PORTRET Camelia Motoc îi învaţă pe clujeni „să joace“ româneşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camelia Motoc este coregraf de 16 ani. Împreună cu soţul ei, îi învaţă pe copii, dar şi pe adulţi, „să joace“ româneşte. A văzut toată lumea alături de cei pe care îi antrenează, în turnee.

Din 1994 a ales dansul popular pentru că, spune ea, este o parte din finţa ei. „De când eram copil tot ce mi-am dorit cel mai mult a fost să dansez, adică să joc. A fost visul meu, din fericire, implinit“, spune Camelia, acum instructor de dansuri populare la Palatul Copiilor. Spune că, deşi este greu de lucrat cu copiii, este cel mai grozav lucru. Eşti mereu „la zi“ cu tot, de la nivelul grădiniţei, la cel al universităţii. Lucrează împreună cu soţul ei, Neluţu Motoc, şi el coregraf şi regizor, astfel că greutatea muncii dispare de tot, este de părere Camelia. Cât despre vârsta propice pentru începerea dansului popular, aceasta a scăzut simţitor, în special la fetiţe. „Dacă în urmă cu 16 ani, începeam antrenamentele cu copii de 9 ani, acum generaţiile de copii s-au schimbat, copiii sunt mai avansaţi mental si fizic, mai informaţi, mai deschişi, ca atare, avem în prezent la grupa de începători o fetiţă de «tlei ani şi jumatate aploape patlu», majoritatea însă fiind de la 4-5 ani, iar băieţii in jurul vârstei de 6 ani“, mărturiseşte coregrafa.

Consideră că aea mai semnificativă performanţă a copiilor cu care familia Motoc lucrează ar fi una de factură morală, şi nu tehnică. Aceasta constă în bunavoinţa declarată a copiilor de a face absolut orice li se cere acasă sau la şcoală (de la mersul la stomatolog la efectuarea temelor suplimentare), cu condiţia să fie lăsaţi să vină la dansuri. „Desigur, părinţii speculează din plin situaţia, şi avem zilnic discuţii cu părinţi care ne mărturisesc că îi ameninţă pe copii: dacă nu faci cutare lucru nu mai mergi la dansuri. Şi rezultatele sunt întotdeauna cele scontate de părinţi“, declară Camelia Motoc.

În anul şcolar trecut, a avut cel mai mare număr de copii înscrişi dintre toate cursurile ce se desfăşoară la Palatul Copiilor, şi anume 174. Acolo există cursuri de dansuri populare, la care se pot înscrie toţi copiii care doresc, dintre care se face o selecţie severă, iar cei ce corespund sunt admişi în cadrul Ansamblului Focloric de Copii “Doina” care funcţionează, de asemenea, sub egida Palatului Copiilor din Cluj. Pentru a face parte din Ansamblu, copilul trebuie să aibă ureche muzicală, în primul rând, să corespundă ca vârstă (7 - 8 ani minim) şi să înveţe bine la şcoală. Ba chiar, uneori, Camelia Motoc mai verifică, din când în când, carnetele de note.

Pentru a antrena copii, disciplina este absolut necesară. “Făra ea nu există performanţă în niciun domeniu şi dansul popular nu face excepţie. Şi noi dorim şi chiar facem performanţă. Disciplina este lege, nu se negociază”, spune coregrafa.

Dansurile care îţi deschid lumea

Dansatorii de la Ansamblul Folcloric Studentesc “Tradiţii” al USAMV Cluj, care au fost prima generaţie a ansamblului “Doina” de la Palat se pot lăuda că au văzut aproape toate continentele. “Niciodată părinţii nu îţi pot oferi aşa ceva. Dar dansurile,da! Multora dintre dansatori, aceasta activitate le-a schimbat radical viaţa. În bine. Au prieteni personali (făcuţi în turnee, desigur) în mai toate ţările din Europa, în Canada şi America. Merg de două-trei ori pe an în turnee în străinătate. Ce familie de oameni, înstăriţi chiar, îi poate oferi copilului său aşa ceva? Şi asta nu ocazional, ci în fiecare vară. Nimeni. Dar noi, da”, mai declară Camelia Motoc. Prin intermediul dansurilor a vizitat foarte multe ţări: toate ţările din Europa, cu excepţia Luxemburgului şi Portugaliei. În SUA a fost de cinci ori. A mai călcat şi în Canada, Coreea de Sud, Mexic şi Africa de Sud.

Planuri de viitor

Pentru vara viitoare, 2011, ansamblul de copii are deja invitaţie în SUA, la două festivaluri internaţionale de folclor prestigioase: la Springville,Utah şi Bountiful. “Sperăm să găsim şi resurse financiare să putem onora participarea României la aceste festivaluri”, spune Camelia. Cu studenţii de la “Tradiţii”, intenţionează să participe la două festivaluri internaţionale, unul în Germania şi altul în Grecia. Ar mai dori să participe la alte două festivaluri internaţionale de folclor din Mexic, de unde a primit deja invitaţiile oficiale.

Profil
Născută. 9 ianuarie 1964, Cluj-Napoca
Studii: Institutul de Ştiinte Economice Cluj, 1988
Academia de Muzica „Gheorghe Dima” Cluj, specializarea „Artele Spectacolului Muzical“, 2010
Familie. Căsătorită, doi copii

Ce-i place
Familia ei, vara, dansul şi muzica. Îi plac şi călătoriile, mai ales în Grecia. Îi place corectitudinea, sinceritatea, florile, casa de la ţară în care a copilărit, mirosul fânului proaspat cosit, să lucreze cu oamenii.

Ce nu îi place
Să gătească, toamna, prostia şi prefăcătoria, mizeria fizică şi morală, politica, aroganţa, minciuna.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite