Preţurile din Cluj bat noi recorduri. Capitolele la care sunt peste cele din Las Vegas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cluj

Cel mai scump oraş din România, Clujul, concurează la multe capitole cu oraşe importante din vestul Europei, dar şi de pe alte continente. Surprinzător, există capitole la care Clujul e mai scump chiar şi decât Las Vegas, oraş renumit pentru opulenţa şi preţurile sale imense.

Viaţa în Cluj devine din ce în ce mai scumpă, iar preţurile cresc cu repeziciune şi au ajuns să le concureze sau chiar să le întreacă pe cele din marile metropole americane. Publicaţia Monitorul de Cluj scrie că viaţa în Las Vegas este mai scumpă decât la Cluj, iar preţurile de consum fără chirie, sunt cu 41.83% mai mari în oraşul din Statele Unite. Iar dacă se include şi chiria, Las Vegas e cu 47.44% mai scump, potrivit datelor platformei Numbeo. 

În acelaşi timp, preţurile din magazine sunt cu 40.92% mai mari în metropola americană. Există însă şi capitole la care Clujul este mai scump. Spre exemplu, un litru de benzină e cu 58.20% mai scump la Cluj, unde ajunge în medie la 5,25 lei, pe când în Las Vegas e echivalentul a 3,32 lei. Totodată, abonamentele la sălile de fitness şi sport sunt mai ieftine dincolo cu 30.76%, având în vedere că la Cluj un abonament costă în medie 150 lei, iar dincolo 114,27 lei. 

Şi mai surprinzător este faptul că unele produse din coşul de bază sunt mai scumpe în oraşul din vestul României, Astfel, un litru de lapte costă în medie 5.34 lei, faţă de 3.40 lei în Las Vegas, deci cu 56.85% mai mult. De asemenea, un cofraj de 12 ouă costă în medie la Cluj 10,88 lei, iar în Las Vegas 7,97 lei, cu 36,62% mai puţin. Iar lucrurile nu se opresc aici. Clujul poate fi mai scump şi când vine vorba de îmbrăcăminte. Astfel, o preche de pantaloni originali Levis este cu 18.04% mai scumpă în Cluj (222.85 lei) decât în Las Vegas (188.79 lei). 

În schimb, la capitolul imobiliare, Las Vegas este mai scump. Însă, deşi mai ieftine decât vilele din oraşul american, cele din Cluj au ajuns să concureze la preţ, ba chiar să întreacă în multe situaţii castelele vechi din Franţa, Regatul Unit sau Germania. De altfel, în Cluj chiar şi casele vechi şi aflate într-o stare avansată de degradare se vând la preţuri astronomice,

Astfel, o agenţie imobiliară din Cluj a scos la vânzare o casă veche de peste 70 de ani cu pereţii aproape dărâmaţi pe o latură, la preţul de 699.999 de euro. Suprafaţa construită este de 130 de metri pătraţi şi are trei camere, iar anul construcţiei este chiar 1950.

Pe de altă parte, Cluj este oraşul cu cea mai rapidă creştere economică dintre marile oraşe ale Uniunii Europene. Informaţia a fost publicată de experţii Băncii Mondiale, în baza unor date culese de Eurostat, care monitorizează toate marile oraşe din Uniunea Europeană. 

Experţii Băncii Mondiale au şi o explicaţie pentru faptul că PIB-ul Clujului a crescut de 4,5 ori în 20 de ani. Aderarea României la Uniunea Europeană a reprezentat o şansă istorică pentru Cluj, iar oraşul a ştiut să profite din plin de această oportunitate, este explicaţia dată de aceştia.

Vă mai recomandăm şi:

Oraşul cu cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europană se află în România. Explicaţia Băncii Mondiale

Anomalie imobiliară la Cluj. Case mai scumpe la periferia oraşului decât celebrele castele medievale ale Franţei

Preţurile imobiliarelor au explodat la Cluj. Casă aflată în ruină, scoasă la vânzare cu 700.000 de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite