Poliţiştii din Cluj au oprit în ultimul moment o fraudă online de zeci de mii de euro. Atacul a fost lansat din Nigeria

Poliţiştii din Cluj au oprit în ultimul moment o fraudă online de zeci de mii de euro. Atacul a fost lansat din Nigeria

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale desfăşoară cercetări într-un dosar penal privind comiterea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de fraudă informatică şi acces ilegal la un sistem informatic, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul penal.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma verificărilor desfăşurate de poliţişti a fost sistată tranzacţia unei sumei de aproximativ 74,000 de euro, într-un cont bancar fals.
 
„Cercetările au fost demarate la data de 21 mai a.c., în urma unei sesizări din partea reprezentantului unei societăţi comerciale cu sediul în municipiul Cluj-Napoca, despre faptul că pe adresa de e-mail a operatorului economic au fost primite mai multe notificări, solicitându-se achitarea unor facturi fiscale restante, în valoare de 73.950,30 euro”; informează reprezentanţii Poliţiei Cluj.
 
Facturile ar fi reprezentat contravaloarea unor produse achiziţionate de către operatorul economic din Cluj-Napoca de la o societate comercială din Franţa. Între cele două societăţi comerciale există o colaborare de peste 15 ani. Plata facturilor era solicitată într-un cont bancar diferit faţă de cel utilizat în mod frecvent în relaţia de colaborare a celor două societăţi, aspect care l-a determinat pe reprezentantul societăţii clujene să sesizeze poliţiştii.
 
În urma verificărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit faptul că adresa de e-mail a societăţii din Cluj-Napoca ar fi fost accesată ilegal, fiind trimise mai multe solicitări pentru plata urgentă a unor facturi restante, aparent din partea societăţii economice franceze.
Din analiza e-mailurilor respective s-a constatat că acestea ar fi fost expediate de la adrese localizate în Nigeria, şi nu în Franţa.
 
Societatea economică franceză a fost informată cu privire la infracţiunea de tentativă de fraudă informatică. Tranzacţia sumei de aproximativ 74.000 de euro nu a fost efectuată, reuşindu-se astfel stoparea săvârşirii infracţiunii de fraudă informatică.
 
Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în vederea identificării autorilor faptei şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: