Preşedintele cremaţioniştilor din România, despre BOR şi BBC: „Suntem fericiţi cu atâtea biserici?  Nu prea văd…“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Rotar FOTO: arhivă Adevărul
Marius Rotar FOTO: arhivă Adevărul

Universitarul ardelean Marius Rotar, autorul primei cărţi despre incinerare din ţară, spune că e surprins de  reacţia Bisericii Ortodoxe Române faţă de documentarul difuzat de BBC şi susţine că BOR blamează tot ce nu îi convine şi, deşi avem, multe biserici, românii nu sunt fericiţi şi se lamenteze.

BBC a făcut un reportaj în România, după sărbătorile de Paşte, în Maramureş, centrat pe modul în care societatea tradiţională se raportează la Biserica Ortodoxă Română, dar şi în Bucureşti, într-o antiteză evidentă a mediului urban.

“Reacţia BOR faţă de difuzarea de către BBC a unui documentar despre construirea, în ritm “drăcesc” de biserici în România după 1990 poate fi interpretată în două sensuri împletite. Primul se referă la ceea ce caracterizează discursul BOR, şi anume, existenţa unui tip de aroganţă specifică faţă de tot ceea ce nu-i convine: se blamează, într-o manieră triumfalistă, ceea ce nu convine, indiferent de justeţea sau nu a unor realităţi.

Dacă în ţara noastră, acest tip de aroganţă a BOR este arhicunoscut, acum BOR îl dilată, dându-i o dimensiune internaţională. Pentru că nu pot înţelege altcumva decât astfel afirmaţia cum că este mai demn să construieşti manelistic… “fără număr” (şi rost)… biserici după biserici în loc să le vinzi pentru că nu sunt credincioşi care să le frecventeze (cazul Marii Britanii, conform comunicatului BOR).
N-am ştiinţă de biserici vândute în Marea Britanie pentru a deveni săli de fitness, dar am ştiintă de nenumărate şmecherii ale BOR, care demonstrează cât de bine s-a adaptat această instituţie la capitalism (vezi doar implicarea BOR în domeniul funerar, de pildă). Poate ar fi mai demn ca BOR să facă ceva mai mult pentru populaţia săracă a ţării decât să construiască “fără număr” biserici”, scrie Mariu Rotar, preşedintele Asociaţiei Cremaţionistă din România Amurg, pe site-ul asociaţiei.

Un alt aspect pe care îl analizează ardeleanul are legătură cu fericirea, un concept central în orice religie.

"Mă întreb dacă conceptul de fericire vehiculat de BOR ar fi mult deasupra altor posibile definiţii ale fericirii, dacă, într-adevar, cetăţenii acestei ţări sunt fericiţi. N-am prea întâlnit oameni fericiţi în România. Dimpotrivă, aud în 99 % din cazuri doar lamentări, simt doar frustrări şi mâhniri şi pentru un segment mare din populaţia o dorinţă arzătoare de a pleca din ţară.

Aşadar, suntem aşa de fericiţi cu atâtea biserici? Suntem aşa de fericiţi, după cum ne-o spune BOR? Nu prea văd… Nicolae Iorga spunea că unii oameni preferă să se îngroape în fericirea proprie, iar afirmaţia lui capată, în acest caz, semnificaţii aparte…”, mai susţine ardeleanul.

Comunicatul BOR poate fi citit AICI.

Mai puteţi citi:
 

Autorul primei cărţi despre incinerare din România: „Nicio personalitate incinerată nu şi-a pierdut din respectul neamului românesc!“

Autorul primei cărţi despre incinerare cere public ca Biserica Ortodoxă să respecte dorinţa lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat

S-a deschis prima casă funerară de incinerare din România. Oferă un produs nou: contractul funerar din timpul vieţii, plătibil în rate, cu consiliere pentru familie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite