Povestea tristă a unuia dintre primii milionari clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Florian (53 de ani) a fost unul dintre primii milionari din Cluj. Maşinile sale de lux au fost printre primele care au întors capul clujenilor când rulau pe străzile pline de gropi ale oraşului după anii 1989. A început afacerile făcând comerţ în străinătate, iar apoi a ajuns să deţină una dintre cele mai mari feme din Europa. Acum e la puşcărie.

Florian a ştiut să fructifice faptul că în „epoca de aur” lucrse în turism şi vorbea trei limbi străine: germana, engleza şi italiana. A început afacerile făcând comerţ. Vindea în străinătate de la flori şi pomi de Crăciun până la obiecte sanitare. El a înfiinţat primul restaurant chinezesc din Cluj, Tai Pei, pentru care a investit 100.000 de lei. Toţi banii pe care îi câştiga i-a învestit în agricultură. Florian a intrat în „liga mare” a oamenilor de afaceri abia în 1997, când a cumpărat de la AVAS complexul Agroconsuim Bonţida, devenit mai apoi AgroFlip care înseamnă 10.000 de scroafe, 6.000 de hectare de teren, 32 de hectare de hale şi 50 de puncte proprii de vânzare la nivel naţional. Liviu Florian că afacerea l-a speriat: "Era o fermă amărâtă, avea 10 milioane de dolari datorie. Banii ăştia nu figurau toţi în caietul de sarcini. Poate că, dacă ştiam asta, nu o luam. Dar, după ce am semnat, tot mai venea câte unul-altul cum că le sunt dator. Mărturisesc că m-am speriat, la început, dar am muncit foarte mult şi am scos-o la capăt", povestea el. El spunea în 2003 că programul intens de muncă îl laă fără timp liber, pentru că "porcii nu ştiu de sâmbătă şi duminică". Atunci spera că peste câţiva ani se va lăsa de afaceri. "Muncesc cam 12-14 ore pe zi, dar cred că peste 2-3 ani mă las. În toată lumea, un manager lucrează mult şi temeinic, maxim 10 ani. Asta înseamnă să mergi primul la slujbă şi să pleci ultimul", spune Liviu Florian.Avea 42 de ani o avere estimată la 18-20 milioane de dolari.

Se odihneşte la puşcărie 

Visul lui Florian de a se retrage din afaceri a luat o întorsătură ciudată. El a fost arestat în februarie 2011, la propunerea DNA Oradea, pentru trafic de influenţă, şi a fost condamnat pe 21 martie 2014, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă. Procurorii DNA Oradea l-au acuzat că a cerut şi primit de la inspectorul vamal, sătmăreanca Nicoleta Dobrescu, suma de 130.000 euro. În schimbul banilor, Liviu Florian i-a promis Nicoletei Dobrescu faptul că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) - Radu Tudor Mărginean, o va delega în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu (Satu Mare).

"Afaceri" necurate

Nicoleta Dobrescu i-a dat cei 130.000 de euro în mai multe tranşe, printr-un intermediar, Ion Savu. Omul de afaceri s-a ţinut de cuvânt până la un punct. Nicoleta Dobrescu a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în data de 23 septembrie 2009. Ca să strângă banii, ea a apelat la cămătari şi la contrabandişti. Însă, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării sale pe funcţia de şef de birou vamal, Nicoletei Dobrescu i s-a cerut 300.000 euro pentru o nouă delegare pentru aceeaşi funcţie.

În cele din urmă, inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu s-a autodenunţat la DNA.

Citeşte şi 

Condamnări în dosarul „mitei la Vama Halmeu“. Clujeanul Liviu Florian a primit 3 ani şi 6 luni cu executare

Şpaga de la Vama Halmeu, „garantată“ cu un teren de lângă Nokia

Cauţiune de 200.000 de lei în cazul milionarului clujean Liviu Florian

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite