PREMIERĂ Din culisele realizării primului film 3D românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima peliculă românească realizată cu tehnologie tridimensională, „Hensi“ va fi lansată în toamnă. Comoara lui Zalmoxes va fi căutată la Cluj de un vânător de comori englez născut în Mănăştur. Acesta este scenariul filmului ce va fi realizat de un grup de amatori clujeni, regizorul fiind jurnalistul Gelu Radu.

Cariera de regizor amator a fostului ziarist clujean Gelu Radu a început cu filmele cu buget redus „Cartier“ şi „Înapoi în cartier“, care aveau ca subiect luptele între două găşti din cartierul clujean Mănăştur. Peliculele au fost făcute de nişte amatori, iar actorii au fost cu toţii voluntari, la fel ca în cazul noului film - „Hensi“.

Diferenţa faţă de primele două filme este tehnologia. Astfel, grupul de prieteni va folosi camere 3 D. În plus, faţă de primele două filme, noua producţie vine cu un context istoric. „Este vorba despre Hensi, un vânător de comori englez. El îşi face o gaşcă de aşa-zişi «prieteni» care îl ajută să caute o comoară legendară, aurul lui Zalmoxes. Bineînţeles, poliţiştii pornesc pe urmele lor şi totul se complică de aici încolo“, povesteşte Gelu Radu, regizorul filmului. Majoritatea cadrelor vor fi filmate în Cluj, însă vor avea loc filmări şi în Anglia, Germania şi Slovacia“, adaugă regizorul. Va fi un film neobişnuit, făcut în stil Tarantino şi Rodriguez, promite Gelu Radu.

Scenaristul şi personajul principal, fratele lui Gelu

Gelu Radu este în prezent ziarist freelancer şi se ocupă cu fotografii şi filmări sportive în Germania, unde locuieşte de 9 luni. Are 34 de ani şi a lucrat în presă din `95 până în 2009. Din pasiune pentru Astronomie, a urmat cursurile facultăţii de fizică de la UBB, dar nu este licenţiat.

„Primul film l-am făcut după ce am făcut un pariu cu un prieten că o să fac un film şi ies cu el pe piaţă. Am câştigat trei beri. Aşa se face că avem în portofoliu două filme până la acesta. Făcute mai mult din joacă, fără buget“, povesteşte Gelu Radu, regizorul filmului. Scenariul este scris de către fratele său, Horia Radu, care joacă şi personajul principal. Filmul va avea 100 de minute aproximativ şi este pură ficţine.

Vor filma la British Museum

Acţiunea porneşte din Anglia, unde eroul, Hensi, află un pont despre legendara comoară a lui Zalmoxe. „Câteva cadre vor fi filmate şi la British Museum. Acolo intrarea este gratis, pentru că operele se consideră că aparţin patrimoniului universal. Am vorbit cu cei de acolo şi ne-au spus că putem să filmăm fără probleme, dacă nu încurcăm lumea“, a explicat Gelu.

Potrivit spuselor sale „Hensi“ este, practic, o continuare la «Înapoi în cartier». O bună parte dintre personajele prezente acolo, printre care şi personajul principal se regăsesc în prima producţie 3D românească.  „Învăţăm muncind. Inclusiv softul 3D care este folosit pentru prelucrarea imaginilor este unul foarte nou, lansat pe 30 noiembrie. Am început să facem câteva cadre, însă filmările, efectiv, le vom începe în martie. Dacă filmul «Cartier» a ajuns doar în cinematografele private din trei oraşe (Cluj, Turda şi Oradea, n.r.), cel 3D sper să găsească o deschidere mai mare din partea proprietarilor“, spune regizorul lui „Hensi“. Filmări vor avea loc în patru ţări, respectiv România, Anglia, Germania, Slovacia.

„Căutăm procuror“

Toţi actorii care participă o fac pe bază de voluntariat şi îşi plătesc din buzunarele proprii cheltuielile de transport şi masa. Totodată, fiecare actor îşi face singur cascadoriile. „În mare parte distribuţia este acoperită. Se mai caută trei sau patru roluri. Unul dintre ele este cel al unui procuror, care va trebui să să fie jucat de un bărbat la vreo 50 – 55 de ani“, mai anunţă regizorul. În total filmul are vreo 30 de personaje.

Care este acţiunea filmului

Un vânător de comori britanic (Hensi) vrea să găsească cu orice preţ aurul lui Zamolxes, o comoară râvnită de mulţi. „Implicarea în nişte tranzacţii cu artefacte antice, cu câţiva ani în urmă, Şi-a pus incontestabil amprenta asupra lui Hensi, făcându-l să caute răspunsuri în mitul zeului dac. Comoara, care pe lângă aur mai are și unele secrete, e râvnită și de alții, fiecare cu propria-i agendă, pe care nici blestemul ce o protejează de mii de ani nu-i descurajează în tentativa de a pune mâna pe ea“, se arată în sinopsisul filmului. Coloana sonoră va fi făcută de către băieţii de la trupa „Personal“. Costurile estimate se ridică la 30.000 de euro, dar echipa de producţie încă se află în căutare de sponsori.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite