PREMIERĂ Tumoră de 20 de kilograme, operată la Cluj. „Boala a depăşit limitele logicii“, spun medicii

PREMIERĂ Tumoră de 20 de kilograme, operată la Cluj. „Boala a depăşit limitele
logicii“, spun medicii

Medicul Mihai Lucan a coordonat echipa de chirurgi

O femeie de doar 38 de ani din Constanţa este operată la Cluj-Napoca de o echipă de  chirurgi specialişti în oncologie, chirurgie generală  şi urologie, condusă de şeful Insitutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, Mihai Lucan. Operaţia, făcută în premieră în ţară, are ca scop extirparea laparoscopică a tumorii care afectează organele genitale ale femeii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Operaţia tinerei de 38 de ani din Constanţa, contabilă de profesie, a început, la ora 12.00, la Insitutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj  şi va durca circa 3 ore. Femeia nu a ştiut că are o tumoră de 20 de kilograme, până joia trecută întrucât, spune ea, “întotdeauna am avut probleme cu greutatea”. 
“Boala a depăşit limitele logicii. Cu toate că pacienta e intelectuală s-a adresat foarte târziu unui mijloc de investigaţie şi acum unui mijloc de tratament.  În situaţii disperate, în conformitate cu scena 2 din actul I din Hamlet, bolile disperate doar prin mijloace disperate pot fi tratate. Vom încerca un act chirurgical care să-i scoată tumora”, a susţinut Mihai Lucan. Medicul a mai precizat că operaţia va fi făcută laparoscopic pentru că incizia ar arăta rău, mai ales că pacienta are numai 38 de ani. 

Şanse mari de reuşită a operaţiei
“Aparent nu sunt afectate alte organe decât cele genitale. Şansele de reuşită sunt bune. Elementul care mă îndemnă să spun asta, în afară de evaluarea paraclinică, este starea generală bună a ei. E o pers tânără şi cred că are resurse, chiar dacă va fi nevoie de alte tratamente radiologice sau oncologice”, a mai menţionat Lucan. El a explicat că în sala de operaţie sunt 5-6 medici din trei specializări diferite, oncologie, chirurgie generală şi urologie. Operaţia a dura aproximati 3 ore. 

Cluj, locul cazurilor disperate  
Lucan a mai susţinut că de când presa a dat publicităţii cazurile dispreate operate cu succes la Cluj, la Institutul de Urologie au venit pacienţi din toată ţara. “De când presa a dat publicităţii cazurile operate aici, au venit foarte mulţi bolnavi disperaţi. Au venit mulţi bolnavi disperaţi care încearcă să-şi găsească rezolvarea, la unii se găsesc soluţii, iar la alţii nu”, a explicat Lucan.

A crezut că are probleme cu greutatea
“Nu sunt genul să merg la medic doar aşa. Problemele au început joia trecută. Am avut dureri în partea stângă, joia trecută, şi am fost la control. Am văzut la Tv că aici s-au operat pacienţi cu tumori gigant şi am venit la domnul doctor Lucan. Primele probleme n-aş putea să spun când l-am avut pentru că întotdeauna am avut probleme cu greutatea. Am crezut că mă îngraş”, a susţinut pacienta. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: