Preotul care a făcut circ şi a cerut bani la o înmormântare, sancţionat de ochii lumii. Arhiepiscopia a judecat cu indulgenţă cazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul întinde mâinile pentru a-i fi pupate. FOTO: captură video Foaia Transilvană
Preotul întinde mâinile pentru a-i fi pupate. FOTO: captură video Foaia Transilvană

Florin Parasca, preot în satul clujean Tăuţi, a fost sancţionat Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi a Clujului, după ce a luat la rost rudele unui decedat, chiar în timpul slujbei de înmormântare, reproşându-le că nu au plătit locul de veci, iar ulterior i-a pus pe oameni să-i pupe mâna.

”Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a luat act de comportamentul regretabil şi smintitor al preotului Florin Parasca de la Parohia Tăuţi, protopopiatul Cluj I, care a produs multă tulburare la o slujbă de înmormântare în comunitatea pe care o păstoreşte.

Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârşire condiţionarea săvârşirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci şi de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericeşti superioare.

În acest sens Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a analizat toate aspectele acestui caz şi, în conformitate cu articolul 159 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române a decis ca preotul Florin Parasca să i se aplice sancţiunea disciplinară dojană arhierească, să restituie suma plătită familiei îndoliate şi să îşi ceară scuze public.”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

Incidentul a avut loc chiar în timpul unei slujbe de înmormântare.  „Nu încep slujba de înmormântare până când familia nu-şi cere iertare pentru modul urât în care s-a comportat cu mine în ultimele trei zile”, a spus preotul ortodox Florin Parasca, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Cluj, preot paroh în Tăuţi, judeţul Cluj. 

Membrii familiei şi-au oferit scuzele preotului, iar acesta a întins mâinile să-i fie pupate. În acel moment, oamenii prezenţi la înmormântare au vociferat şi acesta a fost apostrofat: „De ce v-aţi făcut preot?”

A condiţionat oficierea slujbei de plata taxei de 5.000 de lei 

Potul a început de la faptul că preotul a condiţionat slujba de înmormântare de suma de 5.000 de lei, pentru ca defuncta să fie înmormântată în cimitirul din Tăuţi. ”Defuncta are loc de veci în cimitirul din Tăuţi, unde este îngropat din 1986, soţul ei. Preotul nu a vrut să oficieze slujba de înhumare până nu a primit suma de 5.000 de lei, o sumă mare pentru oricine în ziua de azi. Familia a fost de acord să îi dea 3.500 de lei dar el nu şi nu. Apoi la slujba de înmormântare nu a vrut să o înceapă până când familia nu şi-a cerut iertare, ba mai mult să îi sărute şi mâna. A fost şi cu blesteme”, a declarat un participant la slujba funerară, citat de Foaia Transilvană. 

Citeşte şi

VIDEO Preot implicat într-un scandal uriaş la o înmormântare din cauza unei taxe: a pretins să-i fie pupate mâinile

Preotul Ioan Pop, acuzat că a violat mai multe femei în Canada, considerat „taur comunal” în Rebrişoara. Anca Cârcu: „Ne-a făcut de ruşine în lume!”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite