FOTO VIDEO Primul marş al comunităţii LGBTQ din Cluj. Două ore mai târziu, la mitingul Noii Drepte, o tânără a fost luată cu forţa de jandarmi. Ce spune aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de persoane au luat parte la marşul gay FOTO Florina Pop
Sute de persoane au luat parte la marşul gay FOTO Florina Pop

Sute de oameni au participat sâmbătă, 1 iulie, la primul marş al comunităţii LGBTQ în Cluj. Aceştia au mărşăluit de-a lungul Someşului, între podul Garibaldi şi podul Napoca. De la ora 13.00 a avut loc, în centrul Clujului, un alt marş, organizat de Noua Dreaptă, PRM şi Partidul România Unită, unde o tânără a fost luată cu forţa de jandarmi şi băgată în dubă să fie dusă la secţia de poliţie.

UPDATE Duminică, 2 iulie, ora 9.06 Reprezentanţii Jandarmeriei Cluj au revenit sâmbătă seara, în jurul orei 9.00, cu un al doilea comunicat de presă.

Acesta este:

Referitor la informaţiile şi imaginile apărute recent in spaţiul public, prin care se prezintă o intervenţie de îndepărtare a unei persoane din cadrul unei adunări publice organizate conform legii, facem următoarele precizări:

Urmărind doar imaginile prezentate în spaţiul public, intervenţia jandarmilor poate părea disproporţionată  sau cel puţin lipsită de tact,  având în vedere că persoana care provocase incidentul era o femeie, însă analizând întreg contextul,  intervenţia jandarmilor a fost una legală şi mai ales oportună.
Încă de la început s-a încercat calea dialogului sau orice altă posibilitate de detensionare paşnică a acestei situaţii, femeia fiind avertizată că este ilegal să intervii pentru tulburarea unei adunări publice declarate, însă aceasta a refuzat la fiecare încercare paşnică a reprezentanţilor jandarmeriei de a dialoga. 
Numărul mare de jandarmi din jurul femeii,  care a creat imaginea de intervenţie disproporţionată a fost de fapt o decizie a comandantului acţiunii de protejare a femeii, întrucât o parte dintre manifestanţii prezenţi la adunarea publică, începuseră să se exprime vehement, folosind chiar injurii la adresa acesteia şi existând chiar riscul ca femeia să fie agresată fizic.
În acel moment comandantul dispozitivului a suplimentat numărul jandarmilor pentru a crea un cordon de protecţie în jurul ei.  Ulterior, ca o măsură preventivă şi pentru a o proteja pe femeie, s-a luat decizia să fie ridicată de pe trotuar şi condusă la maşina de intervenţie a jandarmeriei.
Vă reamintim că una dintre obligaţiile forţelor de ordine, conform legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice este aceea de protejare a manifestanţilor.
CAP.4 
Asigurarea ordinii pe timpul desfăşurării adunărilor publice
ART.16
“Comandanţii organelor locale de poliţie si jandarmerie sau persoanele desemnate de aceştia au obligaţia de a asigura protecţia participanţilor si de a stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice declarate, in condiţiile de deplină ordine”. 


Actriţa Oana Mardare a mers la mitingul de susţinere a familiei tradiţionale din Cluj-Napoca şi a comentat la una dintre replicile vorbitorilor, fiind apostrofată de mulţime şi apoi fost îndepărtată de jandarmi din Piaţa Avram Iancu, fiind cercetată pentru „tulburarea desfăşurării normale a unei manifestări autorizate“.

UPDATE 18.27 Actriţa Oana Mardare a explicat într-un mesaj pe Facebook ce s-a întâmplat în Piaţa Avram Iancu din Cluj: 

„Nu, nu sunt ok. Nu am înţeles nimic din ce s-a întâmplat azi. Din momentul în care am deschis gura într-un spaţiu public, la o manifestare publică, într-un mod paşnic şi pacifist şi am fost luată pe sus... din momentul ăla nu am mai înţeles nimic. Asta e şi problema mea în fond: nu înţeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul meu. N-am înţeles de ce am fost azi dimineaţă la un marş de solidaritate în Cluj, la marginea Someşului, feriţi de privirile oricărui clujean care s-ar putea simţi jignit de câteva sute de oameni care promovau iubirea şi drepturile omului.

N-am înţeles de ce în Piaţa Avram Iancu e autorizată fără nicio problemă o manifestare care promovează ura şi discriminarea. N-am înţeles de ce, eu cetăţean, nu am voie să stau să ascult ce zice celălalt cetăţean şi să îmi permit să corectez afirmaţiile lui eronate. N-am înţeles de ce eu, cetăţean, sunt scoasă cu forţa din spaţiul public când le spun că, dacă mă lasă, plec de bună voie după ce se termină manifestarea la care vreau sa particip, pentru că mă interesează sincer să ÎNŢELEG. N-am înţeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv.

De ce sunt acuzată de violenţă când nu am fost violentă, de consum de alcool când nu consum alcool, de rebeliune când nu am fost rebelă.

N-am vrut scandal. Revoluţie. Atenţie. N-am vrut să fiu curajoasă. Am vrut doar să văd câţi oameni sunt în Piaţa Avram Iancu şi să aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru „centru”. Dar mi-am permis să nu fiu de acord. În centru centrului. Şi... asta nu se face.

Nu sunt ok. Nu mă aşteptam la asta. Sunt şi o să fiu câteva zile tristă şi (mai) pierdută în toate neînţelegerile mele... Mulţumesc celor care s-au solidarizat cu tristeţea mea”.

UPDATE 16.03 Reprezentanţii jandarmilor au trimis, pe mail, un comunicat de presă legat de mitingul din Piaţa Avram Iancu:

În data de 01.07.2017, pe timpul desfăşurării unei manifestări publice autorizate, sub egida ”Miting pentru normalitate”, organizată de către Partidul Noua Dreaptă – Filiala Cluj-Napoca şi Partidul România Unită -  Organizaţia Judeţeană Cluj, în Piaţa Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca, o persoană de sex feminin s-a deplasat cu o bicicletă în imediata apropiere a locului în care organizatorii ţineau un discurs, trecând la adresarea unor cuvinte şi expresii de contestare a legitimităţii desfăşurării adunării publice, fapt ce a provocat întreruperea acesteia.

Deşi a fost somată de către efectivele de jandarmi din dispozitiv să înceteze actele de tulburare şi întrerupere a adunării publice, precum şi să părăsească locul desfăşurării acesteia, persoana în cauză a refuzat.

Pentru evitarea unei posibile stări conflictuale cu participanţii la adunarea publică, a fost condusă de către un echipaj de jandarmi la sediul Secţiei 2 Poliţie, unde s-a procedat la legitimarea acesteia şi stabilirea identităţii, precum şi efectuarea de verificări privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”.

UPDATE 15.11 Organizatorii marşului comunităţii LGBTQ au postat pe Facebook un mesaj în care spun că tânăra care a fost îndepărtată de jandarmi este audiată la o secţie de poliţie.

”Marşul #spunedrept s-a desfăşurat fără incidente. Acest video (dreapta) este din centrul oraşului, de la mitingul celor de la Noua Dreaptă. Mergem acum la secţia de poliţie. 

LE ora 14:00: Nu a fost nimic obscen, a fost un marş normal - cam acestea au fost cuvintele Oanei care au generat aceasta scena. Avocatul nostru a ajuns aici, desi momentan nu e lăsat să intre. Oana este audiată în acest moment, fără avocat”, se arată pe Facebook/ClujPride.

Tânăra susţinătoare a comunităţii LGBTQ este actriţa Oana Mardare, de la teatrul Independent ”reactor” din Cluj.

tanara agresata de jandarmi cluj foto stiridecluj.ro

FOTO: stiridecluj.ro

UPDATE 14.40 Mi se pare normal să se respecte legea. S-a dat autorizaţie pentru desfăşurarea unei adunări publice şi legea trebuie respectată. O să vă dăm un comunicat la final. (...) Nu am evacuat pe nimeni. Persoana respectivă a tulburat desfăşurarea normală a unei adunări publice autorizate”, a declarat, la insistenţele jurnaliştilor, şeful Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, Sebastian Cliţan.

După incident şi după ce jandarmii au luat-o cu forţa pe tânăra, discursurile au continuat. ”Şi-au trimis oamenii să tulbure o manifestaţie, un miting legal, organizat legal şi legal autorizat. prin aceasta au demonstrat adevăratele scopuri, prin aceasta, mafia homosexuală şi-a arătat faţa hidoasă, iar noi, creştinii, nu putem sta cu mâinile în sân, aşa cum ei şi-ar fi dorit”, se aude de la microfon.

image

Foto

mars noua dreapta cluj foto florina pop

UPDATE 14.15 La mitingul din Piaţa Avram Iancu s-au rostit discursuri ale reprezentanţilor PRM, PRU.

Aceştia au catalogat gestul tinerei îndepărtate de jandarmi drept unul "de sfidare".

Ei au mai declarat la microfon că "nu e firesc, nu e normal să deranjezi o activitate ce se desfăşoară conform legii".

Despre membrii comunităţii LGBTQ s-a mai afirmat că "devianţii de la normalitate nu vor avea câştig de cauză la Cluj". 

Reacţia reprezentanţilor Noii Drepte la Cluj legat de marşul comunităţii LGBTQ de sâmbătă dimineaţă: ”s-a întâmplat un fapt extrem de grav şi extrem de periculos”

UPDATE 14.00 O tânără, susţinătoare a comunităţii  LGBTQ,  a venit la mitingul organizat de Noua Dreaptă, şi a fost îndepărtată de jandarmi la cererea organizatorilor. Reprezentantul jandarmilor, prezent la eveniment, a afirmat ca aceasta ar fi deranjat un eveniment public în  desfăşurare şi că mai multe se vor preciza într-un comunicat de presă  pe care-l va da instituţia. 

Filmare în care tânăra este luată cu forţa de jandarmi, credit video: Cluj Azi/Youtube

Organizatorii mitingului din Piaţa Avram Iancu, unde se află şi Catedrala Ortodoxă, rosteau discursuri şi afirmat că marşul comunităţii LGBTQ a fost unul ”obscen”: ”Antisociali, indecenţi, o reprezentare scârboasă care n-are ce căuta pe străzile oraşului nostru”.

În momentul când cineva de la microfon rostea cuvintele de mai sus, o tânără a afirmat că a fost la marşul LGBTQ şi că nu a fost nimic indecent:

”Am fost acolo. Nu era nimeni indecent. Erau nişte oameni aşa ca mine, care nu sunt gay. Şi am prieteni gay. (...) Nu este normal ca o comunitate să se întoarcă împotriva altei comunităţi. (...) Erau mesaje de pace şi dragoste. (...) Şi nu e normal să fiţi agresivi”.

Apoi aceasta a spus că vrea să stea să asculte şi restul discursurilor şi că nu va mai spune nimic. S-a aşezat jos. Apoi, organizatorii marşului din Piaţa Avram Iancu au cerut jandarmilor să o scoată pe tânără din piaţă deoarece nu o vor acolo.

miting cluj
miting cluj
image

UPDATE 12.30 Unul dintre participanţii la marşul din Cluj a declarat că prin prezenţa sa la eveniment doreşte să susţină dreptul fundamental al tuturor la fericire. ”Toată lumea are dreptul la fericire”, spune Delia Potoroacă, o studentă care ţinea o pancartă cu un mesaj similar declaraţiei sale. 

UPDATE 12.26 ”Spaţiul public este şi al nostru şi trebuie să fim respectaţi ca şi cetăţeni egali, nu ca şi cetăţeni de rangul doi cu mai puţine drepturi decât ceilalţi. (...) Vă felicit pentru curajul de a fi astăzi aici. Voi faceţi astăzi istorie. Avem un steag rainbow. Vom merge până la podul Napoca îşi înapoi. Este singurul loc unde Primăria din Cluj a dorit şi ne-a oferit posibilitatea să protestăm paşnic”, a declarat unul dintre organizatorii marşului de la Cluj, Lucian Dunărean.

Marşul a fost unul în tăcere, cu un mesaj clar din partea organizatorilor.

”Ne-am perindat pe la primărie timp de vreo două săptămâni ca să obţinem aprobare pentru acest marş. Este un moment istoric pentru activismul local, e momentul în care drepturile comunităţii LGBT sunt cerute în stradă, suntem aici membri ai comunităţii LGBT, membri ai familiilor, prieteni, susţintători. E pentru prima dată când putem să arătăm României, Clujului, că eexistă o altă cale de a comunica prin dialog şi solidaritate”, a spus unul dintre organizatori.

Aceştia susţin că la eveniment au participat circa 800 de oameni, iar mai târziu, pe Facebook au anunţat că la marş au participat circa 1.000 de oameni.

Mesajul organizatorilor marşului gay de la Cluj

La marşul de la Cluj au partiicpat oameni din toată ţara, inclusiv din Capitală, a spus Vlad, un reprezentant al comunităţii LGBTQ din Bucureşti, dar şi politicieni clujeni, Adtian Dohotaru, parlamentar USR, şi Peter Eckstein- Kovacs.

”E foarte bine că avem astfel de marşuri ca să arătăm diversitatea oraşului. Pe de altă parte nu e bine că primăria a tergiversat autorizarea acestui marş şi, în acelaşi timp, primăria a greşit pentru că în aceeaşi zi a permis unei organizaţii extremiste precum noua dreaptă să mărşăluiască prin Cluj”, a afirmat Dohotaru.

La rândul său, Peter Eckstein- Kovacs a spsu că ”e o chestie faină că s-a făcut acest marş” şi că regretă că nu s-a ţinut în centrul oraşului: ”Organizatorii au un punct negru că s-au lăsat constrânşi de un primar şi de o primărie obtuză care îl pune pe un fascist notoriu, pe Ţene, şef peste cultură. Ce mai vrem? Vrem mai multă libertate, vrem să ne exprimăm cum dorim noi să facem şi dragostea este relaţie între două persoane. Gata. Punct”.

UPDATE 10.42 Câteva sute de oameni participă la marşul comunicaţii LGBTQ. Au plecat de la podul Garibaldi până în zona hotelului Napoca. Poartă steaguri cu culorile curcubeului, simbol al comunităţii LGBTQ, si pancarte cu mesaje precum "Spaţiul public e pentru toată lumea", ”Tradiţia noastră este iubirea”, Vrem doar să ne lăsaţi să iubim şi să trăim în pace în România”, ”Român, ţigan, ateu, creştin, musulman, gay, transexual. toţi avem drepturi!, ”Creează punţi de legătură între oameni”. 

Marşul este paşnic, lumea nu scandează lozinci. 

Cum a fost atmosfera la marşul gay din Cluj

La eveniment a venit şi deputatul USR,  Adrian Dohotaru. 

Prima paradă LGBTQ din capitala Ardealului are loc sâmbătă, 1 iulie. Eveniemntul începe de la ora 10.00, de la Podul Garibaldi (zona Sala Polivalentă) şi durează două ore.

La ora 13.00 va avea loc, în Piaţa Avram Iancu, „mitingul pentru normalitate”, organizat de Noua Dreaptă, Partidul România Unită şi Partidul România Mare.

Mai puteţi citi:

Arhiepiscopia Clujului către „păcătoşii” de la parada LGBTQ şi participanţii la marşul Noii Drepte: „facem apel la atitudine creştinească”

După 15 zile de negocieri şi 22 de cereri depuse, parada „Cluj Pride”, a comunităţii LGBT, se va ţine la Cluj 1 iulie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite