Poveste cu firme mari şi oameni simpli: Adio, Nokia! Bun venit, Bosch! Ce spun ţăranii despre sosirea nemţilor de la Bosch

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătiri de sărbătoare la Jucu, unde, mâine, gigantul Bosch inaugurează noua fabrică din România. Sătenii, angajaţi sau nu la compania finlandeză, spun că nu mai au acelaşi entuziasm din vremea experienţei Nokia, dar că-şi „vindecă rănile“ cu locuri noi de muncă şi bani mulţi care ajung la bugetul comunei.

Panoul de la ieşirea din Cluj-Napoca vesteşte sărbătoarea de mâine, din Jucu, o comună cu 4.400 de suflete, aflată la circa 30 de kilometri marele oraş.. Acolo scrie mare „Bosch“. Acelaşi cuvânt apare şi pe indicatoarele rutiere ce te îndrumă spre comuna care, odinioară, era „casa“ finlandezilor de la Nokia.

Cu două zile înainte de „ziua cea mare“, localnicii, prinşi mai mult cu treburi gospodăreşti, par foarte încântaţi de „vecinul“ Bosch, care le-a salvat multora, după plecarea Nokia, locurile de muncă.

„Foarte bună părere avem că se deschide. Au oamenii unde munci, că şi aşa e greu“, ne spune Ana Buciură (70 de ani), săteancă din satul Jucu de Sus.

satenii din jucu foto

Lângă Primărie şade, de ani buni, un bloc cu două etaje, în care locuieşte familia Maria şi Gheorghe Vlaicu. Bosch este pentru ei singura sursă de venit. „E o firmă mare, are fabrici în toată lumea, sunt serioşi. Dar şi Nokia a fost o firmă mare şi a plecat. Am înţeles că cei de la Bosch vor să deschidă o nouă linie de producţie“, susţine Gheorghe Vlaicu, paznic la o firmă ce ţine de gigantul investitor. Bărbatul, de loc din satul Jucu de Sus, lucrează la Bosch de vreo trei luni şi nu se plânge. E mulţumit de cât câştigă: „Iau în mână 800 de lei şi bonuri. E bine pentru vremurile noastre“.

Soţia lui Gheorghe e casnică, se îngrijeşte de gospodărie, îşi creşte fiica de 15 ani şi e „bucuroasă că a venit Boch aici. A făcut locuri de muncă. Soţul meu merge cu bicicleta la serviciu, că doar e ca acasă, nu mai trebuie să plătească naveta. E bine”. Şi de ce nu ar fi bine? Bosch îşi deschide porţile taman de Ziua Europei, o zi simbolică, şi au un parc industrial mare, Tetarom III în „curtea“ comunei. „Soţul a lucrat înainte la o firmă de construcţii. N-o fost uşor, dar ne-am descurcat“, mai spune Maria Vlaicu (foto dreapta).

cluj

Şi dacă stă ca Nokia, ce?

La doi paşi de casa lor e cea a familiei Ana şi Nicolae Bucuiră (foto mai jos). Nepoţii lor, care locuiesc în satul Dârja (n.r. – din nordul judeţului Cluj), au lucrat la Nokia.

„Foarte multă lume a aşteptat să se deschidă Bosch. Am nepoţi care au lucrat la Nokia şi au fost mulţumiţi de cât câştigau. Mi-au povestit că mergeau cu trenul şi că i-a oprit controlorul şi i-a întrebat de unde sunt. Când a auzit de Jucu, a zis:  «A, da, de la Jucu, acolo unde-i Nokia!»“, povesteşte bătrâna. Femeia spune că, poate, pe viitor, când se va auzi de Jucu, lumea va zice „E comuna cu Bosch“. Şi bărbatul ei, Nicolae (77 de ani), o ţine în cuvânt, că doar ea e „şefa casei“: „De la noi din sat, ştiu că puţini lucrează acolo. Nu ştiu dacă şi Bosch va pleca, cum a făcut Nokia. Tot ce se poate“.
Bucuria cea mai mare a celor doi soţi, dar şi a celorlalţi săteni care, chiar dacă n-au muncit nici la Nokia, nici acum la Boch, este că de la cele două companii au ajuns mulţi bani la buget, din care s-a investit puternic în comună. „S-au făcut parcuri, stadioane, drumuri. Nokia a ajutat mult. Altfel, n-ar fi avut Primăria atâta putere numai cu banii de la noi, sătenii“, mai spune tanti Ana.

cluj

Un alt localnic, care lucrează la Primăria Jucu, e de părere că nu contează cât va rămâne la Jucu gigantul german, ci câţi bani aduce la bugetul comunei. „Şi dacă stă cât a stat şi Nokia, ce? Pentru noi, oricum, e un beneficiu, indiferent că Bosch rămâne aici doi, trei sau cinci ani“, consideră Alexandru Bujor (40 de ani), adăugând că zeci de săteni au fost deja angajaţi de noul investitor.

„Nu mai e acelaşi entuziasm“

Bucuria inaugurării de vineri e mare şi la Primăria Jucu, însă nu ca la venirea Nokia. Şeful Finanţelor comunei, Aurel Marc, spune că, acum, la inaugurarea oficială a fabricii germanilor de la Bosch, nu mai e „acelaşi entuziasm“ ca atunci când au venit finlandezii de la Nokia. „Oamenii sunt mai rezervaţi. Plecarea Nokia a fost privită ca un gest de neseriozitate, oamenii au rămas fără locuri de muncă şi sunt mai neîncrezători“, spune Marc.

Bărbatul a văzut halele celor de la Bosch, unde sunt montate liniile de producţie de înaltă tehnologie: „Au venit la noi să facă producţie şi să folosească mâna de lucru din această zonă. Am văzut cu ochii mei ce investesc aici, cât e de modern totul. Mi-au spus că mai vor să deschidă o linie de producţie şi pot să zic că văd mai multă seriozitate la Bosch decât la Nokia“.

Aurel Marc mai susţine că prezenţa noului investitor e o mană cerească pentru economia comunei. Dacă venirea Nokia dublase bugetul localităţii Jucu, de la 3 milioane de lei la circa 7 milioane de lei, Marc speră să se întâmple la fel şi cu Bosch.



Avantaj Bosch: oameni instruiţi de Nokia

cluj

Ovidiu Grama (40 de ani) s-a numărat printre cei peste 2.000 de angajaţi ai Nokia, rămaşi pe drumuri după ce, în septembrie 2011, fabrica anunţa primele disponibilizări la Jucu, urmând a se închide jumătate de an mai târziu. El a reuşit să se angajeze, după patru luni de la concediere, la un alt gigant, Emerson. A fost, însă, şi la un interviu la Bosch, dar n-a ajuns la ei.
„La Nokia, a fost un proces de selecţie mai complex. La Bosch, m-au întrebat câţi bani îmi trebuie. E delicat pentru că, dacă ceri prea mult, rişti să nu te mai cheme. Dacă ceri prea puţin, rişti tu să pierzi bani. Am discutat despre un salariu de inginer. Ei au zis că nu pot să-mi dea foarte mult. Le-am spus să-mi ofere cât consideră. Mi-au spus: «Dacă cereţi 2.000 - 2.500 de euro, nu vă putem da. Nici nu visam la atâta. I-am lăsat să facă ei estimarea şi nu m-au mai sunat“, îşi aminteşte Grama, care, acum, este mulţumit de salariu la Emerson, unde este angajat ca team lider. Bărbatul mai susţine că marele avantaj al Bosch este că au avut de unde selecta forţă de muncă bine instruită în domeniu de către foştii investitori finlandezi. (Remus Florescu)

„E o firmă mare, are fabrici în toată lumea, sunt serioşi. Dar şi Nokia a fost o firmă mare şi a plecat“
Gheorghe Vlaicu
Sătean din Jucu şi angajat la Bosch

Investitorii: Oficial, nu sunt gânduri de plecare

Compania Bosch a investit, până acum, 77 de milioane de euro în afacerea de la Cluj. Noul centru de cercetare şi producţie (foto dreapta) ocupă o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătraţi. Până la începutul lui 2014, 325 de angajaţi şi-au desfăşurat activitatea în domeniul producţiei şi cercetării în cadrul acestui centru. În următorii ani, locaţia urmează să fie extinsă, iar Bosch plănuieşte să continue procesul de recrutare de oameni. Din punct de vedere organizaţional, acest nou centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvoltă şi produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Divizia are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi un număr de aproximativ 20.000 de angajaţi.

satenii din jucu foto

Grupul Bosch este reprezentat în România în patru oraşe: Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara. „Anul acesta, Grupul Bosch sărbătoreşte 20 de ani de când se află în România. Bosch îşi consolidează din ce în ce mai mult poziţia pe piaţa din România” au afirmat reprezentanţii Bosch. Deci, oficial, nu sunt gânduri de plecare.

Mai puteţi citi:

Noul director Bosch în România şi Bulgaria: „România devine un loc din ce în ce mai important pentru grupul Bosch

Gigantul Bosch angajează 1.000 de persoane. Ce salarii se vor plăti şi ce cer nemţii de la muncitorii lor

Bosch organizează special un târg de joburi la Cluj ca să-şi angajeze circa 100 de oameni

Fabrica Bosch din Blaj, cea mai mare investiţie din Alba în ultimii 10 ani

Compania Bosch inaugurează a treia fabrică la Blaj: 45 de milioane de euro investiţie şi 320 de noi locuri de muncă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite