PORTRET / Alexandru Manea, studentul expert în inginerie seismică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este şeful singurei echipe de studenţi din Europa care a participat, în februarie, la un concurs de inginerie seismică desfăşurat în SUA, de unde s-a întors cu premiul „Egor Popov".

Alexandru se consideră clujean get-beget, cu toate că s-a născut şi a copilărit în judeţul Hunedoara. La cinci ani, a fost diagnosticat cu o boală de inimă rară, care se manifestă de obicei la vârstnici, miopericardită, din cauza căreia s-a aflat sub tratament timp de mai bine de zece ani. „De la cinci ani, am venit sistematic la tratament, la Cluj. Mi-a căzut drag oraşul ăsta şi mi-am promis că, dacă mă fac bine, îmi voi face aici un rost în viaţă", spune tânărul. Aşa se face că a optat pentru o facultate din Cluj, cea de Construcţii - secţia Inginerie Civilă.

Omul potrivit, la locul potrivit

A obţinut, în timpul liceului, premii la olimpiadele de matematică şi fizică. Faptul că îi plăcea şi desenul l-a determinat, la început, să-şi dorească să studieze arhitectura. „Nu am intrat din prima, aşa că m-am reprofilat. Nu regret nicio clipă decizia mea. Anul acesta, termin facultatea şi sper să reuşesc să mă angajez în domeniu, în Cluj. Nu aş pleca din ţară pentru nimic în lume", susţine Alexandru.


image

Anul trecut, în octombrie, Alexandru a aflat despre un concurs de inginerie seismică, ce urma să se desfăşoare în SUA. „Ne-am înscris pe ultima sută de metri, în exact ultima zi de înscrieri. De Crăciun, am primit cel mai frumos cadou: un mail care ne anunţa, pe mine şi pe cei doi colegi de-ai mei de echipă, că am fost acceptaţi în concurs", povesteşte studentul.

Premiu special la concursul din State

Alexandru mărturiseşte că nimeni nu părea să aibă încredere în şansele lor de reuşită. „Nu aveam banii necesari pentru proiect, pentru construirea machetei, nu aveam nici măcar vize, nimic. Plus că nici cunoscuţii nu păreau să aibă prea mare încredere în noi", spune Alexandru. În cele din urmă, cu o săptămână înainte de concurs, cei trei tineri clujeni au primit vizele şi s-au apucat de pregătiri.


image

„Au participat 29 de echipe, majoritatea din state. Am fost singurii din Europa care am concurat. 36 de ore nu am închis un ochi, am construit macheta, noi am făcut totul manual. A fost un şoc când ne-am prezentat la concurs, toţi ceilalţi aveau elementele machetelor tăiate cu laserul, ale noastre erau lucrate manual. Şi totuşi am câştigat", se mândreşte Alexandru. Macheta tinerilor, reprezentând o clădire de birouri de 29 de etaje, a fost supusă la trei cutremure simulate, cel din urmă având şi cea mai mare intensitate. „Clădirea noastră a rămas în picioare. Secretul? Dispozitive care disipă energia seismică prin frecare. Am primit premiul «Egor Popov» şi suntem tare mândri de reuşita noastră", încheie tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

Clădire cu bulină roşie sau tocul uşii, pe timp de cutremur?

A.M.: Mai degrabă, pe stradă. Nu am încredere în clădirile vechi, ce poartă ca stigmat bulinele roşii, ceea ce înseamnă că nu sunt sigure pe timp de cutremur. Dar acestea pot fi consolidate, chiar dacă e o treabă dificilă şi costisitoare.

Plănuieşti să-ţi proiectezi singur propria-ţi casă?

A.M.: Evident! Nu m-aş lăsa, ca să spun aşa, pe mâna altcuiva. Mai ales că la asta mă pricep cel mai bine: să proiectez clădiri.

Ce-i place

Îi place să-şi bată capul cu proiecte greu de dus la bun sfârşit. De când a descoperit arta digitală, spune că aceasta a devenit o adevărată pasiune. „Îmi place să desenez, să ascult jazz şi rap, să citesc. Când am vreme, mai joc câte un meci de fotbal cu prietenii", spune Alexandru.

Ce nu-i place

Nu suportă să depindă de cineva. „Orice reuşită capătă valoare mai ales atunci când, pentru a o obţine, te-ai bazat strict pe propriile-ţi puteri, fără să fi aşteptat sau acceptat ajutor din partea celor din jur", este de părere studentul. Detestă minciuna şi oamenii neserioşi.

Profil

Născut:11 septembrie 1988, Vulcan, judeţul Hunedoara.
Studii: Anul IV la Facultatea de Construcţii, Universitatea Tehnică Cluj.
Familie: Are un frate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite