Povestea inginerului român care lucrează de şapte ani la Ferrari. „Am fost vizitaţi de piloţi celebri de Formula 1, de actori de clasă, de miliardari şi şeici“

Povestea inginerului român care lucrează de şapte ani la Ferrari. „Am fost vizitaţi de piloţi celebri de Formula 1, de actori de clasă, de miliardari şi şeici“

Inginerul clujean Liviu Mureşan este de opt ani angajat al Ferrari. FOTO: Arhivă personală

Liviu Mureşan este angajatul uzinelor Ferrari încă din 2010, după ce mai muncise un an la celebra fabrică italiană în 2005.

Ştiri pe aceeaşi temă

Absolvent al Facultăţii de Mecanică, Tenologia Construcţiilor de Maşini din Universităţii Tehnice din Cluj, inginerul clujean în vârstă de 45 de ani este specializat în proiectarea mecanică asistată de calculator. Înaintea de a pleca în Italia, el acumulase experienţă în ţară, după ce a fost câţiva ani angajatul unei importante multinaţionale. 
 
 „În perioada respectivă, în România nu se găseau atât de uşor locuri de muncă bine plătite în domeniul în care lucrez eu. Am ales Italia, deşi nu vorbeam încă limba italiană. E adevărat, aveam şi ceva experienţă pentru că muncisem în ţară la o firmă care colabora cu coloşi precum Caterpillar şi John Deere, pentru care producea diverse piese şi componente”, a explicat Mureşan.
 

Fascinaţia ”Căluţului cabrat”

 
Odată ajuns în Italia, nu a avut nicio problemă în a-şi găsi locuri de muncă pe măsura calificării sale. A început în Torino, la Prototipo, după care s-a mutat la VM Motori, în Bologna. A urmat „lozul câştigător”: angajat al unui birou de inginerie din Italia, el a fost recomandat la Ferrari, în anul 2010, după ce mai lucrase un an la celebra fabrică auto.
 
A fost acceptat după o perioadă de probă de numai două săptămâni la secţia GT, adică Gran Turismo. Modelele GT sunt de regulă automobile coupe sau cabrio, cu două portiere şi două locuri care oferă cele mai înalte standarde şi sunt de regulă utilizate pe drumurile publice, dar sunt adaptate şi unor cerinţe de competiţie, altele decât Formula 1.
 
De la bun început el s-a declarat impresionat de ceea ce a găsit la uzinele Ferrari din Maranello. Pe lângă tehnologia utilizată şi metodele de lucru, l-a surpins plăcut şi faptul că a fost rapid acceptat şi integrat în echipă. 
 

„Tu lucrezi aici fiindcă eşti bun, nu pe ochi frumoşi”

 
„Despre Ferrari nu pot vorbi decât la superlativ, din toate punctele de vedere. Şi nu pot să nu remarc şi faptul că ştiu să se comporte cu angajaţii, ştiu să-i facă să se simtă apreciaţi şi să dea tot ce au mai bun. Aşa cum ştiu să aibă pretenţii, ştiu să şi ofere. Mie mi-au spus: <<Tu eşti aici şi lucrezi aici pentru că eşti bun, n-ai ajuns pe ochi frumoşi>> Şi nu vreau să par lipsit de modestie, dar aşa e. Cam tot ce se face la fiecare model de Ferrari în materie de portiere ajunge la mine, mi se cere părerea”, a punctat clujeanul. 
 
Bineînţeles că şi pretenţiile angajatorului sunt pe măsură. Cei care candidează pentru un loc de muncă la Ferrari trebuie să treacă de un proces de selecţie riguros şi să depăşească o serie de teste şi de un şir lung de evaluări. Iar regulile pentru angajaţi sunt foarte stricte. Nimeni nu are voie să filmeze maşinile sau componentele care stau la baza automobilelor aflate în proces de fabricaţie şi nici să dea informaţii din interior. Conform clauzei de confidenţialitate, oricine dă o informaţie de acest fel, oricât de nesemnificativă, îşi poate lua adio de la Ferrari şi îi este desfăcut automat contractul de muncă, fără alte atenţionări sau discuţii.
 
Despre Ferrari nu pot vorbi decât la superlativ, din toate punctele de vedere. Şi nu pot să nu remarc şi faptul că ştiu să se comporte cu angajaţii, ştiu să-i facă să se simtă apreciaţi şi  să dea tot ce au mai bun. Aşa cum ştiu să aibă pretenţii, ştiu să şi ofere.
 

Vizitaţi de George Lucas şi Keanu Reeves. Schumi şi Raikkonen erau ”de-ai casei”

 
La fel de mult l-au impresionat şi colaboratorii şi clienţii Ferrari: ”Am fost vizitaţi de câteva ori de piloţi celebri de Formula 1, dar şi de actori de clasă, oameni de afaceri, miliardari sau şeici. Michael Schumacher a venit chiar în perioada respectivă la noi în fabrică, la fel şi Kimi Raikkonen. Au venit de mai multe ori în fabrică, s-au oprit fără probleme să dea autografe şi să discute cu angajaţii fabricii şi se comportau natural, erau modeşti, prietenoşi chiar. Şi au mai fost şi alte vedete din lumea sportului, fotbalistul Marco Balotelli şi baschetbalistul Kobe Bryant. La fel, într-o zi a venit şi regizorul George Lucas, iar cu altă ocazie ne-a vizitat Keanu Reeves, dar şi Gordon Ramsay. Dintre celebrităţile din România l-am văzut doar pe Ion Ţiriac, care a venit pentru o comandă specială”. 

Internaţionalul italian Mario Balotelli, în prezent fotbalist legitimat la Nice, a vizitat fabrica Ferrari de la Maranello. FOTO: gazzetta.it
 

A fost refuzat la Renault fiindcă nu vorbea franceza

 
Înainte de a pleca în Italia, Liviu Mureşan a încercat să se angajeze în ţară, la Renault. Pentru aceasta, el şi-a trimis CV-ul la una dintre firmele partenere cu producătorul de la Mioveni. Deşi a fost chemat la interviu, a fost refuzat dintr-un simplu motiv. ”Nu ştiam limba franceză, iar eu mi-au spus că asta e una dintre cerinţele postului. Probabil că n-au avut încredere că aş fi capabil să învăţ franceza în timp scurt şi să mă adaptez. Culmea e că nici când am ajuns la Ferrari nu ştiam prea bine limba italiană, dar ei m-au angajat fără probleme, au crezut în mine”, a rememorat clujeanul.
 
”Îmi iubesc ţara, dar să mă întorc pentru ce? Veniturile în România sunt foarte mici, condiţiile nu sunt deloc grozave, iar dacă vrei să-ţi faci propria afacere ai numai piedici.
 

Nu se mai întoarce în ţară

 
Atunci când vine vorba despre situaţia economică din ţară, inginerul de la Ferrari are mai degrabă o viziune pesimistă. Lipsa infrastructurii, absenţa predicitibilităţii legislaţiei, care se modifică în permanenţă şi îi derutează pe investitori, dar şi lipsa unor investiţii de amploare fac ca economia României să fie una fragilă.
 
”Din păcate, noi n-avem o industrie serioasă, iar infrastructura e la pământ. Statul nu-i ajută cu nimic pe cei care vor să-şi deschidă o firmă, din contră, îi sufocă printr-o impozitare excesivă. Iar legile se schimbă mereu, ceea ce dă o notă foarte proastă economiştilor din guvernele care se tot succed în România”, e opinia lui Mureşan.
 
Din această cauză, el nu ia în calcul, cel puţin în prezent, întoarcerea în ţară. ”Îmi iubesc ţara, dar să mă întorc pentru ce? Veniturile în România sunt foarte mici, condiţiile nu sunt deloc grozave, iar dacă vrei să-ţi faci propria afacere ţi se pun numai piedici. M-aş vedea mai degrabă undeva în Caraibe, poate în Republica Dominicană, dar asta doar peste ani şi ani, când mă voi pensiona. Acolo m-aş bucura nu numai de o climă caldă, ci şi de condiţii şi de facilităţi deosebite care li se acordă rezindenţilor străini. Sau, în Europa, m-aş vedea în Portugalia”, a încheiat acesta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: