Preşedintele Băncii Transilvania, trimis în judecată pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Ciorcilă este acuzat că a prejudiciat banca la care este chiar acţionar cu 200.000 de lei. La înţelegere cu angajaţi ai Bank of Cyprus, Horia Ciorcilă şi Eugen Iuliu Silaghi au cumpărat acţiuni BT, pe care le-au vândut apoi grecilor la un preţ mai mare.

Citiţi şi BNR: Bancherii trimişi în judecată de DIICOT beneficiază de prezumţia de nevinovăţie

UPDATE1

"Consider acuzaţia complet nefondată. Nu am făcut nimic ilegal, nimic care să contravină legislaţiei în domeniu şi voi acţiona pe toate căile legale pentru a demonstra acest lucru. Sunt convins că rezultalele finale ale acestui demers juridic îmi vor da dreptate", a declarat Hiria Ciorcilă

UPDATE

Banca Transilvania a transmis un comunicat referitor la trimiterea în judecată a preşedintelui Horia Ciorcilă: „Precizăm că Banca Transilvania a aflat în data de 16 decembrie 2009  că Bank of Cyprus a achiziţionat acţiuni TLV reprezentând 9,7% din capitalul social. Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania nu are cunoştinţă de nicio acţiune rău intenţionată a vreunuia dintre membrii săi şi are încredere în probitatea morală şi profesională a tuturor membrilor săi.

Domnul Horia Ciorcilă reprezintă o parte importantă a Băncii Transilvania, în ultimii zece ani contribuind la crearea unei instituţii financiare româneşti solide, cu reputaţie. Contribuţia domnului Ciorciă în cadrul CA este de nepreţuit şi foarte apreciată atât de management, cât şi de angajaţii băncii.

Aceste aspecte, care ţin exclusiv de tranzacţii pe piaţa de capital, nu interferează în niciun fel cu activitatea normală a băncii”, se arată în comunicatul remis de Banca Transilvania şi semnat de directorul general Robert Rekkers.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Cluj au dispus, astăzi, trimiterea în judecată a lui Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Băncii Transilvania, a lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepreşedinte al CA al BT, alături de Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - sucursala România şi  Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - sucursala România. Acuzaţiile ce li se aduc bancherilor sunt de manipularea pieţei de capital şi spălare de bani.

Soacra, paravan pentru tranzacţii

Mecanismul demontat de procurorii DIICOT arată că Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BT, a achiziţionat în perioada 15 mai 2009 - 10 decembrie 2009, pe Bursa de Valori Bucureşti, în contul soacrei sale, Doina Cojocaru, aproape 44 de milioane de acţiuni BT, în valoare de aproape 75 de milioane de lei. Anchetatorii arată că acţiunile au fost cumpărate la înţelegere cu ceilalţi învinuiţi.

Procurorii DIICOT arată că achiziţia a fost făcută „în scopul asigurării unei poziţii dominante asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real“.

În 7 decembrie 2009,  Eugen Iuliu Silaghi a vândut toate acţiunile deţinute la acel moment, adică 33.600.000 de titluri TLV, la preţul de 80.640.000 de lei băncii greceşti. Tranzacţia a fost făcută tot prin intermediul soacrei sale, Doina Cojocaru.

Horia Ciorcilă este acuzat, la rândul lui, că a vândut prin intermediul societăţii off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, pe care o controla, 8.918.671 de titluri TLV în valoare totală de 21.404.762,52 lei către Bank of Cyprus.

Christofourou Georgios şi Anastasios Isaakidis, din cadrul Bank of Cyprus, sunt acuzaţi că, ştiind că Banca Transilvania intenţiona să identifice un investitor strategic,  au divulgat informaţia învinuiţilor Eugen Iuliu Silaghi şi Horia Ciorcilă.

Acţiunile cumpărate în nume personal au fost vândute de cei doi reprezentanţi al Bank of Cyprus pe BVB către banca la care lucrau, obţinându-se în această modalitate un profit ilicit de 196.505 de lei.

Procurorii DIICOT mai arată că faptele inculpaţilor au fost săvârşite în nume propriu, fără implicarea unuităţilor bancare la care aceştia îşi desfăşoară activitatea. Cauza va fi judecată pe rolul Tribunalului Bucureşti.

 Până la această oră, Horia Ciorcilă nu a putut fi contactat, iar reprezentanţii BT şi cei ai Bank of Cyprus au precizat că vor comunica oficial o poziţie în cursul zilei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite