Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj pentru studenţi: „La ultimele alegeri, aţi distrus mitul tânărului apatic şi pasiv care nu iese la vot. Vă felicit!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis participă luni, 30 septembrie, la Cluj la mai multe evenimente legate de începerea anului universitar. La ceremonia de deschidere a anului universitar orgnizată de Universitatea „Babeş-Bolyai”, preşedintele a criticat PSD pentru că a numit doar miniştri mediocri la Educaţie şi a felicitat studeţii pentru implicarea civică.

Iohannis a susţinut că activitatea de 100 de ai a UBB este expresia a 3 valori cheie indispensabile pentru o Românie funcţională şi  de succes:

1. prioritizarea educaţiei în viaţa statului. Acest lucru l-am văzut în rapiditatea cu care s-a creat un sistem educaţional la toate nivelurile în decursul primilor ani după Unire. Decidenţii şi oamenii de culturi nu s-au cramponat de birocraţie, nu au ezitat, nu au tărăgănat. Au asigurat o educaţie consistentă în limba română accesibilă imediat locutorilor din Transilvania. 

2. A doua valoare este toleranţa pe care o reprezintă mediul educaţional multicultural şi multilingv de la UBB. Aici se poate învăţa în limba română, dar şi în maghiară şi în germană, ceea ce reflectă astfel o istorie multiseculară de convieţuire pe teritoriul Transilvaniei. Această practică a toleranţei este cu atât mai importantă cu cât vedem deja o creştere a mobilităţii studenţilor, dar şi a cadrelor didactice.

3. Promovare excelenţei în educaţie şi cercetare este cea de-a treia valoare reflectată de eforturile universităţii de a încuraja cercetarea şi de a garanta calitatea actului educaţional. Cooperarea cu parteneri externi atât în domeniul cercetării, cât şi la dezvoltarea de programe educaţionale face din UBB una dintre universităţile româneşti bine pregătite pentru un mediu din ce în ce mai competitiv. Aceste atitudini şi abordări ar trebui asumate la nivelul întregului sistem de educaţie din România.

Spun că ar trebui pentru că realitatea din ultimii ani ne-a arătat că nici vorbă de viziune din partea guvernanţilor ori de preocupare pentru excelenţă în educaţie. Singura constantă a fost perindarea pe funcţia de ministru a unor persoane fără nico vocaţie şi fără nicio preocupare de a înţelege darăminte de a rezolva problemele educaţiei. Cu miniştri mediocri nu obţii decât rezult mediocre. Educaţia din România ar trebui să cultive talente şi să formeze valori, din păcate  nu aceasta este regula, ci excepţia pe care o întâlnim doar în anumite centre.” 

Iohannis a avut un mesaj şi pentru studenţi: 

„Dragi studenţi, indiferent de calea pe care o veţi alege, sper să vă folosiţi cunoştinţele nu doar pentru a vă construi o viaţă mai bună, dar şi pentru a ne transforma societatea în mai bine. În ultimii ani, tinerii s-au aflat în fruntea unei veritabile revoluţii a participării civice. La ultimele alegeri, aţi distrus mitul tânărului apatic şi pasiv care nu iese la vot. Vă felicit şi vă îndemn să rămâneţi la fel de implicaţi, gata oricând să sancţionaţi derapajele decidenţilor politici.”

Klaus Iohannis participă de la 10.10 la ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020 în Aula Magna Universităţii „Babeş-Bolyai”.

„Universitatea noastră împlineşte în acest an un secol de la fondarea ca Universitate românească, prilej de sărbătoare pentru întreaga comunitate numită, conform tradiţiei, Alma Mater Napocensis. Gustul pentru ceremonie este un atribut al popoarelor civilizate, iar ceremoniile universitare vin dintr-o îndelungată şi prestigioasă tradiţie europeană, bazată pe comuniune, pe valori şi pe virtuţi, puse sub semnul învăţăturii, educaţiei şi al cercetării”, arată conducerea universităţii.

La încheierea ceremoniei toţi participanţii sunt invitaţi să ia parte la Marşul Centenar, cu începere de la ora 11.30. Traseul marşului aniversar este Str. M. Kogălniceanu – Piaţa Avram Iancu – Piaţa Unirii.

La 12.00 va avea loc vizita la Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFuture (din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie)

La 14.00 va avea loc ceremonia de decorare a universităţilor de stat din Cluj-Napoca. Evenimenul se desfăşoară la Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite