe parcursul timpului”, a declarat edilul. 

Aqua Park pe 12 hectare

Boc a mai susţinut că din cele 16 hectare, o suprafaţă de aproximativ 12 hectare poate fi alocată construirii unui Aqua Park cu dotări moderne, iar pe restul suprafeţei de 4 hectare avem în vedere amenajarea unei baze sportive pentru performanţă, pentru fotbal, pentru U Cluj, dar şi celelalte echipe care au performanţă. 

„În privinţa noii baze sportive, subliniez că am pornit de la premisa că cea mai importantă datorie faţă de sport, a autorităţilor locale, este să creeze infrastructură sportivă. Acum, la Cluj-Napoca, avem un stadion şi o sală polivalentă la standarde europene, dar trebuie să creăm mai multe baze sportive pentru a susţine sportul de performanţă în oraşul nostru. În ceea ce priveşte sportul de masă, avem complexul din Gheorgheni, unde clujenii au acces liber la cea mai modernă bază sportivă din istoria Clujului. Pe acest model, "în oglindă", dorim să realizăm o bază sportivă şi în cartierul Mănăştur (zona "La Terenuri"), astfel încât să încurajăm cât mai mulţi clujeni să facă mişcare şi să oferim facilităţi moderne pentru timp liber şi sport”, a declarat primarul Emil Boc.

image

Aqua Park de circa 30 de milioane de euro. Se caută investitor 

În deschiderea şedinţei de Consiliu Local, primarul Emil Boc a prezentat mai multe informaţii despre proiectul noii baze sportive, configuraţia, respectiv dotările acesteia.


Pe un panou din sala în care s-a desfăşurat şedinţa a fost postat un afiş cu câteva detalii legate despre proiect. (foto dreapta)

De asemenea, primarul a subliniat că această bază sportivă poate fi realizată de Primăria municipiului Cluj-Napoca, de la bugetul local al oraşului.

„Partea care ţine de realizarea Aqua Park-ului presupune costuri mult mai mari, care pot ajunge la 30 milioane euro. Proiectul cuprinde două zone de bazine, la interior şi exterior, cu cel puţin două bazine de dimensiuni mari, variate tobogane, spa, spaţiu pentru copii cu bazine adaptate pentru cei de vârste mici, locuri de joacă special amenajate etc. Viziunea preliminară a municipalităţii este realizarea acestui proiect în parteneriat cu o firmă privată, care să fie selecţionată în baza procedurilor de achiziţie publică, Primăria urmând să concesioneze terenul stabilit către firma privată selectată transparent”, a mai spus edilul. 

În faza de studii de fezabilitate şi de oportunitate

Următorii paşi necesari în vederea construirii acestor două obiective de infrastructură în zona Bazei sportive Gheorgheni sunt realizarea unor studii (fezabilitate, oportunitate) şi a unui masterplan, în baza cărora autoritatea locală să poată realiza parteneriatul cu un investitor pregătit să dezvolte proiectul pentru Aqua Park. ”Cred că este un proiect pe care mulţi clujeni îl aşteaptă şi mulţumesc Consiliului Local pentru susţinerea acestei prime etape în realizarea investiţiei”, a încheiat primarul Emil Boc. Consiliul Local a dat un vot de principiu în favoarea proiectului. 

Proiect criticat de grupul civic SOS

Grupul de iniţiativă SOS Parcul Est  critică decizia primarului, arătând că primăria a fost de acord, iniţial, cu amenajarea unui parc în zonă.

„Primăria Cluj anulează Parcul Est - Între Lacuri propus de specialişti şi societatea civilă într-o petiţie cu 3.000 de semnatari. Diferenţa între cel mai mare spaţiu verde al Clujului şi aquapark, plus bază pentru sport de performanţă este între un spaţiu public, cu acces general şi gratuit, care potenţează caracterul natural al zonei, vs. un spaţiu cu acces extrem de restricţionat în baza sportivă şi cu taxă în aquapark”, a susţinut pe Facebook deputatul independent Adrian Dohotaru. 

image

Afişul prezentat la şedinţa de Consiliu Local

 

„Primăria a anunţat public că este de acord cu ideea Parcului Est - Între Lacuri”

Constatarea primarului Emil Boc că Primăria are un teren liber de sarcini în zona fostei pepiniere, anunţată pompos în şedinţa de consiliu local de ieri, este o informaţie oferită de membrii grupului civic de iniţiativă SOS (Societate Organizată Sustenabil) încă de acum 5 ani, când a oferit Primăriei harta proprietăţilor publice şi private din zona fostei pepiniere, mai spune parlamentarul. „Deşi Primăria a anunţat public că este de acord cu ideea Parcului Est - Între Lacuri încă de la inaugurarea Parcului Iulius, dar şi că alocă sume de bani pentru negocieri cu proprietarii privaţi, promisiunile nu s-au concretizat. În schimb, în loc de a aloca economicos resurse pentru un parc, Emil Boc anunţă sume de 15-30 de milioane de euro pentru aquapark şi de 2 milioane de euro pentru baza sportivă”, detaliază acesta. 

image

Grupul civic SOS propune realizarea unui parc natrual în zonă. 

 

„Un aqua park nu are cum să fie o necesitate”

Dohotaru este de părere că primarul consideră eronat că „principala datorie a autorităţilor locale este de a crea infrastructură sportivă. Aşa cum avem stadion, polivalentă, trebuie să avem baze sportive care să susţină sportul de performanţă în oraşul nostru”. „Dimpotrivă, sportul de performanţă trebuie bazat în primul rând pe sport de masă. O prioritate pentru oraş este a avea baze sportive în fiecare cartier al oraşului, pentru toţi clujenii, abia apoi pentru performanţă. E mai important dintr-o perspectivă de politici publice ca sportul să poată fi gândit în termeni de sănătate ca prevenţie şi nu ca spectacol”, explică parlamentarul. 

Acesta mai susţine că aquapark-ul „nu este o nevoie actuală a Clujului”, aşa cum afirmase primarul Emil Boc, deoarece „Un aquapark extrem de costisitor nu are cum să fie o necesitate într-un oraş în care nu există locuri de joacă adecvate între blocuri, spaţii verzi la fiecare câteva sute de metri, câte un parc ori o bază sportivă în fiecare cartier.”

Societatea civilă cere realizarea unui parc şi protejarea avifaunei din zonă 

Viziunea campaniei SOS Parcul Est este de a avea un parc minim invaziv atât în continuarea Bazei Sportive Gheorgheni cât şi a Parcului Iulius, într-un areal în care Societatea Ornitologică Română a arătat în mod repetat că are cea mai bogată avifaună a oraşului.

„Pe scurt, aquaparkul, baza sportivă şi parcarea de 800 de locuri anunţate de viceprimarul Dan Tarcea distrug potenţialul natural al Parcului Est-Între Lacuri. De asemenea, enormele resurse alocate diminuează considerabil şansa ca oraşul să se bucure de infrastructură pentru mişcare la nivelul întregului oraş. Pentru o folosire adecvată a zonei este nevoie de dezbateri cu societatea civilă şi experţi şi de respectarea promisiunilor anterioare, de onorare a angajamentului de la procesul de bugetare participativă unde s-a cerut parc şi verdeaţă, nu alte construcţii”, a concluzionat Dohotaru. 

Citeşte şi

Bilanţul lui Emil Boc la 1 an: Parndorf de România, Buftea de Cluj, aquaparc, centură  metropolitană şi alţi demoni

Promisiunile candidaţilor la primăria Cluj-Napoca: Parndorf de România, clovni-funcţionari publici şi metrou

   

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite