Premieră absolută la TIFF. Trei regizori clujeni în competiţie la secţiunea Zilele Filmului Românesc

Premieră absolută la TIFF. Trei regizori clujeni în competiţie la secţiunea Zilele
Filmului Românesc

TIFF 2013  FOTO: Florina Pop

Una dintre secţiunile Festivalului Internaţional de Film Transilvania aduce pe ecrane, între 6 şi 8 iunie, câteva producţii autohtone în premieră în România. Este prima ediţie a Zilelor Filmului Românesc unde concurează trei regizori clujeni, Cecilia Felmeri, Paula Oneţ şi Cristian Pascariu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Selecţia Zilelor Filmului Românesc a fost realizată de directorul artistic Mihai Chirilov şi cuprinde 11 lungmetraje şi 20 de scurtmetraje, unele proiectate în premieră absolută la TIFF.

Este prima ediţie ZFR cu trei regizori din Cluj în competiţie: Cecilia Felmeri (Pastila fericirii), Paula Oneţ (După fel şi chip) şi Cristian Pascariu (Caseta numărul 4: Alexandra). Acesta din urmă revine în competiţia de scurtmetraje după  Beţişoare rock’n’roll (2010).

În premieră la TIFF, cinefilii pot vedea cel de-al doilea lungmetraj al lui Alexandru Maftei după Bună! Ce faci?.
O nouă adaptare după proza fantastică a lui Mircea Eliade, Domnişoara Christina îi are pe Tudor Aaron Istodor, Anastasia Dumitrescu, Ioana Anastasia Anton, Ovidiu Ghiniţă, Ioana Sandu, Maia Morgenstern şi Ioan Andrei Ionescu în distribuţie.

Tot în premieră va rula şi Experimentul Bucureşti, de Tom Wilson, un DJ şi jurnalist britanic stabilit în România.
Pornind de la concluzia că Revoluţia din 1989 a fost, de fapt, o lovitură de stat, Tom Wilson regizează un fals documentar despre un experiment al Securităţii care n-a avut niciodată loc, acela de a transforma „omul socialist” în „omul capitalist”.

Un experiment este şi noua peliculă a lui Dan Chişu, Déjà Vu, care va fi prezentat pentur prima dată la Cluj. Mirela Oprişor, Ioana Flora şi Gabriel Răuţă sunt protagoniştii poveştii unui bărbat care decide să divorţeze după o căsnicie de 20 de ani şi să-şi aducă amanta pentru prima dată acasă. Filmat în întregime din perspectiva bărbatului, Déjà Vu are doar şase scene, repetate timp de două săptămâni şi filmate în doar zece zile.

Secţinea Zilele Filmului Românesc, deschisă de „Poziţia Copilului“

În competiţie intră şi documentarul Aici... adică acolo (r. Laura Căpăţână Juller), alături de filme lansate recent pe ecrane: Domestic (r. Adrian Sitaru), Rocker (r. Marian Crişan), O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu) şi Condamnat la viaţă (r. Bogdan Dreyer). Va deschide secţiunea Zilele Filmului Românesc, pe 6 iunie, în Piaţa Unirii, filmul premiat cu Ursul de Aur la Berlinală, Poziţia copilului (r. Călin Peter Netzer), care va rula în afara competiţiei.

În competiţia de scurtmetraj intră 20 de titluri. Printre acestea, O umbră de nor, filmul lui Radu Jude selecţionat la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, adus în premieră la TIFF, În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu), prezent în competiţia Cinéfondation la Cannes, Betoniera (r. Liviu Săndulescu), proiectat la Clermont-Ferrand, My Baby (r. Luiza Pârvu), Şanţul (r. Adrian Silişteanu).
Nicolae Constantin Tănase, câştigătorul de anul trecut cu Blu, film care i-a adus şi Premiul Gopo pentru „Tânără speranţă”, revine la TIFF cu 12 minute.

Juriul

Juriul secţiunii Zilele Filmului Românesc, care va acorda premiile pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun debut, este format din regizoarea şi producătoarea Mona Nicoară (Şcoala noastră), criticul de film Yael Shuv, membră FIPRESCI, colaboratoare a unor publicaţii precum Total Film sau Haaretz, profesoară de filmologie la Open University din Israel, şi Evgeny Gusyatinskiy, critic de film din Rusia, selecţioner al Rotterdam International Film Festival, axat pe filmele din fosta URSS şi Estul Europei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: