Povestea eroului din atacul terorist de la Viena, o ruşine pentru Austria. I-au interzis să cumpere o casă deoarece e musulman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palestinianul Osama Joda este unul dintre eroii care au salvat viaţa unui poliţist austriac împuşcat de teroristul responsabil de tragedia din Viena. Familia lui a încercat, în urmă cu câţiva ani, să cumpere o casă în localitatea Weikendorf, dar comunitatea locală s-a împotrivit deoarece „modul lor de viaţă este incompatibil cu valorile noastre occidentale”.

„Osama Joda (23) a oferit primul ajutor unui poliţist rănit în timpul atacului terorist de ieri, încercând să oprească sângerarea şi având grijă de el. Vă amintiţi de cumpărătorii musulmani de case din Weikendorf? Tânărul palestinian aparţine acestei familii. Familia aia este aceea pe care nu ai vrut-o în satul tău pentru că modul lor de viaţă este incompatibil cu valorile noastre occidentale. Tuturor celor care au fost împotriva familiei atunci ar trebui să le fie ruşine”, a scris pe reţelele sociale Muhammed Yüksek, un activist politic de origine turcă din Austria. Povestea lui Osama Joda a făcut înconjurul Austriei, acesta fiind lăudat chiar de premierul Sebastian Kurz.  

Publicaţia Kurier relatează poveştile celor trei eroi ai atacurilor de ieri din centrul Vienei.
 

Osama Joda (23 de ani) lucrează la McDonalds pe Schwedenplatz. Ieri, transporta mărfuri în localul de fast-food alături de directorul sucursalei, când l-au descoperit pe asasin. „S-a ascuns într-o nişă închisă de garaj şi a tras asupra trecătorilor”, spune Joda. „Managerul meu de sucursală şi eu ne-am ascuns în spatele unei bănci de beton.” Când doi ofiţeri de poliţie au venit în ajutor, asasinul a deschis focul şi asupra lor. Un ofiţer a fost lovit. „Atunci l-am tras în spatele băncii de beton şi am încercat să opresc sângerarea. Asasinul a tras de la aproximativ 20 - 30 de metri distanţă. Era sânge peste tot ”, a declarat el pentru sursa citată. Când au sosit mai mulţi ofiţeri de poliţie, făptuitorul a fugit. În spatele băncii, al doilea ofiţer l-a rugat să alerteze ambulanţa din apropiere, spune Joda.

Familiei i-a fost refuzată cumpărarea unei case

„Am făcut asta şi apoi l-am ajutat să-l ducă pe ofiţer la ambulanţă. Ceilalţi doi bărbaţi ne-au venit în ajutor pe ultimii 15, 20 de metri. Am spus apoi lucrătorilor de salvare tot ce ştiam despre rănire şi am mers cu ei la sediul poliţiei. "

„El Nu este străin de cititorii KURIER. Anul trecut, el şi familia sa au apărut în ziar când au vrut să cumpere o casă în Weikendorful de Jos (oraş din nord-estul Austriei) - şi li s-a interzis acest lucru de către primarul local pentru că sunt musulmani. Primarul comunităţii a motivat că valorile musulmane şi occidentale sunt incompatibile. Cu toate acestea, autorităţile şi instanţele au convenit că familia are dreptate.

    

Doi turci, eroi în atacul terorist

„Prietenul meu şi cu mine ne-am uitat scurt unul la altul şi am ştiut ce să facem. Nu a existat altă opţiune decât să ajutăm ”, spune Mikail Özen. În mijlocul evenimentelor teribile care s-au întâmplat la Viena luni seara, au fost şi trei eroi.

Cei doi bărbaţi de origine turcă, Mikail Özen (25 de ani) şi Recep Tayyip Gültekin (21 de ani), nu au ezitat şi au venit să ajute oamenii imediat. Inclusiv un ofiţer de poliţie care a fost împuşcat şi era  grav rănit. Tânărul palestinian Osama Joda (23 de ani) îi acordase anterior primul ajutor”, scrie publicaţia Kurier.

De fapt, Özen şi Gültekin au vrut să bea o ultimă ceaşcă de cafea înainte de lockdown, când au auzit brusc împuşcături. „Oamenii zăceau pe pământ, unii fugeau plini de sânge”, spune Özen.

Împuşcat de terorist

Cei doi prieteni erau pe punctul de a-şi parca maşina în Schwedenplatz (piaţa unde a avut loc atacul terorist-nr) când au auzit împuşcăturile. Recep Tayyip Gültekin a văzut o femeie întinsă pe jos, afară; a sărit din maşină şi a venit în ajutorul ei, spune prietenul său. Atacatorul a tras încercând să-l doboare pe Gültekin.

„Atacatorul a tras asupra lui. Recep a reuşit să se salveze aruncând-se intuitiv la pământ. A fost rănit uşor”, descrie scenele Özen. Cei doi au condus la cea mai apropiată secţie de poliţie şi au descris situaţia ofiţerilor. Gültekin a putut, de asemenea, să ofere o descriere a făptuitorului.

După aceea, cei doi au vrut, de fapt, să plece la casele lro. „Dar apoi am văzut o doamnă în vârstă care a fugit în zona de unde au provenit împuşcăturile, nebănuind ce se petrece”, spune Özen. Prin urmare, au ieşit din nou din maşină şi au adus-o pe femeie într-o zonă sigură. Apoi s-au tras din nou focuri de armă.

Ofiţer de poliţie rănit grav a fost salvat

„Ne-am aplecat şi am văzut un poliţist întins pe pământ, sângerând abundent. Ne-am privit scurt şi am spus „să mergem", spune Özen. „Am ştiut imediat ce să facem, nu a existat altă opţiune decât să ajutăm”, spune el. Cei doi bărbaţi l-au dus pe poliţist la ambulanţă.

Cei doi eroi sunt sărbătoriţi pe reţelele sociale pentru gestul lor altruist în timpul atacului. Özen relatează evenimentele pe Instagram şi într-un videoclip pe Twitter.

Özen este de zece ani practicant al artelor marţiale. El nu se teme niciodată. „Bineînţeles că ieri a existat frică. Eram plin de adrenalină. Dar frica te face să faci lucruri pe care altfel nu le-ai putea face", a mărutirist acesta.

Înainte ca Gültekin şi Özen să poată duce poliţistul rănit la ambulanţă, tânărul palestinian Osama Joda l-a adus pe ofiţer în siguranţă în spatele unei bănci de beton şi i-a acordat primul ajutor. 

„Iubim Austria”

Abia acum îşi dă seama ce a făcut ieri. „Am văzut cum oamenii erau împuşcaţi. A fost ca şi cum aş fi într-o situaţie de război. Nu am văzut niciodată un schimb de focuri în viaţa mea".

Este important pentru Özen să subliniem că "noi, musulmanii de origine turcă, urâm orice tip de terorism. Iubim Austria, suntem alături de Austria. Austria este casa noastră. Am ajuta în orice moment. Aş face şi astăzi din nou acelaşi lucru."

Pentru el este clar: „Un adevărat musulman detestă tot ceea ce ţine de terorism. Cultura noastră ne spune, indiferent în ce ţară trăim, dacă trăim acolo, atunci aparţinem de ţara respectivă, atunci ar trebui să ajutăm statul şi să respectăm legile. Noi am fost crescuţi astfel. "

Vă mai recomandăm

 

Atacul terorist din Viena. Cine este bărbatul ucis de poliţie. Era cunoscut autorităţilor

    

Româncă din Viena, după atentatul terorist: „Mă tem că rasismul se va amplifica şi vor fi afectaţi toţi imigranţii”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite