Silviu Purcărete regizează, în premieră, la Teatrul Naţional din Cluj, o piesă semnată de Eugen Ionesco

Silviu Purcărete regizează, în premieră, la Teatrul Naţional din Cluj, o piesă semnată de Eugen Ionesco

Silviu Purcărete FOTO: Adevărul

Marele regizor Silviu Purcărete, care trăieşte în Franţa, va monta, în premieră pentru Cluj, o piesă de teatru pe care publicul o va putea vedea, în avanpremieră, miercuri, 18 septembrie, de la ora 19.00. Premiera va avea loc pe 3 octombrie în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ce nemaipomenită aiureală!“ este piesa semnată de Eugen Ionesco pe care regizorul Silviu Purcărete o va pune în scenă la Cluj-Napoca.

„M-aş fi bucurat să am 6-7 săptămâni să lucrez la piesă, dar, din păcate, nu e posibil. Mai am doar o săptămână la dispoziţie pentru e termina piesa. La asta mă gândesc acum. Eu am ales această piesă pentru că am mai lucrat odată cu acest text. Uneori alegi pentru a intra mai în profunzime, mai înăuntrul unui univers, în speţă cel poetic al lui Ionescu.
Nu are nimic de a face cu ceea ce s-a spus, teatrul absurdului, e pur şi simplu poetică teatrală. Nu ştiu ce aduce nou teatrul, încerc să fiu cât mai aproape de spiritul lui Ionescu şi al piesei. Va fi un excendent de personaje, ele sunt multiplicate. Actorilor le-am lăsat multă libertate de rezolvare a situaţiilor.
Rămân un slujitor al textului şi al teatrului” a spus, într-o conferinţă de presă, maestrul Silviu Purcărete, citat de clujulcultural.ro.

Este pentru prima dată când marele regizor român, care trăieşte în Franţa, pune în scenă o piesă la Teatrul Naţional Cluj. Piesa e inclusă în stagiunea care va începe mâine, 10 septembrie, cu „Trilogia Aureliu Manea“, de la ora 19.00, la Studio Euphorion.

Regizorul a fost invitat de directorul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Mihai Măniuţiu şi de criticul de teatru George Banu ca să pună în scenă piesa lui Ionescu .

Piesa „O nemaipomenită aiureală!“ de Eugen Ionesco este tradusă de Vlad Russo şi Vlad Zografi, scenografia aparţine lui Dragoş Buhagiar, muzica lui Vasile Şirli.

Din distribuţie fac parte: Cornel Răileanu, Matei Rotaru, Cristian Grosu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Ionuţ Caras, Patricia Brad, Anca Hanu, Irina Wintze, Romina Merei şi Ramona Atănăsoaie.

Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani în domeniu. E membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi al Premiului pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991).

Mai puteţi citi:

VIDEO Silviu Purcărete le prezintă clujenilor primul său film „Undeva la Palilula“

În Palilula, cu Silviu Purcărete

Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim şi Silviu Purcărete, în cursa pentru cel mai bun film la Gopo

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: