Prima ediţie a Untold, finanţată pe baza unor documente false de Primăria Cluj. Un milionar local a „salvat“ festivalul, dar i-a „îngropat“ pe organizatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima ediţie a festivalului Untold, organizată în 2015 de Federaţia Share, a fost finanţată cu circa 400.000 de euro de Primăria Cluj-Napoca pe baza unor documente falsificate. Din rechizitoriul procurorilor reiese că organizatorii au luat bani împrumut de la fiul unui milionar clujean pentru a plăti avansul artiştilor, apoi au trimis o serie de documente falsificate municipalităţii, pentru a obţine finanţarea nerambursabilă.

Vlad Pop, fostul preşedinte al Federaţiei SHARE, instituţie care a organizat, în 2015, prima ediţie a festivalului Untold, a fost trimis în judecată, în luna martie 2019, pentru obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Pop a falsificat, conform procurorilor, mai multe documente pe baza cărora Primăria Cluj-Napoca a finanţat organizarea Untold 2015 cu suma de 400.000 de euro. În iulie, dosarul a trecut de Camera preliminară, care a decis că poate începe judecarea cazului.  

Având în spate succesul Untold 2015, primul preşedinte al Federaţiei Share şi cel care a avut ideea festivalului - Bogdan Buta a preluat conceptul evenimentului şi a continuat organizarea lui prin firma Untold SRL. Buta a fost cercetat în dosar pentru obţinere ilegală de fonduri, dar cazul a fost clasat. 

Paguba produsă bugetului local este, conform procurorilor, de 1,8 milioane de lei (circa 400.000 de euro). Până la întocmirea rechizitoriului, Primăria nu s-a constituit parte civilă. 

„Adevărul“ vă prezintă mecanismul ilegal prin care Federaţia Share a reuşit să organizeze prima ediţie a festivalului Untold, aşa cum rezultă din rechizitoriul procurorilor. 

Sorin Gadola, fiul unui milionar clujean, i-a ajutat pe organizatori cu un împrumut de 200.000 de euro. Ajutorul acestuia a făcut posibila organizarea festivalului, dar până la urmă a dus la comiterea unei serii de ilegalităţi. 

sorin gadola untold. foto arhiva personala sorin gadola

Ajutor de la fiul unui milionar clujean 

Federaţia Share a fost înfiinţată în condiţiile în care în anul 2012 municipiul Cluj-Napoca a fost desemnat ca fiind Capitala Europeană a Tineretului în anul 2015. Consiliul Local al Municipiului a adoptat un parteneriat cu Federaţia Share în vederea alocării de fonduri publice nerambursabile pentru proiecte culturale de importanţă majoră. Astfel că în toamna anului 2014, Vlad Pop şi Bogdan Buta au făcut demersuri în vederea organizării, prin intermediul Federaţiei Share, a unui festival cu participarea unor artişti internaţionali de renume, vizând obţinerea unor fonduri publice nerambursabile. „Pentru a asigura succesul şi vizibilitatea evenimentului preconizat pentru vara anului 2015 era necesară participarea unor artişti renumiţi ca urmare a rezervării acestora, din timp, prin intermediul unei firme de impresariat către care trebuia achitat un avans în cel mai scurt timp”, se arată în rechizitoriu. Astfel, Buta a încheiat o înţelegere cu un impresar din Germania convenind rezervarea artiştilor pentru a participa în vara lui 2015 la festival în schimbul unei garanţii în sumă de 412.500 euro, din care trebuia achitat avansul de 206.250 euro (50% din garanţie) până la data de 1 decembrie 2014. La finalul lunii noiembrie, impresarul a emis o factură către Federaţia Share în sumă de 206.250 euro reprezentând avansul pentru rezervarea artiştilor.

„Întrucât Federaţia nu dispunea de resursele financiare necesare, inculpatul Bogdan Buta l-a contactat pe martorul Sorin Gadola, căruia i-a prezentat ideea organizării festivalului ce avea să fie cunoscut ulterior cu denumirea de Untold şi căruia i-a solicitat acordarea unui împrumut de 200.000 euro pentru a plăti avansul”, se arată în rechizitoriu. 

Imagine indisponibilă

Bogdan Buta a fost „creierul” festivalului Untold, pe care l-a conceput ca pe un eveniment sprijinit de Primărie pe când era preşedintele Federaţiei Share, iar apoi a preluat organizarea acestuia printr-o firmă privată. 

Bogdan Buta demisionează cu câteva zile înainte ca situaţia să devină penală


 

Sorin Gadola a încheiat, în 27 noiembrie 2014, un contract prin care o firmă pe care o deţinea a împrumutat Federaţia Share cu suma de 200.000 euro pentru susţinerea proiectului. În contract s-a stipulat că banii vor fi folosiţi pentru plata facturii emise de firma de impresariat artistic din Germania în sumă de 206.250 euro reprezentând avans al onorariului pentru artişti. La o zi după încheierea contractului, banii au fost transferaţi din contul firmei lui Gadola în contul impresarului din Germania. În următoarea zi, Bogdan Buta demisionează din funcţia de preşedinte al Federaţiei Share, de relaţia cu impresarul german ocupându-se în continuare Vlad Pop.

După alte câteva zile, încep problemele pentru care Vlad Pop şi Bogdan Buta au fost cercetaţi de către procurori. Având în vedere că l-a lăsat pe Vlad Pop la conducerea Federaţiei Share, dosarul împotriva lui Buta a fost clasat, iar acesta organizează şi astăzi, cu succes, festivalul Untold. 

Prima ilegalitate comisă de Pop: „a măsluit un extras de cont”

Pop depune, pe 2 decembrie 2014, în numele Federaţiei Share, solicitarea unei finanţări nerambursabile, în sumă de 2.000.000 lei, pentru proiectul „Cluj, capitala europeană a tineretului”. 

Procurorii au constatat că Legea nr. 350/2005 şi Regulamentul adoptat de Primăria Cluj-Napoca privind finanţarea nerambursabilă prevăd (art. 4 lit. f şi g din Legea): este exclusă, pe de o parte, posibilitatea destinării fondurilor nerambursabile unei activităţi a cărei executare a fost deja începută sau finalizată la data încheierii contractului de finanţare. De asemenea, finanţarea nerambursabilă trebuia însoţită de o contribuţie de minimum 10% din valoarea totală a finanţării din partea beneficiarului.

Regulamentul de finanţare al Primăriei prevede că solicitantul trebuie să depună alături de cererea de finanţare, printre altele, şi dovada existenţei surselor de finanţare proprii sau oferite de terţi, din care să rezulte că poate suporta cota proprie de finanţare (10%).

„Federaţia Share nu dispunea de resurse financiare, astfel că inculpatul Pop Vlad a plăsmuit extrasul de cont nr. .,.., în care a menţionat contrar realităţii că în contul Federaţiei este disponibilă suma de 359.089,36 lei, înscris pe care l-a anexat la cererea de finanţare nerambursabilă înregistrată la data de 02.12.2014 la Primăria Municipiului ... pentru a face dovada existenţei surselor proprii de finanţare”, arată procurorii. În realitate, în contul Federaţiei la finalul zilei de 1 decembrie 2014 era disponibilă doar suma de 1.667,25 de lei.

În rechizitoriu se mai arată că „în cererea de finanţare şi în proiectul depus, inculpatul Pop Vlad a prezentat date inexacte şi incomplete în sensul neevidenţierii faptului că anterior datei solicitării finanţării activitatea de rezervare a artiştilor fusese deja începută şi chiar fusese achitată suma de 200.000 euro, pentru a garanta participarea acestora”.

Imagine indisponibilă

 Vlad Pop, fost preşedinte al Federaţiei Share, este singurul care „plăteşte” în dosarul finanţării Untold. 

Ce s-a întâmplat cu banii de la Primărie: o parte la Gadola, o parte la impresariat 

Astfel, ca urmare a prezentării extrasului de cont falsificat şi a unor date inexacte şi incomplete, Consiliul Local a alocat suma de 1,8 milioane de lei (circa 450.000 de euro), ce reprezenta 90% din valoarea proiectului prezentat, către Federaţia Share. Beneficiarul trebuia să depună până cel târziu la data de 31 decembrie 2014, documentele justificative în baza cărora urmau să fie virată finanţarea. În contractul de finanţare s-a stipulat în mod expres „că nu sunt eligibile şi nu pot fi decontate de către beneficiar cheltuielile efectuate înainte şi după perioada de derulare a proiectului”.

Pe 12 decembrie 2014, Pop, în numele Federaţiei Share, a depus la Primărie raportul final însoţit, printre altele, de documentele justificative pentru cheltuielile solicitate la decontare. La data de 15 decembrie 2014, Primăria a transferat suma de 1.800.000 lei în contul Federaţiei Share. După o zi, Federaţia a convertit suma de 898.000 lei în euro (200.000 euro) şi a transferat banii firmei de impresariat din Germania. Suma de 900.000 lei a fost transferată la data de 17 decembrie 2014 către firma lui Sorin Gadola pentru restituirea împrumutului acordat în 28 noiembrie 2014, pentru plata avansului către impresarul german. 

Cea de-a doua ilegalitate: a declarat în fals plata a 452.000 de euro

Procurorii mai arată „raportat la finanţarea din fonduri publice nerambursabile în sumă de 1.800.000 lei, echivalent cu aproximativ 400.000 euro, Federaţia Share trebuia să contribuie cu minimum 10%, respectiv 40.000 euro. Pentru a eluda această condiţie, inculpatul Vlad Pop a prezentat în mod netransparent faptul că valoarea contractului era de 904.000 euro din care trebuia să plătească 50%, respectiv 452.000 euro, astfel că finanţarea din fondurile publice de aproximativ 400.000 euro reprezenta aproape 90% din valoarea proiectului, iar diferenţa de 52.000 euro, ce aparent ar fi fost contribuţia Federaţiei... , reprezenta peste 10% din proiect”. Cu alte cuvinte, Federaţia Share a prezentat la Primărie un document în care fără nicio jenă a dublat suma reală pe care a plătit-o impresarului din Germania pentru aducerea artiştilor la Untold. În realitate, federaţia a plătit circa 400.000 de euro, dar a raportat că a achitat 904.000 de euro. 

De ce este ilegală operaţiunea

În rechizitoriu se explică de ce este ilegală operaţiunea financiară făcută de Federaţia Share: 

- în noiembrie 2014 - Vlad Pop şi Bogdan Buta au încheiat o înţelegere cu societatea de impresariat din Germania , valoarea convenită fiind de 412.500 euro

- 28 noiembrie – 200.000 de euro împrumutaţi de la firma lui Sorin Gadola au fost  au fost transferaţi impresarului din Germania ca avans de 50% 

- Aşadar, activitatea de rezervare a artiştilor pentru Festivalul Untold, a fost începută în luna noiembrie 2014, când a fost efectuată şi prima plată în sumă de 200.000 euro

 - Legea nr. 350/2005 prevede că nu sunt eligibile şi nu pot fi decontate de către beneficiar cheltuielile efectuate înainte şi după perioada de derulare a proiectului. Astfel că fondurile primite de la Primărie în luna decembrie nu puteau fi folosite pentru a acoperi cheltuieli făcute în noiembrie. 

- Pop Vlad a prezentat la Primăria Municipiului un contractul fals cu impresarul german. De ce? „Avea astfel o dată ulterioară înţelegerii iniţiale şi valoarea de 904.000 euro, spre deosebire de draftul contractului cu acelaşi număr …., datat la 24 noiembrie 2014, cu o valoare de 412.500 euro”, arată procurorii.  

- În plus, Vlad Pop a prezentat „un document de plată fals a sumei de 452.000 euro către impresarul german, deşi această plată sau ordonarea efectivă a ei nu a avut loc în realitate.”

Imagine indisponibilă

Primarul Emil Boc este un susţinător al festivalului Untold şi nu lipseşte de la nicio ediţie

Concluzia procurorilor 

„Ca urmare a prezentării documentelor conţinând date nereale, inexacte şi incomplete, inculpatul Vlad Pop a obţinut pe nedrept finanţarea nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca în sumă de 1.800.000 lei”, susţin procurorii. El este vinovat de infracţiunea de obţinere ilegală de fonduri deoarece, în calitate de preşedinte al Federaţiei Share în luna decembrie 2014, a prezentat documente false şi date inexacte şi incomplete.Astfel, este vorba despre faptul că la data de 02 decembrie 2014 a prezentat extrasul de cont falsificat, din care rezulta că Federaţia Share are fonduri ce reprezintă 10% din valoarea proiectului; cu aceeaşi ocazie, a omis să evidenţieze în cererea de finanţare, în proiect şi în celelalte documente, împrumutul contractat în luna noiembrie 2014, folosit la rezervarea artiştilor pentru programul din 2015. De asemenea, la data de 12 decembrie 2014 a prezentat documentul fals privind plata sumei de 452.000 euro către impresarul german, pentru primirea aprobărilor necesare acordării finanţării nerambursabile de la bugetul local al municipiului.

Pentru cele două documente falsificate (extrasul de cont şi documentul privind plata sumei de 452.000 de euro), Pop este acuzat şi de săvârşirea a două infracţiuni de fals de înscrisuri sub semnătură privată. 

Prejudiciu de 1,8 milioane de lei

Procurorii arată că „prejudiciul cauzat este în sumă de 1.800.000 lei.”

„Prin adresa din data de 19.02.2019 s-a comunicat Primăriei Cluj-Napoca că are dreptul să se constituie parte civilă în cauză până la începerea cercetării judecătoreşti, în conformitate cu prevederile art. 20 alin. 1 din C.pr.pen. Până în prezent Primăria Municipiului  ... nu s-a constituit parte civilă în cauză”, se mai arată în rechizitoriu. 

Nici Vlad Pop şi nici Bogdan Buta nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere, aceştia nerăspunzând la telefon, în timp ce reprezentanţii Primăriei au cerut termen până luni pentru a răspunde solicitării „Adevărul“. 

Citeşte şi

Începe Untold - cel mai mare festival de muzică din România. Emil Boc: „Voi fi cel mai înjurat cetăţean al Clujului”

Ce-a câştigat Clujul, în 4 zile, din Untold Festival. Finalul unui eveniment cu 170 de artişti, peste 240.000 de participanţi şi 88 de ore de atmosferă magică

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite