Preotul Ştefan Roşu a cerut despăgubiri de peste 100.000 de euro, deşi a fost colaborator al Securităţii. Ulterior a renunţat la bani

Preotul Ştefan Roşu a cerut despăgubiri de peste 100.000 de euro, deşi a fost colaborator
al Securităţii. Ulterior a renunţat la bani

Ştefan Roşu FOTO: citynews.ro

Preotul Ştefan Roşu, care a slujit ani buni în comuna Mihai Viteazu, iar acum se aflăa la mănăstirea Dumbrava din judeţul Cluj, a cerut peste 100.000 de euro despăgubiri de la statul român pentru perioada în care a fost închis pe timpul regimului comunist, deşi a fost colaborator al Securităţii.Ulterior a renunţat la pretenţii. Are o activitate neîntreruptă de 70 de ani şi l-a cunoscut pe primul patriarh al BOR.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ştefan Roşu este un preot originar din Turda care se apropie de vârsta de 100 de ani. Slujeşte la mănăstirea Dumbrava după ce ani buni a fost preot în comuna Mihai Viteazu. El a cerut peste 100.000 de euro despăgubiri de la statul român pentru perioada în care a fost închis pe timpul regimului comunist.

Ştefan Roşu a cerut, în 22 martie 2010, 110.000 de euro despăgubiri pentru cei cinci ani petrecuţi în închisori şi în lagărele de muncă în timpul regimului comunist. După ce a fost eliberat, în 1953, preotul a fost contactat de ofiţerii fostei Securităţi şi a semnat un angajament de colaborare care s-a derulat până în anul 1963, când a fost trecut în evidenţa „pasivă“. În 23 aprilie 2010, reprezentantul Ministerului Finanţelor a cerut judecătorilor să solicite Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să verifice dacă preotul a fost colaborator, iar după doar câteva luni CNSAS a stabilit că acesta a colaborat cu fostă Securitate, relatează citynews.ro.

În 19 octombrie, preotul turdean a fost chemat din nou în instanţă pentru a da explicaţii cu privire la colaborarea sa şi, tot atunci, el a susţinut că a fost forţat practic să semneze acel angajament dar că, în ciuda acestuia, nu a “turnat” pe nimeni. Totuşi, CNSAS a stabilit că Ştefan Roşu a dat informaţii pe baza cărora două persoane au fost condamnate la zece ani de închisoare.

Judecătorii Tribunalului Cluj au decis în 12 noiembrie 2010 să suspende dosarul în care preotul Roşu cerea despăgubiri potrivit Legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic.

Ştefan Roşu este ultimul preot în viaţă care are o activitate neîntreruptă de 70 de ani şi e ultimul preot care l-a cunoscut pe Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Mai puteţi citi:

Clericii, preoţii şi călugării: spionii din amvon
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: