Preşedintele PNL Cluj-Napoca critică licitaţia pentru curăţarea şi deszăpezirea străzilor, dar se referă la ridicarea gunoiului

Preşedintele PNL Cluj-Napoca critică licitaţia pentru curăţarea şi deszăpezirea străzilor, dar se referă la ridicarea gunoiului

Preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, confunda deszăpezirea şi spălarea străzilor cu ridicarea gunoiului. FOTO: Adevărul

Preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, critică Primăria pentru faptul că o singură firmă a câştigat contractul de salubrizare şi deszăpezire pe ambele sectoare ale oraşului. El avertizează că astfel „gunoiul le va rămâne clujenilor la poartă”. Primăria susţine că licitaţia câştigată de Supercom nu are legătură cu ridicarea gunoiului.

Preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran critică într-un comunicat de presă acordarea contractului de salubrizare şi de deszăpezire a Clujului către o singură firmă. Licitaţia a fost câştigată, zilele trecute de Supercom, firma unui miliardar bucureştean, în condiţiile în care înainte serviciile erau prestate de două companii, Rosal şi Brantner Vereş, fiecare ocupându-se de un sector al oraşului. „Iar cel mai grav lucru „reuşit” în aceste zile de Boc Emil e că a eliminat principiul concurenţei din serviciul de salubrizare stradală şi deszăpezire a Clujului. Introdus în primul său mandat, acest principiu a condus la împărţirea Clujului în două sectoare şi concesionarea serviciului de salubritate stradală şi deszăpezire la două firme puternice concurente. Boc Emil ne-a spus atunci, şi am aplaudat această decizie, că astfel curăţenia stradală şi siguranţa cetăţeanului vor fi asigurate mult mai bine, iar tarifele practicate vor putea fi ţinute-n frâu de concurenţă, eliminându-se şi nocivul monopol pe serviciile publice de bază. Ca liberal am susţinut această măsură, fiindcă aşa este şi aceasta ne este concepţia. Să ne opunem monopolurilor care stăpânesc serviciile asigurate cetăţenilor şi care sunt plătite la suprapreţ din contribuţiile electorilor. Timp de mulţi ani serviciul de salubritate în Cluj a fost prestat bine, în baza acestui principiu sănătos”. 
 
Petran avertizează
 
În continuare, Petran avertizează: „Asemenea amintiri nu se compară cu coşmarul pe care plictiseala, nepăsarea şi inconsecvenţa lui Boc Emil ni le-au pregătit acum, odată cu concesionarea salubrizării şi deszăpezirii Clujului unei singure firme. Şi aceea din Bucureşti. Aflată „oficial” în proprietatea unui fost deputat PSD, actual lider al UNPR şi care ar fi apropiat unor cercuri din jurul Elenei Udrea. Trecând peste specualţiile din presa clujeană, cum că, în acest fel, Boc Emil a plătit factura pentru a fi admis în tandemul cu Băsescu Traian la prezidenţiale, rămâne groaznica realitate că imediat ce vremea se va încălzi şi contractele celor două firme va expira, gunoiul le va rămâne clujenilor la poartă şi sub nas. Tocmai bun pentru a fi admirat şi adulmecat, cu dedicaţie specială de la primarul inconsecvent, nepăsător şi plictisit, în care au avut încredere că va face şi va drege. Dar care-i va lăsa baltă încă odată. Cu gunoiul şi problemele lor nerezolvate. Şi, mai ales, cu datorii şi pierderi uriaşe la Primărie şi-n oraş”. 
 
Confuzia lui Petran 
 
Primaria municipiului Cluj-Napoca a precizat în replică: „Serviciile licitate recent se refera 
la salubrizarea stradala si deszapezire si nu la salubrizarea menajera - responsabila de ridicarea gunoiului menajer si a deseurilor produse de clujeni, contract care se afla in derulare in acest moment, fiind structurat  pe doua sectoare, unul deservit de catre SC Rosal SA si cel de al doilea de catre Brantner Servicii Ecologice SA. Pentru acest tip de servicii municipalitatea are furnizori de servicii  cu contracte in derulare, in acest moment singurul risc teoretic fiind  cel de a nu avea unde duce gunoaiele menajere ale orasului, legat de 
respectarea termenelor de executie anuntate de catre Consiliul Judetean  Cluj pentru rampa de gunoi a municipiului. Licitatia la care face referire domnul presedinte al PNL Cluj-Napoca  este cea privind serviciile de curatenie a strazilor, in cadrul careia  in timpul lunilor calde se spala carosabilul si se efectueaza activitati  de maturare stradala, iar iarna se realizeaza deszapezirea. Mai mult, in  cazul acestor servicii nu exista nicio secunda riscul de a ramane  neasigurate, Consiliul local aproband prin HCL nr 182/2013 prelungirea contractelor existente pana la semnarea noilor contracte, obtinute in urma licitatiei publice pentru care comisia de licitatie a publicat la  finalul saptamanii trecute raportul procedurii”. 
 
Principiul concurenţei rămâne
 
În ceea ce priveşte principiul concurenţei Primăria precizează: „principiul concurentei a fost mentinut si pentru aceasta procedura de  licitatie, caietul de sarcini fiind realizat pe 2 loturi, sectorul 1 si  sectorul 2. In conformitate cu prevederile legale, ofertantii aveau  posibilitatea legala sa depuna oferte atat pentru un sector, cat si  pentru celalalt, lucru de care au uzat mai multi dintre ofertanti. In  desemnarea castigatorilor, s-a aplicat legislatia in vigoare referitoare  la achizitii publice si legislatia privind serviciile de salubritate.”
 
Citeşte şi 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: