Preşedintele epidemiologilor români: cum va fi afectat sezonul estival de valul trei al pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. FOTO: anmcs.gov.ro
Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. FOTO: anmcs.gov.ro

Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, crede că vom scăpa în totalitate de pandemie abia în 2022, însă spune că situaţia se va îmbunătăţi simţitor încă din vara acestui an.

România se află sub ameninţarea valului trei de pandemie, dar de această dată are un atu important în lupta cu virusul: vaccinul. Astfel, valul al treilea ar trebui să fie mai puţin intens decât valul al doilea, care a răvăşit Europa şi a obligat unele ţări să reintre în lockdown. Între timp, din Occident vin şi veşti bune: ţări ca Marea Britanie au anunţat că vor reduce treptat restricţiile, după ce numărul de infectări a scăzut foarte mult în ultimul timp.

În schimb, România, ţară care până acum nu s-a confruntat cu valul trei, nu-şi permite în acest moment să renunţe la restricţii. Vestea bună e că nici nu s-ar impune altele, spune Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Valul trei, mai slab decât al doilea

„Premisele pentru un nou val există, dat fiind că în multe ţări europene avem în continuare o creştere a numărului de cazuri. În ultimele două săptămâni s-a remarcat o scădere în circa 20 de ţări sau menţinerea pe un platou, dar cu niveluri înalte. Pe de altă parte, ar fi vreo nouă ţări în care există o tendinţă de creştere. Este prognozat acest viitor val trei pentru că există o ciclicitate a manifestării infecţiei acesteia, plus că avem o circulaţie a tulpinii din Marea Britanie şi din ce în ce mai mult şi a celei sud-africane”, spune Azoicăi.

Doina Azoicăi spune că principalul atu în lupta cu COVID-19 este vaccinul. De altfel, România este fruntaşă la acest capitol. Nu însă şi la testare, atrage atenţia epidemiologul. Jumătatea plină a paharului ar fi că valul trei va fi probabil mult mai puţin intens decât cel de-al doilea. 

„Chiar dacă va fi un val trei, nu e de aşteptat să fie la nivelul valului doi, care a fost de un nivel foarte crescut. Deja în multe ţări o bună parte din populaţie a fost vaccinată, mai ales în ţările care au avut campanii bune, iar aici trebuie amintită şi lăudată România, pentru că s-a făcut ceea ce nu au făcut multe ţări civilizate şi cu un sistem de sănătate mult mai bine pus la punct. Deci pe de o parte nu mai este vorba de o populaţie total naivă, expusă la infecţie, iar pe de altă parte e nevoie de o creştere a numărului de teste, ceea ce din păcate nu se face în România. Şi, al treilea lucru, e important că populaţia trebuie să înţeleagă că şi vaccinată fiind trebuie să respecte în continuare măsurile de protecţie”, punctează expertul.

Din vară va fi mai bine, dar pandemia o învingem doar în 2022

Chiar şi aşa, este puţin probabil ca pandemia să fie învinsă în totalitate, în acest an. Asta pentru că, deşi autorităţile au anunţat că circa 70% dintre români vor fi vaccinaţi până la finele sezonului estival, acest lucru este prea puţin probabil, mai spune Doina Azoicăi. În schimb, situaţia ar trebui să se îmbunătăţească în vară, când e de aşteptat să asistăm la o relaxarea controlată. 

„Nu cred că putem vorbi de revenirea totală la normalitate până la finele verii. Noi care am avut o campanie bună de vaccinare nu am ajuns decât la un milion de persoane vaccinate din 20 de milioane.  Până ajungem ca 70% din populaţie să fie vaccinată nu putem spera să ajungem la o normalitate. E adevărat că vaccinurile şi temperaturile ridicate vor duce la scăderea circulaţiei virusului, iar începând din vară vom avea o situaţie de relaxare controlată. Dar încă nici atunci pandemia nu va fi învinsă în totalitate, poate doar în 2022”, atenţionează preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Doina Azoicăi a atins şi problema aşa numitului paşaport de vaccinare, care a împărţit în două Europa şi a provocat controverse. În acest caz, Azoicăi crede că e nevoie şi de o variantă intermediară, pentru a nu se ajunge la discriminări. 

„Din punct de vedere epidemiologic e o măsură bună. Astfel, fiecare ţară care face eforturi şi îşi vaccinează populaţia se poate feri să importe noi cazuri din alte state. Discuţia nu se opreşte însă aici şi cred că ar trebui să avem şi cel puţin o variantă intermediară, pentru a nu se ajunge la discriminări. 

O variantă intermediară ar fi să existe acest paşaport, dar şi ca cei care nu sunt vaccinaţi, dar au trecut prin boală să poată prezenta şi ei o dovadă că au anticorpii. În sfârşit, cei care nu sunt vaccinaţi şi nu au trecut nici prin boală să fie obligaţi să-şi facă test la intrarea în ţara respectivă, iar dacă vin dintr-o zonă cu probleme să stea în carantină. Dar e o discuţie mai largă, însă cred că populaţia poate fi stimulată şi în acest fel să se vaccineze”, a mai afirmat Azoicăi.

Cum va arăta 2021

În ce priveşte anul 2021, epidemiologul crede că vor mai exista şi alte valuri ale pandemiei, însă de o intensitate mult mai mică decât primele două. În plus, ea se aşteaptă ca încă din 2021 să apară noi vaccinuri, iar cele care există acum să fie adaptate pentru a garanta o eficienţă maximă şi protecţie şi în cazul altor tulpini de SARS-CoV-2, care ar putea să mai apară pe parcurs. 

„Probabil că 2021 va fi tot un an cu valuri, dar mai puţin intense. Putem să sperăm însă ca din 2022 să intrăm în normalitate. Deja anumite companii au anunţat probabilitate să fie nevoie de un rapel la cei vaccinaţi după alte şase luni cu vaccinuri adaptate pentru posibile alte tulpini care ar putea să apară. În acest fel vom avea vaccinuri eficiente, iar treptat vom ajunge să controlăm tot mai bine şi să stingem această pandemie”, a încheiat Azoicăi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

România „repatriază” un posibil laureat Nobel. Povestea lui Adrian Krainer, un renumit profesor cu origini române care a aplicat pentru cetăţenie

    

Imunolog român de la Oxford: „Actualele vaccinuri sunt 100% eficiente în a preveni cazurile severe“. Ce spune despre serul AstraZeneca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite