„Poliţia” plagiatului către ministrul Educaţiei: „Plagiatori din Universităţi aparţin grupurilor infracţionale constituite în jurul rectorilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia clujeană care a înfiinţat siteul plagiate.ro, cu scopul de a demasca impostura academică (GRAUR), îi cere noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, să revoce de îndată toţi rectorii şi decanii pentru care există dovezi publice de plagiate.

“Fără rectori plagiatori, fără profesori plagiatori în Universităţile din România !”, acesta este titlul scrisorii deschise adresate, pe 8 iulie, ministrului educaţiei de către Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca. Asociaţia este cunoscută pentru înfiinţarea siteului pagiate.ro site ce cuprinde o „listă a ruşinii“ cu lucrări plagiate din toată ţara. Datorită preocupării constate de devoalare a lucrărilor plagiate, GRAUR a fost denumită şi “Poliţia plagiatului”. 

In ultimii ani s-a dovedit în mod incontestabil că un segment semnificativ al plagiatorilor din Universităţi provin din rândul profesorilor şi aparţin adesea grupurilor infracţionale constituite în jurul rectorilor şi decanilor, şi, mai grav, chiar conduse de aceştia. O dovedeşte Indexul Operelor Plagiate de la adresa www.plagiate.ro. Aceşti indivizi pângăresc numele învăţământului superior românesc, aceste persoane sunt primele care acţionează pentru risipirea banului public

Scrisoarea GRAUR

Mesaj pentru ministrul Educaţiei 

“Domnule Ministru, Dacă veţi citi cu atenţie reglementările care privesc atribuţiile ministrului educaţiei veţi găsi că rolul cel mai important ce vă revine este să gestionaţi domeniul educaţiei. Gestiunea învăţământului superior este o activitate responsabilă care priveşte atât modul în care se cheltuieşte banul public, cât şi modul în care universităţile reuşesc să- şi dobândească şi apoi să-şi întreţină imaginea şi renumele. In ultimii ani s-a dovedit în mod incontestabil că un segment semnificativ al plagiatorilor din Universităţi provin din rândul profesorilor şi aparţin adesea grupurilor infracţionale constituite în jurul rectorilor şi decanilor, şi, mai grav, chiar conduse de aceştia. O dovedeşte Indexul Operelor Plagiate de la adresa www.plagiate.ro. Aceşti indivizi pângăresc numele învăţământului superior românesc, aceste persoane sunt primele care acţionează pentru risipirea banului public”, se arată în prima parte a scrisorii.  

Fără plagiatori în universităţi

Asociaţia GRAUR îi solicită ministrului să intervină cu cea mai mare urgenţă şi fermitate: “Considerăm că modernizarea învăţământului superior românesc nu se poate realiza atâta vreme cât persoane din rândul personalului didactic se dovedesc a fi plagiatori şi sunt prezente în universităţi. Este revoltător ca aceste persoane să se bucure de avantaje materiale şi morale în detrimentul tinerilor şi a celor care înţeleg că prima condiţie şi raţiune de a fi a unei instituţii de învăţământ superior este integritatea”. 

Război împotriva plagiatorilor

Asociaţia solicită o serie de măsuri concrete:

i. Să revocaţi de îndată toţi rectorii şi decanii pentru care există dovezi publice de plagiate. 

ii. Să interziceţi, în mod explicit, risipirea banului public prin acordarea de prelungiri de activitate sau de activităţi la plata cu ora personalului didactic pentru care există dovezi publice rezonabile de plagiat. 

iii. Să solicitaţi rectorilor să retragă în mod public toate titlurile onorifice şi diplomele oficiale acordate membrilor personalului didactic pentru care există dovezi publice rezonabile de plagiat. 

iv. Să obligaţi Universităţile cu finanţare publică să publice lista celor afectaţi de măsura pe care o solicităm. 

Plângere prealabilă

“In ce ne priveşte, considerăm că această scrisoare deschisă şi notificarea pe care o veţi primi sunt componente ale procedurii legale de plângere prealabilă care are ca obiect solicitarea unui drept pentru fiecare din contribuabilii români în numele cărora, noi, ca asociaţie, acţionăm”, se mai arată în scrisoare. GRAUR solicită numele tuturor rectorilor şi decanilor confirmaţi în urma alegerilor din 2015-2016. 

Cine este Asociaţia GRAUR?

Asociaţia GRAUR a luat fiinţă în martie 2004 din iniţiativa profesorului Dorin Isoc împreună cu alţi colegi de la Universitaţea Tehnice din Cluj-Napoca. O preocupare a GRAUR este din anul 2006 plagiatul şi integritatea în lumea academică. Isoc a pus în februarie 2012 a pus bazele plagiate.ro (Indexul operelor plagiate), site ce cuprinde o „listă a ruşinii“ cu lucrări plagiate din toată ţara. Asociaţia lucrează cu voluntari care se ocupă de acţiuni şi activităţi planificate sau dezvoltate. 

Citeşte şi

„Poliţia anti-plagiat“ atacă ordonanţa lui Ponta de renunţare la doctorat

Scrisoarea dură a unor clujeni, despre „Ponta copy-paste“: „Plagiatul nu este guturaiul unor indivizi afectaţi de  grandomanie, ci e cancer“

FOTO VIDEO Site-ul care identifică lucrările copiate, creat de un clujean. Dorin Isoc: „România are cel puţin 40 de şcoli de plagiat”

Ce zice Înalta Curte despre concedierea unui profesor universitar din Cluj: „În Evul Mediu, orice îndrăzneală de a gândi diferit era considerată o erezie“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite