Poluarea provoacă 16% din decesele premature din lume, de 15 ori mai mult decât cele cauzate de războaie şi violenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluare în localitatea Le havre. FOTO: Twitter/Gilles Klein
Poluare în localitatea Le havre. FOTO: Twitter/Gilles Klein

Bolile cauzate de poluare au fost responsabile în 2015 pentru aproximativ 9 milioane de decese premature - 16% din totalul deceselor din întreaga lume, potrivit unui raport al Universităţii Simon Fraser din Canada.

Profesorul de la Universitatea Simon Fraser, Bruce Lanphear, comisar al Comisiei Lancet privind Poluarea şi Sănătatea, a publicat un raport care detaliază efectele negative ale poluării asupra sănătăţii globale. Lancet este o reţea de publicaţii ştiinţifice în domenii legate de sănătate şi mediu.

„Aceasta este prima analiză globală a impactului poluării - aer, apă, sol, poluarea ocupaţională -, precum şi privind explorarea costurilor economice şi a nedreptăţii sociale a poluării. Poluarea, care este la baza multor boli şi tulburări care afectează omenirea, este complet prevenibilă”, spune Lanphear.

Raportul prezintă soluţii şi recomandă modul în care problema poate fi rezolvată. Acesta include exemple şi studii de caz privind succesul controlului poluării.

Concluziile Comisiei 

Printre concluziile Comisiei se numără:  Poluarea provoacă 16% din totalul deceselor la nivel global.

Bolile cauzate de poluare au fost responsabile în 2015 pentru aproximativ 9 milioane de decese premature - 16% din totalul deceselor la nivel mondial - de trei ori mai multe decese decât cele provocate de SIDA, tuberculoză şi malarie împreună; de cincisprezece ori mai multe decât toate decesele cauzate de războaie şi de alte forme de violenţă. Poluarea ucide mai mulţi oameni decât fumatul, foametea şi dezastrele naturale. În unele ţări, unul din patru decese e cauzat de poluare.

Poluarea îi ucide mai ales pe săraci

Poluarea ucide în mod disproporţionat pe cei săraci şi pe cei vulnerabili. Aproape 92% din decesele legate de poluare apar în ţările cu venituri mici şi medii. În interiorul ţărilor, nota de plată a poluării o plătesc comunităţile sărace şi marginalizate. Copiii se confruntă cu cele mai mari riscuri, deoarece expunerile mici la substanţe chimice în uter şi în copilăria timpurie pot duce la boală de-a lungul vieţii, invaliditate, moarte prematură, precum şi la reducerea potenţialului de învăţare şi de câştig.

Poluarea este strâns legată de schimbările climatice. Combustia combustibililor fosili în ţările cu venituri mai mari şi arderea biomasei în ţările cu venituri mici reprezintă 85% din poluarea cu particule în aer. Emiţătorii majori ai dioxidului de carbon sunt centralele electrice pe bază de cărbune, producătorii de produse chimice, exploatările miniere şi vehiculele. Accelerarea trecerii la surse de energie mai curate va reduce poluarea aerului şi va îmbunătăţi sănătatea umană şi planetară.

Citeşte şi

Studiul făcut în 23 de ani, cu 2 milioane de participanţi: obezitatea în adolescenţă creşte riscul unui anumit tip de cancer

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite